Masło migdałowe – właściwości, zastosowanie, przepis

Fot. DNY59 / Getty Images

Masło migdałowe to krem, który powstaje po zmieleniu na jednolitą masę nasion migdałowca. Jeśli produkt taki składa się w 100% z migdałów, jest zasobnym źródłem witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego masła.

Ponieważ nie istnieją regulacje określające minimalną, procentową zawartość migdałów w kremie, pod nazwą „masło migdałowe” do sprzedaży trafiają produkty o rozmaitym składzie. Obok ziaren migdałowca często zawierają (znacznie tańsze, więc obniżające koszt produkcji) orzechy arachidowe, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy lub inne utwardzone oleje roślinne, cukier, sól, a także dodatki chemiczne, takie jak emulgatory, aromaty, konserwanty. Prawdziwe masło migdałowe powinno być jednoskładnikowe. Tylko takie ma walory, które przedstawione zostaną w niniejszym artykule.

Masło migdałowe – wartości odżywcze

Masło migdałowe nazywane bywa masłem orzechowym z migdałów. Migdały nie są orzechami, lecz nasionami owoców migdałowca. Wartością odżywczą dorównują jednak najzdrowszym z orzechów. Stanowią wyjątkowo bogate źródło witaminy E, nie bez przyczyny zwanej „witaminą młodości”. Zawierają też sporo witamin z grupy B (zwłaszcza B2). W migdałach znajduje się bardzo dużo fosforu, magnezu, miedzi, cynku, manganu, a także sporo żelaza, wapnia i potasu. Ważąca 100 g porcja nasion jest w stanie zaspokoić prawie połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na błonnik. W 45% migdały składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, 20% to pełnowartościowe białko. W nasionach obecne są także cenne fitozwiązki, m.in. flawonoidy, olejki eteryczne. Niezwykle bogaty skład migdałów czyni z masła migdałowego przysmak wyjątkowo korzystny dla zdrowia.

Właściwości masła migdałowego

Masło migdałowe, zasobne w przeciwutleniacze, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, to doskonały składnik diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Obecne w nim związki:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • zapewniają właściwą krzepliwość krwi i przeciwdziałają agregacji (zlepianiu się) jej płytek,
  • wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Ograniczając szkodliwą aktywność wolnych rodników prowadzącą do mutacji komórek, substancje zawarte w maśle migdałowym:

  • utrzymują młody wygląd skóry, dobry stan włosów i paznokci,
  • wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin B masło migdałowe wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając pamięć i koncentrację. Przeciwdziała także depresji i negatywnym skutkom stresu i przemęczenia.

Wbrew pozorom spożywanie umiarkowanych ilości masła ze słodkich, tłustych migdałów może przeciwdziałać najczęstszym z chorób cywilizacyjnych – cukrzycy typu II i otyłości. Zawarte w migdałach substancje zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, regulują pracę jelit, sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej.

Obecna w maśle migdałowym „witamina młodości” nazywana jest także „witaminą płodności”. Wraz z innymi cennymi składnikami migdałów wpływa na wydzielanie hormonów płciowych, stanowiąc o jakości plemników i komórek jajowych. Niezbędna jest także dla prawidłowego rozwoju płodu – z udziałem witaminy E kształtują się m.in. narząd wzroku i układ nerwowy. Dodatkowo w czasie ciąży masło migdałowe ułatwia przyszłym mamom radzenie sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – mdłościami, zgagą.

Masło migdałowe wzmacnia układ odpornościowy, tym samym zapobiega infekcjom. Dodaje energii, wpływa na wydolność mięśni. Dostarcza też substancji budulcowych dla zębów i kości.

Poznajcie całą prawdę o superfoods:

Zobacz film: Superfoods. Co jeść, a czego powinno się unikać? Źródło: 36,6

Masło migdałowe – zastosowanie

Masło migdałowe to wyśmienity dodatek do chleba, którym można zastąpić zwykłe masło czy margarynę. Jest bardzo smaczne i aromatyczne, więc nadaje się do wypieków. Można wykorzystywać je do deserów, naleśników czy musli. Komponuje się także z daniami wytrawnymi, np. z mięsami.

Ze względu na wysoką zawartość cynku, olejków eterycznych, witaminy E i innych przeciwutleniaczy masło migdałowe znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Występuje w składzie kremów, maści, odżywczych masek, balsamów.

Przepis na masło migdałowe

Czyste masło migdałowe nie jest produktem powszechnie dostępnym w polskich sklepach. Częściej spotkać można wyrób o złożonym składzie, w którym procentowa zawartość ziaren migdałowca jest stosunkowo niewielka. Najłatwiej znaleźć masło migdałowe w internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością. Biorąc jednak pod uwagę wysoką cenę tego produktu, warto pokusić się o jego samodzielne wykonanie.

Istnieje wiele wariantów przepisu na masło migdałowe. W niektórych migdały praży się kilka minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, w innych blanszuje się nasiona w gorącej wodzie. Autorzy proponują, by wzbogacić domowe masło migdałowe wanilią, cynamonem, miodem, solą lub inną spośród wielu przypraw, z którymi nasiona migdałowca świetnie się komponują. Każdy z tych przepisów może dać interesujące efekty kulinarne. Czyste i najbardziej wartościowe masło migdałowe uzyskuje się jednak po prostu z dowolnej ilości nasion, które należy blendować tak długo, aż utworzą jednolitą, gładką masę. Na początku migdały zmieniają się w suchy proszek, który z czasem zaczyna wydzielać tłuszcz. Gęsty krem powstaje po 15–20 minutach miksowania. W blendowaniu warto robić przerwy, by nie doprowadzić do przegrzania urządzenia. Wykonane w ten sposób masło migdałowe można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

Zobacz też: Migdały – właściwości i kalorie. Zdrowe czy trujące?

Data aktualizacji: 23.10.2018,
Opublikowano: 23.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej