Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?

Fot: sever180 / gettyimages.com

Maślak sitarz to grzyb, które można spotkać praktycznie w całej Polsce. Choć zaliczany jest do grzybów jadalnych, to nie cieszy się specjalnym uznaniem wśród smakoszy grzybów. Dlaczego?

Maślak sitarz to grzyb, którego można spotkać na terenie całej Polski. Doskonale czuje się zarówno w lasach iglastych, jak i mieszanych. Bywa spotykany także na wrzosowiskach i obrzeżach lasu. Służy mu zakwaszona, uboga w substancje odżywcze gleba.

Maślak sitarz – jak wygląda grzyb?

Kapelusz maślaka sitarza jest żółtobrązowy lub czerwonoochrowy. Jego średnica waha się od 3 do 12 cm. U młodych grzybów jest półkolisty, później robi się płaski. U dojrzałych grzybów jest powyginany, rozpostarty i nieregularnie spłaszczony. Kapelusz maślaka sitarza jest gładki, ale w wilgotne dni staje się lepki i śliski. W suche zaś błyszczący.

Rurki grzyba przyrastają bezpośrednio do trzonu, niekiedy delikatnie się ze sobą zbiegają. U młodych grzybów są żółte, z czasem stają się zielone lub oliwkowobrązowe. Mogą mieć różną długość, trudno oddzielić je od miąższu. Mają dość duże, szerokie, graniaste i wydłużone pory.

Trzon grzyba ma od 5 do 10 cm wysokości i grubość od 1 do 2 cm. Jest gładki i matowy. Tuż przy kapeluszu jest cytrynowo żółty, niżej robi się pomarańczowy i rdzawy. Kształtem przypomina cylinder. Miąższ maślaka sitarza jest lepki, elastyczny i zwarty. W kapeluszu jest bladożółty, w trzonie czerwonobrązowy. Po przełamaniu nabiera lekko błękitnego odcieniu. Grzyb nie ma zapachu ani smaku.

Maślak sitarz często bywa mylony z maślakiem ziarnistym. Maślak ziarnisty ma jednak drobniejsze pory, a górna część jego trzonu jest delikatnie nakrapiana.

Maślak sitarz – jak podawać?

Mimo że maślak sitarz jest grzybem jadalnym i całkowicie bezpiecznym, to nie cieszy się szczególną popularnością wśród grzybiarzy. Winny jest przede wszystkim smak grzyba. Jeśli już jest spożywany, to w towarzystwie innych grzybów, które mają lepszy smak i bardziej wyraźny aromat.

Maślak sitarz posiada też bardzo niewiele substancji odżywczych. W kuchni najczęściej wykorzystuje się go do marynowania lub suszenia. Można go także dusić czy gotować. Maślaka sitarza przed obróbką dobrze jest obrać. Znajdujący się na grzybie śluz może wywołać szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dlaczego warto jeść grzyby? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Grzyby – czy warto je jeść?

Grzyby mogą stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale dostarczają cennych witamin i substancji odżywczych. W grzybach występuje m.in. beta-glukan, który chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2.

W grzybach występują także polifenole oraz karotenoidy. Tych ostatnich najwięcej mają gatunki o żółtym lub pomarańczowym zabarwieniu. Polifenole działają przeciwnowotworowo, wzmacniają układ krążenia, a także pomagają wyregulować ciśnienie krwi. Karotenoidy natomiast poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, czyli AMD.

Grzyby dostarczają także witamin z grupy B. Potrzebuje ich układ pokarmowy, nerwowy (pomagają zredukować szkodliwe skutki stresu) oraz skóra, włosy i paznokcie.

Mimo że grzyby mogą być cennym dodatkiem do diety, to nie można z nimi przesadzać. Obecna w grzybach chityna może wywoływać uczucie ciężkości. Tym samym do grzybów ostrożnie powinny podchodzić te osoby, które zmagają się chorobą układu pokarmowego. Grzybów nie można podawać małym dzieciom (do dziesiątego roku życia) oraz osobom starszym.

Grzyby – jak zbierać?

Osoby, które nie znają się na grzybach nie powinny samodzielnie ich zbierać. Niedoświadczony grzybiarz może nie odróżnić grzyba jadalnego od trującego. Najlepszym sposobem na uniknięcie problemów jest pokazanie swoich zbiorów specjaliście, np. w najbliższej stacji sanepidu.

Podczas zbierania grzybów należy pamiętać o tym, aby nie wrzucać ich do foliowych torebek czy reklamówek. W takich warunkach grzyby się zaparzają, a obecne w nich białko – ze względu na brak tlenu – staje się toksyczne i bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Data aktualizacji: 03.10.2019,
Opublikowano: 21.10.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej