Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze?

Fot: bit245 / gettyimages.com

Mięso jest źródłem wartościowego białka. Mimo że powinno znaleźć się w zdrowej, zbilansowanej diecie to nie należy z nim przesadzać. Dietetycy zalecają, aby tygodniowa porcja mięsa nie przekraczała 0,5 kg. Dodatkowo powinno być to mięso drobiowe. Czy faktycznie jest zdrowsze od wieprzowego czy wołowego? Jeśli tak, to jak wybrać to najlepszej jakości?

Co najmniej połowę naszego talerza (niezależnie od posiłku) powinny zajmować warzywa. Resztę mogą zająć np. produkty z pełnego ziarna i mięso. Niestety codzienne menu większości z nas mocno odbiega od ideału i zamiast warzyw sięgamy właśnie po mięso. Teoretycznie nie ma w tym nic złego. Mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza oraz witamin z grupy B. Organizm potrzebuje żelaza do produkcji czerwonych krwinek. Witaminy z grupy B wspomagają natomiast układ nerwowy. Jednak, aby z tego wszystkiego skorzystać ogromne znaczenie ma to, jaki rodzaj mięsa wybieramy i jak często je jemy. Najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem będzie mięso drobiowe, np. z kurczaka.

Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe?

Mięso z kurczaka uchodzi za jedno z najzdrowszych. Ma więcej dobrze przyswajalnego białka niż wieprzowina. Dodatkowo zawiera znacznie więcej witaminy B3 niż czerwone mięso. Dlaczego jest taka cenna? Po pierwsze uczestniczy w procesach krwiotwórczych, po drugie reguluje poziom cholesterolu, po trzecie niweluje szkodliwe działanie toksyn, które trafiają do naszego organizmu choćby z leków.

Na mięso kurczaka warto zwrócić uwagę także ze względu na sporą wartość witaminy B6. Bierze ona udział w procesach krwiotwórczych oraz odpowiada za produkcję hormonów. Dodatkowo mięso z kurczaka dostarcza cennego cynku i selenu. Dlaczego te pierwiastki są nam potrzebne? Dowiecie się tego z filmu. Katarzyna Bosacka tłumaczy w nim także dlaczego lepiej jeść kurczaka bez skóry:

Zobacz film: Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? Źródło: Wiem co jem

Jak kupić dobrego kurczaka?

Kurczak kupiony na bazarze, w porównaniu z tym sklepowym wygląda dość mizernie. Jest mniejszy, zapadnięty i raczej mało apetyczny. Kurczaki dostępne w klepach to tzw. bojlery, czyli drób hodowany na masowa skalę. Różni się od wiejskiego kurczaka ponieważ jego menu składa się w dużej mierze z mieszanek, które pobudzają jego apetyt. Podawana jest mu także soja modyfikowana, mączka rybna oraz różnego rodzaju antybiotyki. Czy jedzenie takich kurczaków jest zdrowe i przede wszystkim bezpieczne? Zobaczcie co na ten temat mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska:

Zobacz film: Jak kupić dobrego kurczaka? Źródło: Wiem co jem.

Zdrowszym i pewniejszym rozwiązaniem mogą być kurczaki zagrodowe. Nie są one trzymane w klatkach. Mogą wychodzić na dwór, są też zachęcane do ruchu. Mimo że są znacznie mniejsze to w ich paszy nie ma antybiotyków ani hormonów. Jeśli chcecie przekonać się jak wygląda hodowla kurczaków zagrodowych, koniecznie zobaczcie film:

Zobacz film: Czy mięso z kurczaka zagrodowego jest zdrowsze? Źródło: Wiem co jem.

A jak wybrać tego naprawdę dobrego i smacznego kurczaka? Jeśli kupujemy zapakowanego kurczaka na opakowaniu powinna pojawić informacja skąd pochodzi zwierzę. Co w sytuacji, gdy mięso zostało rozpakowane i sprzedawane jest na wagę? Na co warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim na kolor. Dobre i świeże mięso powinno być lekko różowe i delikatnie błyszczące. Mięso powinno być zwarte i sprężyste. Jeśli naciśniemy je palcem to szybko powinno wrócić do swojej poprzedniej formy. Unikać trzeba tych kurczaków, których mięso prześwituje przez skórę oraz po prostu brzydko pachną. Psujący się kurczak będzie miał także śliski nalot na skórze. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Na co zwracać uwagę kupując kurczaka na wagę? Źródło: Wiem co jem.

W sklepach można znaleźć także kurczaki na tzw. tackach. Mimo że mięso jest szczelnie zapakowane i ma datę przydatności do spożycia to łatwo ją zmienić. Na tatce układana jest tzw. pielucha, której zadaniem jest zbieranie odcieków z mięsa. Szacuje się, że może ona wchłonąć nawet szklankę wody. Bezpieczne są tylko te wkładki, które spełniają normy unijne. Oznacza to, że producent nie może przekraczać jego zdolności absorbcyjnych, a także substancja chemiczna, która zbiera wodę nie może mieć kontaktu z mięsem. Bardzo często związki wykorzystywane do pochłaniania wody wykazują działanie rakotwórcze. Zatem, jeśli chcemy kupić kurczaka w sklepie, to który będzie najlepszy? W filmie tłumaczy to Katarzyna Bosacka:

Zobacz film: Wady mięsa paczkowanego. Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 05.03.2019,
Opublikowano: 28.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej