Mącznica lekarska – jakie zastosowania mają preparaty z jej liści?

Fot: siur / gettyimages.com

Mącznica lekarska wpływa korzystnie na układ moczowy, dlatego jest składnikiem wielu dostępnych preparatów leczniczych. Liście mącznicy można również wykorzystać do sporządzenia herbaty wspomagającej leczenie infekcji czy kamicy dróg moczowych.

Mącznica lekarska, zwana również niedźwiedzim gronem, jest rośliną klasyfikowaną w rodzinie roślin wrzosowatych. Nazwa rośliny bierze się z tego, że jej owoce mają mączny smak. Mącznica lekarska kwitnie wiosną, od kwietnia do czerwca.

Mącznica lekarska – co to jest?

Mącznica lekarska jest niską krzewinką. Liście mącznicy są zielone, skórzaste. Na końcach gałązek wyrastają kwiaty, tworząc grona. Kolor kwiatów jest biały bądź jasnoróżowy o kształcie dzbanuszka. Mącznica wytwarza owoce, którymi są czerwone jagody. Rośnie w klimacie umiarkowanym oraz arktycznym, choć rozprzestrzeniła się na wszystkie regiony świata. W Polsce spotkać ją można na wielu obszarach, szczególnie na wrzosowiskach, w borach czy na stokach gór.

Mącznica lekarska – właściwości

Elementem mącznicy lekarskiej pozyskiwanym w celach leczniczych są jej liście. Od lat wykorzystywane są w wielu jednostkach chorobowych, szczególnie do leczenia chorób dróg moczowych, w tym infekcji tego układu. Wśród jednostek chorobowych, w których sprawdza się mącznica lekarska, należy wymienić kamicę nerkową, choroby prostaty, białkomocz, moczenie nocne, ropomocz, infekcje dróg moczowych. Właściwości liści mącznicy lekarskiej zawdzięcza się zawartym w nich następującym substancjom:

  • arbutyna i jej metabolity o właściwościach bakteriobójczych,
  • izokwercytryna (flawonoid, czyli związek mający właściwości barwnikowe, utleniające i chroniące rośliny przed insektami czy zakażeniami),
  • kwasy organiczne,
  • śluz.

Zobacz film: Zapalenie pęcherza moczowego - objawy, leczenie. Źródło: 36,6.

Arbutyna działa bakteriobójczo, m.in. wobec bakterii Escherichia coli, które stanowią najczęstszy czynnik etiologiczny zakażeń dróg moczowych. Ponadto liście mącznicy wspomagają pracę układu moczowego poprzez działanie moczopędne. Niestety, aby ten efekt uzyskać, należy poprzez dietę utrzymać odpowiednie pH moczu, a co za tym idzie:

  • przyjmować właściwą ilość płynów w ciągu dnia,
  • ograniczyć cukry proste w diecie,
  • ograniczyć produkty mięsne.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Mącznica lekarska dzięki swoim właściwościom jest składnikiem wielu leków bazujących na naturalnych składnikach. Doskonale uzupełnia inne zioła, dlatego korzystne jest stosowanie różnego rodzaju mieszanek ziół. Mącznica lekarska znajduje zastosowanie jako produkt przeciwzakrzepowy. Ma działanie antyoksydacyjne i oczyszczające organizm, dlatego zalecana jest również w problemach skórnych, takich jak stany zapalne czy przebarwienia.

Należy uważać ze stosowaniem preparatów mącznicy lekarskiej dłużej niż tydzień. Ziele nie jest zalecane kobietom karmiącym piersią, ciężarnym czy osobom cierpiącym z powodu stanu zapalnego przewodu pokarmowego. Działania niepożądane związane ze spożyciem mącznicy lekarskiej obejmują bóle brzucha, nudności, a czasem i szum w uszach. Następuje to jednak głównie przy znacznym przedawkowaniu tej rośliny.

Mącznica lekarska – preparaty

Mącznica lekarska zawarta jest w wielu gotowych preparatach aptecznych, w tym w lekach ziołowych, jak np. urosept. Można również przygotować preparaty mącznicy lekarskiej samodzielnie.

  • Odwar – suszone liście mącznicy zalewa się wodą (najlepiej 2 łyżki stołowe na 3 szklanki wody). Gotuje się je wolno przez kilkanaście minut, a następnie odcedza. Przy kamicy nerkowej zalecane jest picie takiego odwaru 2 razy dziennie – rano i wieczorem.
  • Ziołowe mieszanki – mącznicę można mieszać z innymi ziołami, jak np. skrzyp.

Również gotuje się je w takiej proporcji jak wyżej. Mieszanki doskonale sprawdzają się np. przy zapaleniu pęcherza moczowego. Odwar z mieszanki należy spożywać 3 razy dziennie do ustania objawów. Duże korzyści wywierają mieszanki mącznicy lekarskiej z kwiatem lipy, brzozy, rumiankiem, liśćmi poziomki. Ułatwiają oczyszczenie dróg moczowych z drobnych złogów.

Zobacz film: Naturalne metody leczenia - kiedy warto po nie sięgnąć? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 30.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Farmaceuta 20.10.2019r.

Mącznica działa dezynfekująco w drogach moczowych - dzięki obecności arbutyny, która na skutek przemian metabolicznych w drogach moczowych występuje w postaci aglikonu (HYDROCHINONU - ten związek ma dz. p.bakteryjne, ale tylko w środowisku zasadowym - bakterie wywołujące stan zapalny w drogach moczowych powodują alkalizację środowiska). Mącznica absolutnie NIE DZIAŁA MOCZOPĘDNIE, tylko saluretycznie (utrata jonów Na,Cl...),stąd b.ważne picie wody i podawanie ziół moczopędnych np. ziele skrzypu, lisic pokrzywy , ziele nawłoci, liść brzozy......

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej