Mirakulina, czyli cudowna substancja zmieniająca smak. Jak działa i kiedy warto ją stosować?

Fot. skynesher / Getty Images

Mirakulina to produkt stosunkowo mało popularny w Polsce. Wynika to z tego, że jest trudno dostępny, a jego cena nie należy do najniższych. Czym jednak właściwie jest mirakulina i dlaczego warto ją stosować?

Mirakulina to substancja pozyskiwana z owoców synsepala słodkiego (Synsepalum dulcificum). Jest to roślina z rodziny sączyńcowatych, która rośnie naturalnie na terenie Afryki Zachodniej. Występuje tam pod takimi nazwami, jak agbayun czy taami. W celach komercyjnych hoduje się ją jednak również w innych zakątkach świata, m.in. w Stanach Zjednoczonych (głównie na Florydzie). Wyjątkowy składnik owocu, czyli mirakulina, dostępny jest w Polsce w formie tabletek (np. pod nazwą mirakulin). Jego główne działanie to zdolność zmiany smaku z kwaśnego na słodki.

Co to jest mirakulina?

Pod nazwą mirakulina ukrywa się białko, a konkretnie glikoproteina. Składa się ze 191 aminokwasów i łańcuchów węglowodanowych, w tym glukozaminy, fukozy, mannozy, ksylozy i galaktozy. Mirakulina znajduje się we wspomnianym synsepalu słodkim. Roślina została sprowadzona do Europy w XVIII wieku przez francuskiego podróżnika Chevaliera des Marchaisa. Co ciekawe, jej owoce same w sobie nie wyróżniają się słodkim smakiem. Zawarta w nich mirakulina ma jednak prawdziwie cudowne właściwości.

Zobaczcie na filmie, jak kolor jedzenia wpływa na nasze wybory żywieniowe:

Zobacz film: Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku? Źródło: Co nas truje?

Właściwości mirakuliny

Białko mirakulina zostało wyizolowane dopiero w drugiej połowie XX wieku. Przyczynił się do tego japoński naukowiec, prof. Kenzo Kurihara, który opisał swoje dokonanie w 1968 roku. Wtedy też upowszechniła się nazwa mirakulina, która została nadana od angielskiego sformułowania miracle fruit, którym określane są czasami owoce synsepala słodkiego.

Właściwości mirakuliny związane są ze zmienianiem przez nią smaku potraw i innych produktów spożywczych. Skąd bierze się takie działanie? Okazuje się, że mirakulina ma zdolność czasowego zablokowania receptorów smaku kwaśnego oraz gorzkiego. Wynikiem tego jest wrażenie, że spożywane produkty są słodkie, nawet gdy w rzeczywistości wyróżniają się kwaskowatym smakiem. Warto przy tym wiedzieć, że istnieje zależność między nasileniem działania białka a pH spożywanych pokarmów. Naukowcy odkryli, że im bardziej kwaśna jest przyjmowana substancja, tym mocniejszy jest efekt słodkości wywołany przez zażycie mirakuliny.

Należy pamiętać, że białko zawarte w synsepalu słodkim nie działa jak typowy słodzik dodawany do różnego typu potraw. Aby móc obserwować efekty spożycia mirakuliny, należy przyjąć ją przed zjedzeniem wybranego produktu. Zmiana smaku kwaśnego na słodki następuje już po kilku minutach i utrzymuje się od 15 minut do nawet 2 godzin. Czas i intensywność działania mirakuliny może się różnić w zależności od rodzaju spożywanych produktów.

Zastosowanie mirakuliny

Mirakulinę wykorzystuje się m.in. podczas diety odchudzającej. Jako że białko zmienia smak spożywanych produktów na słodki, osoby, które są do niego przyzwyczajone, nie muszą z niego rezygnować. Dzięki mirakulinie mogą więc ograniczyć spożywanie cukru i jeść zdrowo, a przy tym pozwolić sobie na chwilę słodkiej przyjemności. Warto też dodać, że białko odznacza się niską kalorycznością, co stanowi dodatkowy atut w przypadku osób na diecie redukcyjnej.

Innym zastosowaniem mirakuliny jest wykorzystanie jej przy okazji przyjmowania leków o nieprzyjemnym smaku. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla dzieci, które niechętnie połykają gorzkie tabletki czy syropy.

Prowadzone są badania nad stosowaniem mirakuliny u pacjentów poddanych chemioterapii. Ten rodzaj leczenia może wywoływać wiele nieprzyjemnych dolegliwości, w tym uczucie metalicznego posmaku w ustach. Jedzenie mirakuliny pozwala na zmniejszenie go i poprawienie komfortu życia chorych.

Mirakulina bywa stosowana po prostu jako urozmaicenie spożywania pokarmów. Przyjmuje to często formę zabawy i może stanowić ciekawy element różnego typu imprez. Za granicą przez pewien czas popularny był nawet internetowy trend pod nazwą Miracle Berry Flavor Tripping Party, który w podobnej postaci dotarł również do Polski. Polegał on na tym, że ludzie przyjmowali mirakulinę w tabletkach, a potem jedli kwaśne produkty (np. cytrynę), po czym wrzucali nagrany eksperyment na serwis internetowy Youtube.

Niektórzy stosują mirakulinę podczas erotycznych zbliżeń. Zmiana smaku pozwala na przekraczanie nowych granic w kontaktach seksualnych, a także może wzmagać doznania.

Ile kosztują tabletki z mirakuliną?

W Polsce dostępne są tabletki z mirakuliną. Niestety nie należą one do tanich i łatwo dostępnych produktów. Najłatwiej kupić je za pośrednictwem aukcji internetowych lub sklepów online, gdzie określane są czasami jako „mirakulin”.

Cena tabletek z mirakuliną uzależniona jest od ilości drażetek w opakowaniu. Za 10 sztuk trzeba zapłacić ok. 60 zł, za 20 – ok. 90 zł, a za 40 – ok. 140 zł. Dodatkowo do zakupu tabletek z mirakuliną należy doliczyć koszt przesyłki. Biorąc pod uwagę wysoką cenę białka z synsepala słodkiego, używane jest ono zazwyczaj w celach rozrywkowych, a nie dietetycznych.

Data aktualizacji: 28.03.2019,
Opublikowano: 27.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej