Ponieważ nie istnieją regulacje określające minimalną, procentową zawartość migdałów w kremie, pod nazwą „masło migdałowe” do sprzedaży trafiają produkty o rozmaitym składzie. Obok ziaren migdałowca często zawierają (znacznie tańsze, więc obniżające koszt produkcji) orzechy arachidowe, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy lub inne utwardzone oleje roślinne, cukier, sól, a także dodatki chemiczne, takie jak emulgatory, aromaty, konserwanty. Prawdziwe masło migdałowe powinno być jednoskładnikowe. Tylko takie ma walory, które przedstawione zostaną w niniejszym artykule.
Masło migdałowe – wartości odżywcze
Masło migdałowe nazywane bywa masłem orzechowym z migdałów. Migdały nie są orzechami, lecz nasionami owoców migdałowca. Wartością odżywczą dorównują jednak najzdrowszym z orzechów. Stanowią wyjątkowo bogate źródło witaminy E, nie bez przyczyny zwanej „witaminą młodości”. Zawierają też sporo witamin z grupy B (zwłaszcza B2). W migdałach znajduje się bardzo dużo fosforu, magnezu, miedzi, cynku, manganu, a także sporo żelaza, wapnia i potasu. Ważąca 100 g porcja nasion jest w stanie zaspokoić prawie połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na błonnik. W 45% migdały składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, 20% to pełnowartościowe białko. W nasionach obecne są także cenne fitozwiązki, m.in. flawonoidy, olejki eteryczne. Niezwykle bogaty skład migdałów czyni z masła migdałowego przysmak wyjątkowo korzystny dla zdrowia.
Właściwości masła migdałowego
Masło migdałowe, zasobne w przeciwutleniacze, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, to doskonały składnik diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Obecne w nim związki:
- regulują ciśnienie krwi,
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- zapewniają właściwą krzepliwość krwi i przeciwdziałają agregacji (zlepianiu się) jej płytek,
- wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Ograniczając szkodliwą aktywność wolnych rodników prowadzącą do mutacji komórek, substancje zawarte w maśle migdałowym:
- utrzymują młody wygląd skóry, dobry stan włosów i paznokci,
- wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.
Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin B masło migdałowe wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając pamięć i koncentrację. Przeciwdziała także depresji i negatywnym skutkom stresu i przemęczenia.
Wbrew pozorom spożywanie umiarkowanych ilości masła ze słodkich, tłustych migdałów może przeciwdziałać najczęstszym z chorób cywilizacyjnych – cukrzycy typu II i otyłości. Zawarte w migdałach substancje zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, regulują pracę jelit, sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej.
Obecna w maśle migdałowym „witamina młodości” nazywana jest także „witaminą płodności”. Wraz z innymi cennymi składnikami migdałów wpływa na wydzielanie hormonów płciowych, stanowiąc o jakości plemników i komórek jajowych. Niezbędna jest także dla prawidłowego rozwoju płodu – z udziałem witaminy E kształtują się m.in. narząd wzroku i układ nerwowy. Dodatkowo w czasie ciąży masło migdałowe ułatwia przyszłym mamom radzenie sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – mdłościami, zgagą.
Masło migdałowe wzmacnia układ odpornościowy, tym samym zapobiega infekcjom. Dodaje energii, wpływa na wydolność mięśni. Dostarcza też substancji budulcowych dla zębów i kości.
Poznajcie całą prawdę o superfoods:
Masło migdałowe – zastosowanie
Masło migdałowe to wyśmienity dodatek do chleba, którym można zastąpić zwykłe masło czy margarynę. Jest bardzo smaczne i aromatyczne, więc nadaje się do wypieków. Można wykorzystywać je do deserów, naleśników czy musli. Komponuje się także z daniami wytrawnymi, np. z mięsami.
Ze względu na wysoką zawartość cynku, olejków eterycznych, witaminy E i innych przeciwutleniaczy masło migdałowe znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Występuje w składzie kremów, maści, odżywczych masek, balsamów.
Przepis na masło migdałowe
Czyste masło migdałowe nie jest produktem powszechnie dostępnym w polskich sklepach. Częściej spotkać można wyrób o złożonym składzie, w którym procentowa zawartość ziaren migdałowca jest stosunkowo niewielka. Najłatwiej znaleźć masło migdałowe w internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością. Biorąc jednak pod uwagę wysoką cenę tego produktu, warto pokusić się o jego samodzielne wykonanie.
Istnieje wiele wariantów przepisu na masło migdałowe. W niektórych migdały praży się kilka minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, w innych blanszuje się nasiona w gorącej wodzie. Autorzy proponują, by wzbogacić domowe masło migdałowe wanilią, cynamonem, miodem, solą lub inną spośród wielu przypraw, z którymi nasiona migdałowca świetnie się komponują. Każdy z tych przepisów może dać interesujące efekty kulinarne. Czyste i najbardziej wartościowe masło migdałowe uzyskuje się jednak po prostu z dowolnej ilości nasion, które należy blendować tak długo, aż utworzą jednolitą, gładką masę. Na początku migdały zmieniają się w suchy proszek, który z czasem zaczyna wydzielać tłuszcz. Gęsty krem powstaje po 15–20 minutach miksowania. W blendowaniu warto robić przerwy, by nie doprowadzić do przegrzania urządzenia. Wykonane w ten sposób masło migdałowe można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.
Zobacz też: Migdały – właściwości i kalorie. Zdrowe czy trujące?