Maltodekstryna – co to takiego? Zastosowanie i działanie maltodekstryny na organizm człowieka

Fot. Casimiro / Getty Images

Maltodekstryna jest stosowana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Nie zawiera błonnika, tłuszczu, białek. Znajduje się w zupkach w proszku, gotowych sosach, izotonikach, a nawet w mleku modyfikowanym dla niemowląt. To składnik odżywek dla sportowców, który regeneruje organizm po treningu.

Maltodekstryna to dodatek do żywności, który znaleźć można przede wszystkim w przetworach owocowych i wyrobach cukierniczych, ale stanowi też składnik środków leczniczych czy suplementów diety. Jest jednym z najbardziej znanych emulgatorów i stabilizatorów. Przedłuża trwałość produktów spożywczych i zapobiega krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych.

Maltodekstryna – co to takiego?

Maltodekstryna (wzór sumaryczny C6nH(10n+2)O(5n+1)) to mieszanina polisacharydów tj. cukrów złożonych (wielocukrów) i oligosacharydów, która otrzymywana jest podczas częściowej hydrolizy (reakcja podwójnej wymiany zachodząca pomiędzy wodą i rozpuszczoną w niej substancją) skrobi ziemniaczanej, owsianej, kukurydzianej, ryżowej czy tapiokowej. Skrobia hydrolizowana jest przy użyciu preparatów zawierających enzymy rozkładające wielocukry jak α-amylazy. Dochodzi do kleikowania skrobi (pęcznienie i pękanie ziaren skrobi w ciepłym wodnym roztworze), a po jej wyschnięciu otrzymuje się maltodekstrynę. Ten popularny obecnie dodatek do żywności wprowadzony został do przemysłu spożywczego pod koniec lat 50. ubiegłego wieku.

Maltodekstryna – właściwości

Maltodekstryna ma formę pudru o białym kolorze, który jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. pH jej wodnych roztworów szacowane jest na 5,5 – 7,0. Nie ulega fermentacji. Nie jest słodka, ale posiada wysoki indeks glikemiczny (IG=105). Jest łatwo przyswajalna przez ludzki organizm – tempo jej wchłaniania porównywane jest do glukozy. Dodatkowo maltodekstryna jest wysokokaloryczna. 100 g produktu dostarcza 1657 kJ / 396 kcal. W jej składzie znajduje się 0 g białka, 0 g tłuszczów, 0 g błonnika i aż 95,5 g węglowodanów.

Więcej o chemii w żywności dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Maltodekstryna – działanie i występowanie

Maltodekstryna wykazuje rozmaite działanie, w tym zwłaszcza: wiążące, zagęszczające, stabilizujące, wypełniające, spulchniające, emulgujące. Nadaje pożądaną teksturę, wzmacnia smak i zapach, reguluje wilgotność. Stanowi nośnik dla aromatów, tłuszczów, barwników. Ma właściwości antykrystalizacyjne wobec sacharozy w wysoko słodzonych przetworach. Przedłuża świeżość wyrobów piekarniczych i ciastkarskich (zwłaszcza ciast drożdżowych, herbatników, wafli, biszkoptów czy sucharów). Bywa używana w procesach suszenia ziół i owoców. Maltodekstryna wykorzystywana jest podczas produkcji przetworów owocowych, mrożonek, napojów, kremów i polew cukierniczych, produktów mleczarskich (desery mleczne, lody, masło, jogurty, sery), produktów sproszkowanych typu instant, a nawet odżywek i gotowych dań dla dzieci. To doskonały zamiennik skrobi, który stanowi źródło węglowodanów i energii oraz jest lepiej trawiony i przyswajany przez przewód pokarmowy małego dziecka. Maltodekstryna jest też obecna w produktach mięsnych, gdyż stosuje się ją jako składnik solanek.

Maltodekstryna znalazła też zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Używa się jej do produkcji leków i suplementów diety, które przeznaczone są do rozpuszczania w wodzie (proszki do przygotowania roztworu) lub pastylek. Tworzy stabilne żele i emulsje oraz świetnie nadaje się do kapsułkowania.

Maltodekstryna dla osób uprawiających sport

Maltodekstryna przez to, że szybko się wchłania i zwiększa poziom insuliny we krwi, polecana jest sportowcom. Po ćwiczeniach intensyfikuje proces przenoszenia składników pokarmowych do mięśni, zapewniając tym samym ich regenerację i stymulowanie wzrostu. W formie koktajli można ją też spożywać przed lub w trakcie treningu. W tym celu należy 1,5 łyżki (około 50 g) proszku wymieszać z 100 ml letniej wody. Działanie maltodekstryny potęguje dodanie białek serwatki i kwasów tłuszczowych. Zaleca się połączenie 50 g maltodekstryny, 10 g trójglicerydów o średnich łańcuchach, 50 g białek serwatki. Za kilogramowe opakowanie maltodekstryny płaci się około 18 zł.

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie

Badacze uważają, że maltodekstryna dla osób, które nie zmagają się z problemami zdrowotnymi, nie wywołuje negatywnego wpływu na stan zdrowia. Maltodekstryna jako substancja o wysokim indeksie glikemicznym powinna być unikana przez osoby chore na cukrzycę, z zaburzeniami metabolicznymi, nieprawidłowościami w pracy układu pokarmowego i otyłe. Należy też podkreślić, iż jest to produkt wysoko przetworzony, a przez to mało wartościowy, biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych. Dostarcza tylko węglowodany i niewielkie ilości sodu.

Maltodekstryna a gluten

Maltodekstryna a gluten to interesująca kwestia. Maltodekstrynę pozyskuje się przeważnie z bezglutenowych źródeł skrobi jak kukurydza, ziemniaki czy ryż. W związku z tym można by było ją nazwać produktem naturalnie bezglutenowym. Jednakże niektórzy producenci wytwarzają ją z pszenicy, będącej głównym źródłem glutenu. Zatem wybierając maltodekstrynę, należy uważnie czytać etykietę, by sprawdzić źródło, z jakiego została wyprodukowana.

Data aktualizacji: 01.04.2019,
Opublikowano: 06.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej