Lucuma – owoc mało znany, o wielu korzystnych właściwościach

Fot: Sirirak / gettyimages.com

Lucuma jest bardzo słabo znanym owocem. Najczęściej można się z nią spotkać w formie proszku. Stanowi doskonałą alternatywę dla cukru. Mogą z niej korzystać osoby z rozpoznaną insulinoopornością, cukrzycą czy chorzy z nadciśnieniem tętniczym.

Lucuma jest owocem z rodziny roślin sączyńcowatych, rośnie np. w Peru, Chile oraz w Ekwadorze. W krajach Europy pojawiła się w XVI w. Owoc ma kształt jaja i strukturą przypomina jajko na twardo, skąd wzięła się angielska nazwa egg fruit.

Lucuma – zdrowa alternatywa dla cukru

Lucuma to mało znany owoc, choć przypisuje się mu liczne właściwości. Rozpoznawany jest przede wszystkim na obszarach Ameryki Południowej, gdzie jest dość mocno rozpowszechniony i rozmaicie wykorzystywany. W krajach europejskich lucuma najczęściej spotykana jest pod postacią proszku o wielu różnych zastosowaniach. Najpowszechniej znana jest z tego, iż stanowi alternatywę dla cukru. Miąższ tego owocu przypomina w smaku słodkie ziemniaki, jest żółty i włóknisty, a cały owoc pokryty jest zieloną skórką. Po wysuszeniu z lucumy tworzy się proszek mający zastosowanie jako naturalny słodzik. Nadaje się również dla chorych na cukrzycę jako alternatywa dla cukru, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Właściwości lucumy

Owoc lucumy stanowi bardzo bogate źródło witamin z grupy B, w tym głównie B1, B2, B3 oraz B5. Bogaty jest również w pierwiastki, jak wapń, cynk, żelazo oraz potas. Lucuma stanowi również doskonałe źródło witaminy C, beta-karotenu czy antyoksydantów. Wartości odżywcze lucumy rozkładają się następująco:

  • wartość energetyczna – 330 kcal/100 g,
  • białko – 1,4 g/100 g,
  • tłuszcze – 2,4 g/100 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 0,7 g/100 g,
  • węglowodany – 66,7 g/100 g, w tym cukry 17 g/100 g,

Okazuje się, że mimo wysokiej zawartości węglowodanów lucuma nadaje się dla chorych na cukrzycę bądź insulinooporność. Owoc ten korzystnie działa na regulację poziomu cukru we krwi, a także stabilizację poziomu ciśnienia tętniczego. Fenole zawarte w owocu lucumy wpływają hamująco na konwertazę angiotensyny, czyli enzymu mającego ogromne znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego. Jego inaktywacja, która uzyskiwana jest zazwyczaj przez leki, prowadzi do obniżenia ciśnienia. Korzystny wpływ na organizm lucuma zawdzięcza również wysokiemu poziomowi błonnika pokarmowego. Poprzez to wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego, reguluje procesy trawienne.

Zobacz film: Zdrowe zamienniki cukru. Źródło: 36,6.

Wysoka zawartość witaminy C i antyoksydantów doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, uszczelnienie naczyń krwionośnych, gojenie się ran, opóźnienie procesów starzenia, a także wspomaga leczenie zakażeń bakteryjnych oraz wirusowych. Jak wykazały badania opublikowane przez „Journal of Cosmetic Dermatology”, doskonały w procesach zapalnych skóry okazuje się olej z pestek lucumy.

Jako element diety lucuma korzystnie wpływa na pracę nerek, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Nie ma właściwie żadnych przeciwwskazań do jej jedzenia, choć oczywiście zdarza się, że niektórzy wykazują na nią nietolerancję.

Lucuma – zastosowanie w kuchni

Jak każdy owoc, również lucuma znajduje zastosowanie w kuchni. Jeśli chodzi o lucumę w proszku, może ona posłużyć jako alternatywa dla cukru. Szczególnie godna jest polecenia osobom, które powinny z przyczyn zdrowotnych bezwzględnie cukier ograniczyć, a nawet wyeliminować, a jednak przychodzi im to z trudem. Skorzystać z tej alternatywy mogą również osoby nietolerujące innych zamienników, np. ksylitolu. Lucuma w proszku poprawia smak, najczęściej dodawana jest do lodów, koktajli, soków, ciast.

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 29.05.2018,
Opublikowano: 29.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej