Melon miodowy – czy jest kaloryczny? Jakie posiada właściwości?

Fot.: Viktar / Getty Images

Melon miodowy jest jedną z popularniejszych odmian tego owocu, z których każda różni się nieco wyglądem i smakiem. Swoją nazwę zawdzięcza intensywnej, przypominającej kolor miodu, barwie miąższu. Zawarte w nim substancje, które pozytywnie wpływają na organizm, doceniali już starożytni Egipcjanie.

Melon miodowy trafił na europejskie stoły i do kuchni w XV w., bardzo szybko podbijając podniebienia największych smakoszy. Miąższ owocu jest słodki, orzeźwiający i może być dodatkiem zarówno do deserów, jak i do dań mięsnych oraz owoców morza.

Melon miodowy – właściwości

Melon miodowy, tak jak i pozostałe odmiany tego gatunku, posiada wiele właściwości odżywczych. Już dawna medycyna naturalna polecała go do leczenia bóli reumatycznych oraz do terapii chorób nerek – bardzo szybko zauważono jego moczopędne i oczyszczające organizm właściwości. Rozwój badań pozwolił poznać pełen zakres substancji o działaniu prozdrowotnym, które zawiera ten owoc.

Przede wszystkim melony są bogatym źródłem beta-karotenu, czyli barwnika odpowiadającego za żółty, pomarańczowy i czerwony kolor owoców. Związek ten jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, przez co blokuje odkładanie się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Substancja ta skutecznie wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Duże ilości potasu zawarte w melonie miodowym wpływają z kolei na regulację ciśnienia tętniczego – owoc wskazany jest nie tylko dla osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem, ale także dla tych, którzy chcą skutecznie zapobiegać rozwojowi choroby, np. w przypadku wystąpienia nadciśnienia u członków rodziny. Włączenie melonów na stałe do diety pozwala zapewnić organizmowi dostateczną dawkę potasu, ponieważ w 100 g owocu jest około 270 mg tego pierwiastka.

Zawarte w nim witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego – nie tylko pozwalają się uspokoić, zwłaszcza w sytuacjach nadmiernego stresu, ale także ułatwiają zasypianie, zapewniając lepszą regenerację organizmu. Witaminy, poza łagodzeniem skutków stresu, poprawiają też koncentrację i pamięć, stąd owoc jest dobrą i zdrową przekąską dla osób uczących się.

Coraz częściej wykorzystywany jest też w branży kosmetycznej, zwłaszcza do produkcji kremów, ponieważ zawarte w nim witaminy zachowują odpowiedni poziom nawilżenia skóry i przyspieszają jej regenerację. Znajdujące się w nim substancje wykazują także właściwości łagodzące, jeżeli chodzi o pielęgnację cery wrażliwej i trądzikowej. Ponadto składniki odżywcze, które zawiera owoc:

  • poprawiają kondycję włosów i paznokci,
  • wspomagają detoksykację organizmu,
  • odkwaszają organizm,
  • wspomagają usuwanie nadmiaru wody, zwłaszcza w walce z tzw. wodnym cellulitem,
  • redukują ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • pozwalają na dłużej zachować opaleniznę skóry,
  • pomagają zmniejszyć stany depresyjne i zachować dobry nastrój.

Ile kalorii ma melon miodowy?

Melon miodowy, podobnie jak arbuz czy ogórek, składa się w większości z wody – w 100 g jest jedynie około 34 kalorii. To czyni z owocu pożądany produkt w diecie tych, którzy chcą się pozbyć niechcianych kilogramów, pod warunkiem, że nie jest spożywany w nadmiarze. Zawiera bowiem sporą ilość cukru, który pobudza trzustkę do wydzielania insuliny. Z drugiej jednak strony, proces utraty wagi wspomaga zawarta w miąższu cytrulina. Należy ona do grupy aminokwasów i odpowiada za proces produkcji hormonu wzrostu.

Niestety owoc nie może być jedzony przez wszystkich. Przeciwwskazaniem do tego, aby włączyć go do diety, jest zdiagnozowana cukrzyca, ponieważ melon ma wysoki indeks glikemiczny (IG 60). Nie jest też zalecany dla alergików, szczególnie tych, u których pojawia się reakcja uczuleniowa na płytki traw, ponieważ może powodować tzw. alergię krzyżową (jeden alergen wywołuje reakcję na inną grupę alergenów).

Jak jeść melon miodowy?

Ponieważ owoc ma twardą skórkę, a w środku niejadalne pestki, każdy wypracowuje swój własny sposób na to, jak jeść melon miodowy, zwłaszcza jeśli jest soczysty i może poplamić słodkim miąższem. Zanim jednak owoc można spożyć, trzeba najpierw wybrać w sklepie ten najsmaczniejszy. Kiedy melon miodowy jest dojrzały, wydziela intensywną woń, więc można się przy zakupie kierować właśnie węchem. Dobrze jest, aby jego skóra nie była uszkodzona, ponieważ bardzo szybko traci cenne witaminy i związki, jeśli wystawiony jest na kontakt z powietrzem. Najlepiej smakuje na surowo. Wygodnie jest ułożyć go na desce, przekroić na połówki i za pomocą łyżki usunąć niejadalne pestki. Pozostałe części, w zależności od potrzeby, można pokroić na drobniejsze kawałki. Należy pamiętać, że skórę również trzeba oddzielić od miąższu, ponieważ nie nadaje się do spożycia.

Melon miodowy jest jedną ze słodszych odmian tego gatunku, stąd przez większość osób uważany jest za najsmaczniejszą. Stanowi doskonały składnik do deserów, ale też dań mięsnych – wszystkie słodkie odmiany często wykorzystywane są do potraw z szynką parmeńską.

Zobacz film: Syntetyczne odpowiedniki witamin. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 28.02.2018,
Opublikowano: 27.02.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Old man 06.05.2021r.

34 kalorii? Kto to pisał, może tak 34 kcal?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej