Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu?
Fot. FotografiaBasica / Getty Images
Mąki bezglutenowe stanowią alternatywę dla standardowej mąki pszennej, jednak różnią się właściwościami, przez co nie zawsze nadają się do wyłącznego stosowania. Często mąki bezglutenowe stosuje się w formie mieszanek, czyli łączy się różne rodzaje mąk.
Mąki bezglutenowe dzieli się na takie, które naturalnie są wolne od glutenu, i mieszanki, które jedynie z glutenu są oczyszczane. Wybór tych mąk jest ogromny. Część z nich jest bardziej popularna i uniwersalna, inne zdecydowanie mniej. Do najczęściej spotykanych naturalnych mąk bezglutenowych zalicza się mąkę ryżową, owsianą, gryczaną, kukurydzianą czy jaglaną.
Mąka bezglutenowa i mieszanka bez glutenu
Fani różnego rodzaju mącznych produktów i wypieków mają ogromny wybór mąk na rynku. Najczęściej używa się mąki pszennej, jednak coraz więcej osób próbuje włączać do diety produkty bezglutenowe. Należy pamiętać jednak, że nie każda mąka bezglutenowa nadaje się do każdego typu wypieku. Ciasto wyrobione na bazie mąki bezglutenowej jest przede wszystkim bardziej chrupiące i ma mniej jednolitą, ziarnistą strukturę. Bardzo ważnym aspektem pod względem kulinarnym jest to, że mąka pszenna jest dość neutralna, jeśli chodzi o smak czy zapach. Natomiast mąki bezglutenowe nadają potrawom oryginalny akcent smakowy. Ponadto niedoświadczeni piekarze mogą mieć problem z wyrobem ciasta na bazie mąki bezglutenowej, gdyż brakuje cennego składnika nadającego ciastu kleistość – glutenu. W związku z tym ciasto jest dużo trudniejsze do wyrobienia. Można skorzystać również z mieszanek różnych mąk gotowych bądź skomponowanych samemu.
Jakie są rodzaje mąki? Z jakiej mąki wychodzi najlepszy chleb?
Zobacz film: Jakie są rodzaje chleba i po czym poznać, że dany produkt jest zdrowy? Rodzaje mąki. Źródło: Wiem, co jem
Podział mąk bezglutenowych
Pod kątem kulinarnym mąki bezglutenowe można podzielić na:
mąki sklejające, do których zalicza się mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą czy mąkę z tapioki. Mają one bardzo dużą ilość skrobi. Pod wpływem gotowania robi się z nich masa jak kisiel, a wypiek często jest ciężki i tworzy się zakalec. Dlatego zawartość tego rodzaju mąk w cieście powinna być umiarkowana, by nie zniszczyć wypieku;
mąki uniwersalne, bazowe, nadające się właściwie do wszystkich dań i wypieków. Są drobne i poza mąką gryczaną nie nadają potrawie od siebie żadnego wyraźnego smaku. Zalicza się tu mąkę ryżową, gryczaną, jaglaną czy owsianą;
mąka sojowa czy mąka z cieciorki, czyli mąki z roślin strączkowych, mają przede wszystkim intensywny smak i zapach, który często znika pod wpływem pieczenia. Są ciężkie i tłuste, więc nie nadają się do wyłącznego stosowania. Powinny być mieszane zawsze z mąkami bazowymi;
ostatnią grupę stanowią mąki z różnych ziaren czy orzechów. Zalicza się więc tu mąkę kokosową, migdałową, z orzechów laskowych. Podobnie jak mąki strąkowe nie są używane samodzielnie, a jedynie jako dodatek do mąk bazowych.
Wśród naturalnych mąk bezglutenowych występują najczęściej:
mąka ryżowa, która wyrabiana jest, jak sama nazwa wskazuje, z ryżu. Najczęściej miesza się ją z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą. Jest neutralna w smaku;
mąka jaglana – ma żółtawą barwę, dobrze skleja, jest neutralna i również stosowana z mąka ziemniaczaną czy kukurydzianą;
mąka ziemniaczana – stosowana do wyrobu kisielu, zagęszczania zup, sosów, a jako dodatek do ciast czy innych mącznych wyrobów wspomaga lepką strukturę;
mąka gryczana charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem, może być stosowana samodzielnie;
mąka owsiana może zostać wyrobiona z oczyszczonego owsa bądź można ją zrobić samemu w domu poprzez zmielenie bezglutenowych płatków. Stanowi właściwie najlepszą alternatywę dla mąki pszennej;
mąka kukurydziana – daje potrawom charakterystyczny posmak i nadaje ciastu bardzo kruchą strukturę, więc nie nadaje się do wszystkich wypieków. Ponadto nie pozwala na uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta, a nadaje mu ziarnistą strukturę;
mąka sojowa nadaje potrawom bardzo intensywny smak, dlatego nie stosuje się jej samodzielnie, a jedynie jako dodatek do bazowych mąk;
mąka z cieciorki nadaje potrawie smak ciecierzycy;
mąki z nasion i orzechów są ciężkie i tłuste, jednak jako dodatek do mąk bazowych stanowią doskonałe uzupełnienie i podnoszą walory smakowe wyrobów.
Zobacz film: Co to jest gluten? Źródło: 36,6
Autor:
lek. Agnieszka Widera
Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 03.05.2018 r.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.