Mąka migdałowa i jej cenne wartości odżywcze. Jak ją zrobić?

Fot.: marekuliasz / Getty Images

Mąka migdałowa należy do jednego z najzdrowszych tego typu produktów, które cieszą się coraz większą popularnością w dietach: bezglutenowej, paleo, wegetariańskiej czy tej o niskiej zawartości węglowodanów. Jest źródłem cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mąka migdałowa posiada zalety, które powinny zostać szczególnie docenione przez osoby ze zbyt wysokim cholesterolem, cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Jest także źródłem cennych dla organizmu minerałów: magnezu, wapnia i żelaza.

Mąka migdałowa

Mąkę migdałową wytwarza się w procesie mielenia migdałów. Jest biała i ma lekko słodki, charakterystyczny dla tych pestek, smak. Może być używana jako zamiennik mąki pszennej. W wielu kuchniach podkreśla się, że migdały należą do jednych z najzdrowszych produktów świata i mimo że są kaloryczne, to pozwalają pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej.

Migdały są w rzeczywistości jadalnymi pestkami owoców migdałowca pospolitego, który od tysięcy lat uprawiany był na Dalekim Wschodzie, a obecnie występuje też w basenie Morza Śródziemnego, na Kaukazie, w Portugalii, słonecznej Kalifornii oraz w Szwajcarii. Niestety w Polsce spotykany jest niezwykle rzadko, przez swoją znaczną wrażliwość na mróz, ale jest to bliski krewny wiśni, moreli, brzoskwini, czereśni czy powszechnie występującej śliwy.

Mąka migdałowa – jak zrobić?

Jest wiele dostępnych przepisów podpowiadających jak zrobić mąkę migdałową w domu. Do jej przygotowania konieczne są oczywiście pestki migdałowca – mogą być łuskane, niełuskane, prażone, w całości lub w płatkach. Wystarczy je zmielić w młynku do kawy lub orzechów, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji proszku. Należy pamiętać, że pestki mają dużą zawartość oleju, dlatego użycie do mielenia blendera w trybie innym niż pulsacyjny, może spowodować wydzielenie się tłuszczu, co zamiast mąki da masło orzechowe. Podczas blendowania należy więc robić krótkie przerwy, aby uzyskać pożądaną sypką konsystencję.

Polecamy: Masło migdałowe – jakie ma właściwości i jak przygotować masło w domu

Domową mąkę migdałową można też przyrządzić z tzw. pulpy, która pozostaje po przygotowaniu mleka migdałowego. Substancję należy najpierw wysuszyć w piekarniku, a następnie przemielić w młynku. Mąkę dobrze jest przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ponadto ta wykonana w domu w zasadzie nie różni się od kupionej w sklepie, ponieważ za pomocą młynka do kawy można uzyskać bardzo dobrą teksturę.

Mąka migdałowa – kalorie i właściwości

Należy pamiętać, że mąka migdałowa należy do jednej z bardziej kalorycznych (100 g produktu to ponad 600 kcal). Ponadto zawiera znaczne ilości białka i tłuszczów. Jej cenne właściwości wynikają z tego, że do jej produkcji zostały użyte migdały. Jest jednym z lepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym zawiera stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów. Poza tym, że nie ma glutenu, to dostarcza znacznych ilości żelaza, wapnia i magnezu, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwości mąki migdałowej są bardzo szerokie. Produkt ten:

  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze; jednocześnie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy;
  • chroni przed działaniem szkodliwych wolnych rodników (dzięki właściwościom antyoksydacyjnym);
  • poprawia glikemię u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą i zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby.

Ma więc nie tylko cenne właściwości odżywcze, ale także zdrowotne.

Warto wiedzieć: Olejek migdałowy – jak działa na włosy, skórę twarzy i całego ciała

Mąka migdałowa – do czego można jej używać?

Jeżeli ktoś zastanawia się, do czego użyć mąki migdałowej, w internecie dostępnych jest wiele przepisów, ponieważ ma ona zastosowanie głównie w kuchni. Można zastąpić nią z powodzeniem mąkę pszenną w proporcjach 1:1, z tą tylko uwagą, że wypieki na bazie proszku z migdałów nie będą tak pulchne. Jeśli ktoś nie chce przygotowywać jej samodzielnie w domu, gotowy produkt dostępny jest zwykle w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością. Można ją dostać także w hipermarketach. Niestety nie należy do najtańszych – za 500 g produktu trzeba zapłacić od około 13 do 25 zł. Cena uzależniona jest od producenta, ale też jakości, dlatego zawsze należy zapoznać się ze składem – najwięcej właściwości ma ta mąka, która wytworzona jest w 100% z pestek migdałów.

Polecamy: Mleko migdałowe – kalorie, właściwości, skład. Jak zrobić mleko migdałowe?

Może stanowić bazę wypieków, np. wszelkich ciast i ciasteczek, które sporządzane są zarówno na słodko, jak i na słono, mimo że ma naturalny słodkawy posmak. Stosowana jest jako dodatek przy wypiekaniu chleba lub ciasta do pizzy. Nadaje się do przygotowania naleśników oraz wszelkich placków i racuchów, mimo że nie będą miały one tak dużej pulchności jak przy użyciu mąki pszennej. Jest zdrowym zamiennikiem do zagęszczania sosów czy zup, a także składnikiem panierki do mięsa czy ryb. Zaletą mąki migdałowej jest również to, że nadaje się do spożycia na surowo np. w formie słodkiego i zagęszczającego dodatku do płatków śniadaniowych, deserów czy koktajli.

Zobacz film: W jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe. Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 16.03.2018,
Opublikowano: 28.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej