Lukrecja to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych w lecznictwie. Znana jest z leczenia przeziębień, stanów zapalnych, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Używa się jej jako składnika słodzącego. Okorowany, wysuszony i sproszkowany korzeń lukrecji jest bezwonny, ma żółty kolor i bardzo słodki smak.
Co to jest lukrecja?
Lukrecja (łac. Glycyrrhiza L.) to rodzaj bylin zaliczanych do rodziny bobowate dość szeroko rozpowszechnionych w Azji i południowej Europie. Obejmuje on ponad 20 gatunków, wśród których największą popularnością cieszy się lukrecja gładka (z łac. Glycyrrhiza glabra L.).
Lukrecja – właściwości lecznicze
Lukrecja wykazuje liczne właściwości lecznicze. Surowiec zielarski stanowi korzeń z odłogami, w którego składzie znajdują się m.in. kwas glicyryzynowy, kumaryna, flawonoidy, fitosterole, olejek eteryczny, asparagina, związki lipidowe, betaina, aminokwasy, cholina, sole mineralne. Lukrecja ma działanie antyalergiczne, wykrztuśne, immunostymulujące, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwobrzękowe, antyoksydacyjne i rozkurczowe. Wspomaga leczenie stanów zapalnych migdałków, oskrzeli i astmy, chrypki czy suchego kaszlu. Zmniejsza intensywność i częstotliwość uderzeń gorąca pojawiających się w przebiegu menopauzy. Działa ochronnie na wątrobę, zapobiega jej stłuszczeniu, stanowi też element wspomagający terapię toksycznego i wirusowego zapalenia wątroby. Lukrecja regeneruje podrażnioną śluzówkę oraz przyspiesza gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zapobiega wzdęciom i kolce jelitowej. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i pobudza przemianę materii. Wskazana jest przy zatruciach pokarmowych, zgadze, niestrawności. Hamuje rozwój próchnicy, przez co znaleźć ją można w płynach do płukania jamy ustnej i pastach do zębów.
Lukrecja – zastosowanie w kosmetyce
Lukrecja to roślina często wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Znaleźć ją można w składzie preparatów do skóry lub włosów. Jest szczególnie polecana osobom o skórze wrażliwej, naczynkowej, tłustej, trądzikowej i suchej. Ze względu na zawartość glicyryzyny wykazuje zdolność do wiązania wody w skórze. Roślina działa przeciwłojotokowo, silnie nawilżająco, łagodząco. Polecana jest w leczeniu atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy. Łagodzi zaczerwienienia, uporczywe swędzenie i obrzęk. Wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza zmarszczki i uelastycznia skórę. Wskazana jest też dla osób o zniszczonych i wysuszonych kosmkach oraz z problemem nadmiernego przetłuszczania się włosów.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania lukrecji?
Lukrecja przeciwwskazana jest do stosowania m.in. przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby zmagające się z niewydolnością nerek, kamicą żółciową, nadciśnieniem tętniczym krwi, zaburzeniami równowagi wodno-elektrolitowej, chorobami wątroby połączonymi z zastojem żółci oraz osoby zażywające leki moczopędne, sterydowe czy antyarytmiczne.
Lukrecja – herbata
Herbatę przygotowuje się z wysuszonego i pociętego korzenia lukrecji. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy 1 łyżeczkę surowca zalać 1 szklanką wrzątku, po czym zaparzać pod przykryciem przez 10–15 minut. Zalecane spożycie to 1 szklanka naparu 1–2 razy dzienne. Opakowanie 50 g herbaty z korzenia lukrecji to koszt około 4 zł.
Jakie właściwości ma lukrecja? Dowiesz się tego z filmu:
Lukrecja – tabletki
Lukrecja wykorzystywana jest przez przemysł farmaceutyczny. To częsty składnik suplementów diety w kapsułkach, polecanych zwłaszcza w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Za opakowanie 60 kapsułek z wyciągiem z korzenia lukrecji trzeba zapłacić około 75 zł.
Lukrecja w sztuce kulinarnej
Jak smakuje lukrecja? Lukrecja ma słodki smak, przez co korzysta się z niej głównie w cukiernictwie. Jednym z bardziej znanych wyrobów z lukrecji jest salmiak, czyli cukierki określane jako słona lukrecja lub turecki pieprz. Popularnością cieszą się zwłaszcza w krajach skandynawskich. Ze względu na nietypową ciemną barwę nazywa się je także czarną lukrecją. Roślina wykorzystywana jest często w produkcji napojów alkoholowych. Jest składnikiem wywodzącego się z Włoch likieru sambuca (powstaje on na bazie anyżu gwiaździstego, kwiatów czarnego bzu, kopru włoskiego, lukrecji). Dodatkowo bułgarskiego mastice, tureckiego raki, francuskiego pastis czy greckiego ouzo.
Lukrecja Borgia – kto to?
Lukrecja Borgia była księżną Ferrary, córką kardynała Rodrigo Borgii, który został papieżem – Aleksandrem VI. Postać tej protektorki artystów owiana została złą sławą przez domniemany kazirodczy charakter stosunków z braćmi i ojcem oraz częste zamążpójścia. Na podstawie jej życia powstało wiele dzieł, w tym: opera Lucrezia Borgia, filmy Opowieści niemoralne oraz Lukrecja Borgia, seriale, np. Rodzina Borgiów, powieści, z których jedną z bardziej znanych jest Rodzina Borgiów. Jej postać pojawia się nawet w grze Assassin’s Creed: Brotherhood.