Migdały – właściwości i kalorie. Zdrowe czy trujące?

Fot. artJazz / Getty Images

Migdały często uznaje się za orzechy, choć w rzeczywistości są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego – rośliny przybierającej postać krzewu lub niewielkiego drzewa. Mają zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, ceni się je również za właściwości lecznicze.

Migdały to nasiona blisko spokrewnionego z brzoskwinią migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis) – ciepłolubnej rośliny pochodzącej z Azji Środkowej i Mniejszej, która przez wieki rozprzestrzeniła się w Europie Południowej, Afryce Północnej czy na Kaukazie. Przyjmuje postać krzewu lub niewielkiego drzewa. Owoc, podobny do brzoskwini, charakteryzuje się szarozieloną, włóknistą okrywą, która jesienią, pękając, uwalnia pestkę zawierającą nasienie – jedyną zdatną do konsumpcji część rośliny.

Z jednego drzewa można zebrać rocznie około 20 kg migdałów, które są bardzo popularnym produktem spożywczym, dlatego wciąż poszerza się obszar uprawy migdałowca. Największym producentem migdałów na świecie są Stany Zjednoczone, a zwłaszcza Kalifornia.

Migdały – właściwości

Właściwości czynią z migdałów bardzo wartościową przekąskę czy dodatek do potraw lub deserów. Nasiona dostarczają m.in. dużo składników mineralnych, zwłaszcza:

  • wapnia (podstawowy budulec kości i zębów),
  • magnezu (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu nerwowego, przyczyniający się do złagodzenia uczucia zmęczenia),
  • cynku (dba o utrzymanie prawidłowego widzenia, pozwala zachować zdrową skórę, włosy czy paznokcie),
  • żelaza (pomaga w transporcie tlenu, a także produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny),
  • manganu (ważny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego),
  • fosforu (podobnie jak wapń wspomaga utrzymanie mocnych kości i zębów).

Właściwości zdrowotne migdałów wynikają również z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają one ciśnienie krwi oraz stężenie „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają miażdżycy, zawałowi serca oraz innym problemom z układem krążenia, a także zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy.

Wartości odżywcze migdałów to ponadto zasługa innych cennych składników nasion migdałowca zwyczajnego, czyli wpływającego korzystnie na pracę jelit błonnika, łatwo przyswajalnego białka, a zwłaszcza witaminy E, która wspomaga procesy widzenia, wpływa na wydolność mięśni i jest silnym przeciwutleniaczem, hamującym procesy starzenia organizmu, szczególnie skóry. To dlatego migdały są chętnie stosowane w przemyśle kosmetycznym, można je znaleźć w składzie balsamów do kąpieli, kremów do twarzy czy preparatów do pielęgnacji włosów.

Migdały – kalorie

Migdały dostarczają sporo kalorii – 100 g zawiera około 580 kcal. Jednak nie oznacza to, że osoby z nadwagą lub obawiające się nadprogramowych kilogramów powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania nasion migdałowca zwyczajnego. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie regulują przemianę materii i zapobiegają rozrostowi tkanki tłuszczowej, powoduje, że migdały mogą być wartościową przekąską. Dostarczają one także sporo błonnika, wypełniającego żołądek i przeciwdziałającego szybkiemu atakowi głodu.

Ile migdałów dziennie można zjeść?

Ze spożywaniem migdałów na pewno nie należy przesadzać. Ich nadmiar w jadłospisie grozi wystąpieniem zaparć i innych problemów żołądkowych. Przyjmuje się, że dziennie powinno się zjadać nie więcej niż 4 migdały, w postaci przekąski między posiłkami lub dodatku do potraw czy deserów.

Mleko migdałowe

W wartości odżywcze bogate jest mleko migdałowe, które można kupić w sklepie lub samodzielnie przygotować w domu. Szklankę obranych ze skórki migdałów zalewa się trzema szklankami wody mineralnej i zostawia na noc. Następnie całość należy zmiksować blenderem, dosłodzić (np. syropem klonowym), przecedzić przez sito i dodać jeszcze szklankę wody mineralnej. Napój można przyprawić do smaku cynamonem.

Polecamy: Mleko migdałowe – kalorie, właściwości, skład. Jak zrobić mleko migdałowe?

Migdały w ciąży

Nie ma przeciwwskazań do jedzenia migdałów w ciąży, oczywiście pod warunkiem, że kobieta nie jest na nie uczulona. Trzeba bowiem pamiętać, że nasiona migdałowca zwyczajnego należą do dość silnych alergenów, które mogą wywoływać reakcje uczuleniowe.

Kobieta spodziewająca się dziecka czasami nawet powinna wprowadzić do diety migdały, ponieważ – dzięki zasadowemu odczynowi – zobojętniają kwasy żołądkowego i pomagają zapobiegać zgadze, czyli dolegliwości dość często pojawiającej się w ciąży. Pomagają też uporać się z porannymi mdłościami. Cenne składniki migdałów, zwłaszcza wapń, miedź, mangan, witamina B2 (ryboflawina) czy kwas foliowy, są potrzebne zarówno organizmowi kobiety, jak i jej dziecka.

Migdały – zdrowe czy trujące?

Wyróżnia się dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Pierwsze z nich wykazują duże właściwości odżywcze i mogą być bez obaw spożywane. Migdały gorzkie zawierają natomiast amigdalinę, czyli naturalną toksynę roślinną, która podczas rozkładu w organizmie wydziela silnie trujący kwas pruski. Jego nadmiar powoduje ból i zawroty głowy, zaburzenia psychiczne czy ruchowe, a w ciężkich przypadkach zatrzymanie akcji serca, śpiączkę, a nawet śmierć.

Nie należy jeść migdałów gorzkich, które dopiero po odpowiednim przetworzeniu przemysłowym używane są do wzbogacania smaku żywności i napojów, w tym likierów (np. amaretto), ciastek i ciast.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 13.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 30.10.2018r.

Proszę pamiętać, że w botanice słowo nasienie jest uznawane - niejednokrotnie jako bardziej właściwe niż nasiono. Współcześnie częściej używa się sformułowania nasiono, jednak nie oznacza to, że nasienie jest formą niepoprawną.

Ja. 19.10.2018r.

Nasienie, panie inteligentny inaczej , to jest w jądrach i wytryskuje po orgazmie . A w roślinie jest nasiono.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej