#ObiadNaZdrowie: Makaron z zielonym pesto – zdrowy i tani przepis. Składniki i kcal

Getty Images/luchezar i archiwum prywatne.

Początek nowego roku to czas postanowień noworocznych, a jednym z tych najpopularniejszych jest zadbanie o zdrowszą dietę i zgubienie kilku nadprogramowych kilogramów.  By zrobić to w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj pierwszy przepis konsultowany przez znaną dietetyczkę Hannę Stolińską-Fiedorowicz w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Razowy makaron z zielonym pesto

Mimo że sztuka kulinarna zna wiele odmian pesto, to zdecydowanie największą popularnością cieszy się to zielone, czyli zrobione z bazylii. Ta popularna przyprawa zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do spaghetti czy innych potraw kuchni włoskiej. Lubiana jest przede wszystkim ze względu na swój niezwykły aromat i zapach. I bardzo często na tym jej obecność w kuchni się kończy, a szkoda, bo można na jej bazie przygotować właśnie domowe pesto.

Bazylia – źródło cennych witamin i minerałów

Bazylia pospolita to najczęściej spotyka odmiana. Doniczkę ze świeżą bazylią można kupić praktycznie w każdym większym sklepie, można także posiać ją samemu i postawić na parapecie. Pielęgnacja rośliny jest niezwykle prosta, wystarczy zapewnić jej dostęp do światła i systematycznie podlewać. Trzeba jednak pamiętać, że bazylia to stosunkowo ekspansywna roślina, dlatego nie należy sadzić jej w jednej doniczce z innymi ziołami, ponieważ może je całkowicie zdominować.

Ryż, kasza, makaron czy ziemniaki? Z czym obiad będzie najzdrowszy? Odpowiedź znajdziesz w filmie 

Zobacz film: Z czym obiad będzie najzdrowszy? Źródło: 36,6.

Dlaczego warto pamiętać o bazylii w diecie?

Ta niepozornie wyglądająca roślina to przede wszystkim cała masa witamin i substancji odżywczych. Warto o niej pamiętać choćby ze względu na witaminę A, która poprawia wygląd skóry (pomaga pozbyć się trądziku) oraz chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli AMD. Bazylia tak samo, jak zielone warzywa, zawiera sporo witamin z grupy B – przede wszystkim B6 i B9. Pierwsza z nich uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Druga, czyli kwas foliowy potrzebna jest osobom chorującym na anemię lub kobietom w ciąży. Jej niedobór może spowodować, że dziecko urodzi się z wadą układu moczowego.

Dodatkowo bazylia jest doskonałym źródłem witaminy K (odpowiada za krzepliwość krwi, czuwa także nad tym, aby układ krążenia działał jak trzeba), E, czyli witaminy młodości oraz C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy oraz wzmacnia odporność. Znajdziemy w niej także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają mutowaniu komórek, które mogą w przyszłości zmienić się w nowotwór. Dzięki błonnikowi – wspomoże trawienie i poprawi perystaltykę jelit.

Domowe pesto jest najlepsze?

Ale pesto to nie tylko bazylia. Do jego wykonania potrzeba jeszcze orzechów. Mimo że oryginalnie znajdują się w nim orzechy piniowe, to nie jest to wymóg. Z powodzeniem można je zastąpić łatwiej dostępnymi pestkami z dyni czy orzechami włoskimi. Warto o nich pamiętać, ponieważ są doskonałym źródłem kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają serce oraz chronią przed miażdżycą. Regularne sięganie po produkty zawierające kwasy omega 3, poprawia pracę mózgu, ułatwia koncentrację oraz przyswajanie nowych informacji. Dodatkowo zawarty w nich czosnek to najlepszy naturalny antybiotyk, który doskonale rozprawia się z infekcjami. Oliwa z oliwek to także bogactwo cennych kwasów, które wspomagają układ krążenia oraz pracę mózgu.

Jaki makaron jest najlepszy? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jaki makaron wybrać? Źródło: Wiem co jem.

Makaron z pesto z bazylii - przepis

Pesto:

  • świeża bazylia (listki z jednej małej doniczki powinny wystarczyć)
  • 2 łyżki orzechów pinii uprażonych na patelni (można je zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi, których nie trzeba prażyć, wystarczy je posiekać)
  • ząbek czosnku
  • 10 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa z oliwek (15 gramów)
  • sól, pieprz

Makaron:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego (dla dwóch osób)

Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do wysokiej miski lub kielicha blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę. Tak przygotowane pesto łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Najlepiej będzie wybrać ciemny, pełnoziarnisty makaron. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, czy makaron faktycznie powstał z mąki pełnoziarnistej czy nie został tylko zabarwiony na ciemny kolor. Taka informacja powinna znajdować się na opakowaniu.

Jakie wartości odżywcze ma domowe pesto (1-2 porcje) ?

kcal
329,3 kcal
białko
8,0
tłuszcz 32,0
węglowodany
3,9
błonnik pokarmowy
1,5
Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 10.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej