Mleczko pszczele – jakie posiada zalety? Właściwości i zastosowanie „eliksiru młodości”

Fot.: LittleBee80 / Getty Images

Mleczko pszczele doceniane jest nie tylko za zastosowanie w kosmetyce, ale także przez wzgląd na swoje właściwości lecznicze. Jest substancją produkowaną przez owady i często określa się je „eliksirem młodości” lub sposobem na zachowanie witalności. Jest produktem tym bardziej cenionym, że powstaje w niewielkich ilościach.

Mleczko pszczele ma nie tylko cenione przez człowieka właściwości, ale ważną funkcję spełnia także w samym ulu. Posiada konsystencję kremu i białą lub delikatnie żółtą barwę. Tak naprawdę jest wydzieliną produkowaną przez ślinianki młodych pszczół robotnic.

Mleczko pszczele – skąd się bierze?

Wyjątkowe zalety mleczka pszczelego zaczęto odkrywać przy okazji dokładnych obserwacji życia w ulu. Substancja w naturze jest wytwarzana przez gruczoły młodych owadów – robotnic, które produkują ją już od 3 dnia życia. Każda pszczoła w ulu jest nim karmiona przez pierwsze dni swojego życia i w tym czasie jej masa wzrasta 1000-krotnie. Później odżywiają się one nektarem kwiatów. Jedynym osobnikiem, który cały czas spożywa właśnie mleczko jest królowa matka, której czas życia przekracza długość życia innych pszczół aż 40 razy. Jest produkowane w bardzo niewielkich dawkach, stąd wszystkie dostępne na rynku produkty zawierają bardzo małe stężenia tego suplementu diety.

Ponieważ jest ono towarem wytwarzanym w niewielkich ilościach, warto wiedzieć jak rozpoznać prawdziwe mleczko pszczele, aby nie dać się oszukać. Oryginalny produkt ma charakterystyczny lekko kwaśny, nieco cierpki lub słodkawy smak, ale nigdy nie jest zupełnie słodki. Posiada kremową konsystencję, która zagęszcza się z upływem czasu, i delikatny perłowy kolor.

Co jeść na dłużej zatrzymać młodość? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Co jeść, aby spowolnić proces starzenia się organizmu? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Mleczko pszczele – właściwości

Właściwości lecznicze mleczko pszczele zawdzięcza bogactwu witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, C, D i E oraz aminokwasy, białka, a także kwas deoksyrybonukleinowy. Jego składnikiem jest acetylocholina, która w naturalnej postaci występuje tylko w tym produkcie. Dodatkowo w jego skład wchodzą: wapń, fosfor, miedź, żelazo, a także krzem, czyli pierwiastki bardzo cenne dla organizmu. W 66% składa się z wody, w 15% z cukrów i w 13% z aminokwasów. Pozostałe substancje to lipidy.

Przeprowadzone badania potwierdziły, że mleczko pszczele wspomaga regenerację organizmu m.in. przez poprawę przemiany materii i właściwości oczyszczające. Jego cenną zaletą jest równoważenie pracy układu nerwowego przez oddziaływanie na przysadkę mózgową, co zapobiega wpadaniu w stany depresyjne i poprawia ogólną kondycję psychofizyczną. Posiada właściwości wspomagające układ krwionośny, co można wykorzystać w leczeniu niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Zawarte w nim substancje mają bowiem działanie rozszerzające naczynia krwionośne i wyrównujące w nich ciśnienie. Jest ponadto źródłem energii, która sprzyja poprawie nastroju, ale też przyspiesza fizyczną regenerację organizmu.

Mleczko pszczele jest jedną z niewielu substancji leczniczych, których spożywanie jest wskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ, jak wykazały badania, zmniejsza ryzyko poronienia. Dodatkowo nie powoduje ono żadnych skutków ubocznych. Ważne jest, aby pamiętać, że samo w sobie nie jest lekiem, a jedynie suplementem diety wspomagającym kuracje lecznicze. W świeżej postaci wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, które jednak bardzo szybko traci.

Mleczko pszczele – dawkowanie

Dawkowanie mleczka pszczelego, mimo że nie powoduje ono skutków ubocznych, powinno ograniczać się do tzw. dawek leczniczych, które wynoszą od 50 do 300 mg dla osoby dorosłej. Dzieciom należy podawać połowę tej dawki. Najlepiej spożywać je rano przed śniadaniem lub po kolacji. W czystej postaci można stosować je pod język, po wcześniejszym przepłukaniu ust.

Kuracja z użyciem tej substancji powinna być prowadzona przez 3–4 tygodnie, maksymalnie do 2 miesięcy. Wskazane jest, aby w formie profilaktyki i poprawy kondycji organizmu stosować ją dwa razy do roku.

Ważne jest właściwe przechowywanie substancji, którą w naturze pszczoły zużywają na bieżąco, więc nie zawiera w sobie żadnych naturalnych konserwantów. Dlatego też mleczko pszczele przechowywane w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości zaledwie przez kilka dni – jest bardzo wrażliwe na światło i wysokie temperatury. Jeśli znajduje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a dodatkowo w temperaturze 0–5°C, jego termin przydatności wydłuża się do roku.

Mleczko pszczele w miodzie

Mleczko pszczele często znajduje się w miodzie, który je konserwuje, wydłużając jego czas przydatności do spożycia. Zwykle do płynnego miodu dodaje się od 0,5 do 5% tej leczniczej substancji (uznaje się, że najlepsze efekty daje stężenie 2%). Tego typu miód można przechowywać do roku w suchym i ciemnym miejscu, a przez jeszcze dłuższy czas, jeśli znajduje się w lodówce.

W niektórych przypadkach mleczko może być konserwowane alkoholem etylowym. Dostępna jest także jego forma liofilizowana, czyli zagęszczona za pomocą specjalnych urządzeń przez odparowanie wody w niskiej temperaturze. W taki sposób otrzymuje się sproszkowane mleczko pszczele, które jest składnikiem dostępnych tabletek i suplementów diety.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 19.10.2018,
Opublikowano: 27.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej