Lucuma jest owocem z rodziny roślin sączyńcowatych, rośnie np. w Peru, Chile oraz w Ekwadorze. W krajach Europy pojawiła się w XVI w. Owoc ma kształt jaja i strukturą przypomina jajko na twardo, skąd wzięła się angielska nazwa egg fruit.
Lucuma – zdrowa alternatywa dla cukru
Lucuma to mało znany owoc, choć przypisuje się mu liczne właściwości. Rozpoznawany jest przede wszystkim na obszarach Ameryki Południowej, gdzie jest dość mocno rozpowszechniony i rozmaicie wykorzystywany. W krajach europejskich lucuma najczęściej spotykana jest pod postacią proszku o wielu różnych zastosowaniach. Najpowszechniej znana jest z tego, iż stanowi alternatywę dla cukru. Miąższ tego owocu przypomina w smaku słodkie ziemniaki, jest żółty i włóknisty, a cały owoc pokryty jest zieloną skórką. Po wysuszeniu z lucumy tworzy się proszek mający zastosowanie jako naturalny słodzik. Nadaje się również dla chorych na cukrzycę jako alternatywa dla cukru, ze względu na niski indeks glikemiczny.
Właściwości lucumy
Owoc lucumy stanowi bardzo bogate źródło witamin z grupy B, w tym głównie B1, B2, B3 oraz B5. Bogaty jest również w pierwiastki, jak wapń, cynk, żelazo oraz potas. Lucuma stanowi również doskonałe źródło witaminy C, beta-karotenu czy antyoksydantów. Wartości odżywcze lucumy rozkładają się następująco:
- wartość energetyczna – 330 kcal/100 g,
- białko – 1,4 g/100 g,
- tłuszcze – 2,4 g/100 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 0,7 g/100 g,
- węglowodany – 66,7 g/100 g, w tym cukry 17 g/100 g,
- błonnik – 21,6 g/100 g.
Okazuje się, że mimo wysokiej zawartości węglowodanów lucuma nadaje się dla chorych na cukrzycę bądź insulinooporność. Owoc ten korzystnie działa na regulację poziomu cukru we krwi, a także stabilizację poziomu ciśnienia tętniczego. Fenole zawarte w owocu lucumy wpływają hamująco na konwertazę angiotensyny, czyli enzymu mającego ogromne znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego. Jego inaktywacja, która uzyskiwana jest zazwyczaj przez leki, prowadzi do obniżenia ciśnienia. Korzystny wpływ na organizm lucuma zawdzięcza również wysokiemu poziomowi błonnika pokarmowego. Poprzez to wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego, reguluje procesy trawienne.
Wysoka zawartość witaminy C i antyoksydantów doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, uszczelnienie naczyń krwionośnych, gojenie się ran, opóźnienie procesów starzenia, a także wspomaga leczenie zakażeń bakteryjnych oraz wirusowych. Jak wykazały badania opublikowane przez „Journal of Cosmetic Dermatology”, doskonały w procesach zapalnych skóry okazuje się olej z pestek lucumy.
Jako element diety lucuma korzystnie wpływa na pracę nerek, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Nie ma właściwie żadnych przeciwwskazań do jej jedzenia, choć oczywiście zdarza się, że niektórzy wykazują na nią nietolerancję.
Lucuma – zastosowanie w kuchni
Jak każdy owoc, również lucuma znajduje zastosowanie w kuchni. Jeśli chodzi o lucumę w proszku, może ona posłużyć jako alternatywa dla cukru. Szczególnie godna jest polecenia osobom, które powinny z przyczyn zdrowotnych bezwzględnie cukier ograniczyć, a nawet wyeliminować, a jednak przychodzi im to z trudem. Skorzystać z tej alternatywy mogą również osoby nietolerujące innych zamienników, np. ksylitolu. Lucuma w proszku poprawia smak, najczęściej dodawana jest do lodów, koktajli, soków, ciast.