Mąka z ciecierzycy – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dania z mąki cieciorkowej

Fot: natashamam / gettyimages

Mąka z ciecierzycy powstaje na skutek mielenia ziaren ciecierzycy pospolitej. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych pszennych mąk. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych potraw, nadaje im bowiem lekko orzechowy smak. Polecana jest osobom uczulonym na gluten.

Mąka z ciecierzycy to bezglutenowy produkt. Doskonale nadaje się do dań wytrawnych i słodkich. Używa się jej do zagęszczania zup i sosów, ciasta na pizzę, pierogi i makaron oraz jako zamiennik panierki. Jednak najbardziej znane jej zastosowanie stanowi ciasto na naleśniki, które określa się jako socca. Mąka z ciecierzycy obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Mąka cieciorkowa – z czego powstaje?

Surowcem do produkcji mąki cieciorkowej są owoce ciecierzycy pospolitej (z łac. Cicer arietinum L.). To gatunek jednorocznej rośliny zaliczanej do rodzaju ciecierzyca i rodziny bobowate. Zwyczajowo ciecierzyca pospolita nazywana jest cieciorką. Pochodzi z Azji Zachodniej. Nie spotyka się jej dziko rosnącej. Mąka z cieciorki powstaje z owalnych nasion o białożółtej, brunatnej lub czerwonawej barwie, zebranych w postaci strąków. Ze względu na brak glutenu mąka cieciorkowa popularna jest wśród osób uczulonych na to białko. Najbardziej znana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie figuruje pod nazwą besan.

Jak powstaje mąka z ciecierzycy?

Mąka cieciorkowa może powstać na dwa sposoby:

  • ze zmielenia uprzednio namoczonych, a nawet lekko sfermentowanych, nasion ciecierzycy,
  • ze zmielenia suchych, uprażonych nasion ciecierzycy.

Samodzielne przygotowanie mąki cieciorkowej jest bardzo proste. Ziarna ciecierzycy praży się przez kilka minut na suchej patelni, po czym odstawia do wystygnięcia. Następnie przy użyciu blendera lub mocnego młynka do kawy mieli się je do czasu zlikwidowania wszelkich grudek.

Mąka cieciorkowa – wartości odżywcze

Wartości odżywcze mąki cieciorkowej w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna – 1620 kJ/387 kcal,
  • tłuszcze – 6, 7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone stanowią 0,7 g,
  • węglowodany – 57,8 g, w tym cukry stanowią 10,8 g,
  • białko – 22,4 g,

Mąka z ciecierzycy ma ponadto rozmaite właściwości zdrowotne. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. Ze względu na sporą zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Dodatkowo stabilizuje poziom glukozy we krwi i obniża cholesterol. Z kolei zawarty w niej potas sprzyja utrzymaniu niskiego ciśnienia tętniczego krwi, a magnez reguluje pracę układu nerwowego.

Mąka z ciecierzycy znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi składnik własnoręcznie przygotowywanych maseczek na włosy, które zapewniają odżywienie, regenerację, wygładzenie włosów i nadają fryzurze objętość. Aby przygotować taką maseczkę, należy 2 łyżki mąki wymieszać z wodą lub odżywką do włosów do uzyskania dość gęstej konsystencji. Maskę nakłada się na wilgotne włosy i wmasowuje w skórę głowy. Po kilku minutach spłukuje się ją dużą ilością letniej wody.

Zobacz film i dowiedz się z czego powstaje mąka:

Zobacz film: Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Źródło: Co nas truje?

Ile kosztuje mąka z ciecierzycy?

Ten rodzaj mąki jest stosunkowo drogi. Za półkilogramowe opakowanie trzeba zapłacić średnio 10 zł. Produkt można z powodzeniem w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się też na półkach zwykłych sklepów spożywczych. Istnieje możliwość nabycia mąki z ciecierzycy przez internet.

Naleśniki z mąki z ciecierzycy – przepis

Naleśniki z mąki cieciorkowej to jedno z najbardziej znanych zastosowań tego produktu. Do przygotowania potrzebne są:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku.

Dokładnie miesza się wszystkie składniki do uzyskaniu gładkiej masy, którą wstawia się na godzinę do lodówki. Po tym czasie na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni smaży się naleśniki. Doskonale komponują się zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Z powyższego przepisu uzyska się kilkanaście naleśników.

Przepis na chleb z mąki z ciecierzycy

Chleb z mąki z cieciorki jest dość prosty w przygotowaniu. Potrzebne składniki to:

  • 420 g mąki z ciecierzycy,
  • około 50 g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, mak),
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 25 g chia,
  • 400 ml wody,
  • 50 g amarantusa,
  • 2 łyżki oliwy.

Pierwszym krokiem jest połączenie mieszanki nasion, sody, soli, mąki, kminku i uprzednio zmielonego siemienia, amarantusa, chia. Następnie dodaje się wodę, oliwę, sok z cytryny. Po uzyskaniu jednolitej, półpłynnej masy wkłada się ją do formy o średnicy 21 cm, posmarowanej wcześniej oliwą i wysypanej ziarnami. Chlebki z mąki z ciecierzycy piecze się przez 20 minut w rozgrzanym do 170℃ piekarniku, po czym przez kolejne 20 minut w temperaturze 150℃. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawia się przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze przez 10 minut.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 26.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej