Mleko owsiane – jakie ma właściwości i kto może je pić? Przepis na domowe mleko owsiane

Fot: Karisssa / gettyimages.com

Mleko owsiane jest zdrową alternatywą dla mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy, jest bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminy, wapń czy żelazo. Może być spożywane przez alergików, osoby cierpiące na anemię, zaburzenia trawienia czy choroby układu krążenia.

Rosnąca liczba osób uskarża się na nietolerancję laktozy. Spożycie produktów z jej zwartością może wywoływać biegunki lub wzdęcia, uczucie pełności, przelewanie w jelitach, kolkę jelitową lub nudności. Przyczyn nietolerancji laktozy jest kilka. Zdarza się, że jest ona uwarunkowana genetycznie. Może być też wywołana zanikiem lub spłaszczeniem kosmków jelitowych. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zwykle ograniczyć lub wyeliminować z diety nabiał, w tym także mleko zwierzęce. Coraz więcej osób decyduje się też na rezygnację ze spożywania mleka nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też ideologicznych. Na szczęście na rynku dostępne są produkty pochodzenia roślinnego, które w smaku przypominają mleko krowie, a do tego są zdrowe, zawierają wiele cennych substancji i nie zawierają laktozy. Należy do nich między innymi mleko owsiane.

Warto wyjaśnić, że zgonie z obowiązującymi przepisami nazwa „mleko” może odnosić się tylko do mleka krowiego (gdy mleko pochodzi od innych zwierząt, konieczne jest określenie w nazwie od jakich, np. mleko kozie). Przepisy unijne zakazują używania tej nazwy w odniesieniu do napojów roślinnych. Potocznie stosuje się jednak nazwy, takie jak: mleko owsiane, mleko kokosowe, mleko sojowe czy mleko ryżowe.

Mleko owsiane – przepis

Mleko owsiane dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością czy supermarketach, jednak bez problemów można przyrządzić własny napój owsiany.

Aby dowiedzieć się, jak zrobić mleko owsiane, wystarczy zapoznać się z poniższym przepisem:

1. Do przyrządzenia domowego mleka owsianego potrzebne są płatki owsiane, woda, sitko o drobnych oczkach lub gazę i blender.

2. Jedną szklankę płatków owsianych należy zalać 2 lub 3 szklankami wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Płatki zwiększą swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

3. Płatki nasączone razem z wodą należy przelać do blendera i dodać kolejne 3-4 szklanki wody (im więcej wody, tym mleko będzie rzadsze)

4. Wodę i płatki należy miksować przez około półtorej minuty (czas ten może się wydłużyć, jeśli moc blendera nie jest wysoka).

5. Zmiksowane płatki i wodę należy przecedzić przez sitko lub gazę, a następnie zlać do zamykanej szklanej butelki lub słoika.

6. Pozostałość po mleku (zwykle jest jej niewiele) można dodatkowo wycisnąć np. przy pomocy gazy i suche resztki dodać np. do owsianki lub domowych wypieków.

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6.

Mleko owsiane jest rzadsze i mniej treściwe niż mleko krowie, a jego smak również nieco odbiega od smaku tradycyjnego mleko. Aby urozmaicić nieco smak otrzymanego napoju owsianego, można dodać do niego zmiksowane suszone daktyle, syrop z agawy, cukier kokosowy lub szczyptę soli.

Domowe mleko owsiane należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu. Jego przydatność do spożycia kończy się po upływie około trzech dni.

Mleko owsiane – właściwości

Mleko owsiane zawiera wiele cennych dla zdrowia składników – 15 witamin i 10 minerałów. Doceniane jest głównie za dużą ilość poniższych substancji:

  • witamina A (w szklance mleka jest dwa razy więcej tej witaminy niż w szklance mleka krowiego),
  • witaminy z grupy B,
  • błonnik pokarmowy,
  • wapń (szklanka mleka owsianego zawiera 36 procent więcej wapnia niż szklanka zwykłego mleka),
  • żelazo (1 szklanka pokrywa 10 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo),
  • mangan,
  • fosfor,
  • fitochemikalia (roślinne substancje czynne, które działają antybakteryjnie, hamują rozwój komórek nowotworowych, zapobiegają chorobom serca i udarowi oraz przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu).

Właściwości mleka owsianego są następujące:

  • przyczynia się do zapobiegania chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroby jelit (w tym rak jelita grubego);
  • wzmacnia odporność;
  • usprawnia perystaltykę jelit i procesy trawienia (głównie za sprawą błonnika pokarmowego);
  • podnosi sprawność umysłową i poprawia smaopoczucie, m.in. poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania (m.in. dzięki witaminom z grupy B i minerałom);
  • ma właściwości antybakteryjne;
  • pomaga hamować rozwój komórek nowotworowych (dzięki zawartości fitochemikaliów i licznych antyoksydantów);
  • zapobiega anemii i przyczynia się do walni z chorobą;
  • jest odpowiednie dla alergików i osób z nietolerancją laktozy.

Mleko owsiane nie jest polecane osobom chorującym na celiakię, ze względu na zawartość aveniny – substancji, mającej podobny wpływ na organizm, co gluten.

Mleko owsiane – zastosowanie

Mleko owsiane nie jest tak gęste, jak mleko krowie, dlatego raczej nie nadaje się do wypieków. Sprawdza się za to doskonale, jako napój pity na zimno (np. z dodatkiem miodu, syropu z agawy lub daktyli), a także jako składnik potraw pieczonych, duszonych czy gotowanych. Może stanowić składnik koktajli czy musli. Ponieważ jest dość rzadkie, może nie nadawać się do tradycyjnej kawy (sprawi, że napój będzie nieco rozwodniony), za to pasuje do kaw zbożowych, np. kawy orkiszowej.

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie mleka owsianego:

  • Owsianka z owocami – jedną miarkę płatków owsianych należy zalać trzema miarkami wody i zagotować bez mieszania na średnim ogniu. Następnie należy doprawić je cynamonem i wymieszać, a potem zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zdjęciu płatków z gazu wystarczy zalać je ½ miarki mleka owsianego i dodać pokrojone, ulubione owoce.
  • Mleko owsiane z czekoladą, wanilią i chilli – do przygotowanego wcześniej mleka owsianego należy dodać dwie łyżki kakao, jedną laskę wanilii 1 ½ łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego i szczyptę płatków chili (warto dodać mniej płatków i skontrolować smak, a potem ewentualnie doprawić). Na koniec należy wszystko zmiksować.
  • Koktajl truskawkowy – w blenderze należy zmiksować ze sobą dwie lub trzy szklanki truskawek, dwie łyżki gęstej masy z mleka kokosowego, dwa zamrożone banany, garść świeżej mięty lub bazylii, laskę wanilii lub kilka kropli ekstraktu i mleko owsiane (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji).

Zobacz film: Nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka. Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej