Łosoś to nie tylko naturalne źródło witaminy D. Dlaczego warto go jeść?

Fot: VICUSCHKA / gettyimages.com

Łosoś należy do ulubionych ryb Polaków. Dostępne na rodzimym rynku gatunki to łosoś atlantycki (hodowlany – norweski i dziki – bałtycki) oraz łosoś pacyficzny (dziko żyjący). Ryba ceniona jest za walory smakowe. Jest też doskonałym źródłem kwasów omega, pełnowartościowego białka i witamin.

Łosoś cieszy się tak dużą popularnością, że dostępny jest niemal w każdej postaci – surowej, mrożonej, wędzonej, w konserwach, w formie past czy jako składnik gotowych dań. Wzrostowi popytu na tę rybę nie przeszkadza fakt, iż ostatnimi czasy nie cieszy się ona najlepszą prasą. Wiele mówi się o jej szkodliwym wpływie na zdrowie.

Łosoś – wartości odżywcze

Łosoś należy do najtłustszych ryb morskich. Żyjący dziko zawiera około 5–7% tłuszczu w stosunku do masy ciała, hodowlany – nawet kilkukrotnie więcej. W zdecydowanej większości składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega-3), niezbędnych dla ludzkiego organizmu, który nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować. Do ich funkcji należy: regulacja gospodarki lipidowej, normalizowanie ciśnienia krwi i odpowiedzi immunologicznej, działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, wspomaganie pracy układu nerwowego i narządu wzroku. Tym samym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami, cukrzycą typu 2, otyłością, depresją, chorobami skórnymi. Łosoś to także bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka (zawierającego aminokwasy egzogenne). W 100 g ryby znajduje się około 20 g tego podstawowego budulca wszystkich komórek i jednego ze źródeł energii.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto sięgać po łososia:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść łososia? Źródło: X-Bank Gallery 

Zarówno łosoś pacyficzny, jak i atlantycki zawierają bardzo dużo witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości i mięśni, przeciwdziała chorobom krążenia, nowotworom, wspomaga układ immunologiczny i nerwowy. Ryba dostarcza także znacznych ilości witamin z grupy B, w szczególności B6 i B12. Biorą one udział w procesach  metabolicznych, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają na pracę serca i ciśnienie krwi, uczestniczą w tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów.

O wartości odżywczej łososia stanowi także bogactwo zawartych w nim minerałów, przede wszystkim wyjątkowo duża ilość selenu i fosforu. Ten pierwszy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia odporność, reguluje pracę tarczycy. Drugi odpowiada za stan kości, przewodnictwo nerwowe i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Czy łosoś wędzony jest zdrowy?

Wyjątkową popularnością cieszy się na polskim rynku łosoś wędzony. Choć stanowi on produkt o wielu wartościach odżywczych, warto wiedzieć, że zawiera zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega-3 i omega-6) i duże ilości sodu, którego nadmiar jest jedną z głównych przyczyn nadciśnienia tętniczego. Zawartość pozostałych składników odżywczych ryby wędzonej jest porównywalna z wersją świeżą, aczkolwiek w tej pierwszej jest nieco mniej witaminy B, a więcej – D i A. Mimo że łosoś wędzony nie jest pozbawiony wartości odżywczych, należy spożywać go w umiarkowanych ilościach. W procesie obróbki powstają bowiem związki szkodliwe dla zdrowia. Niektóre z nich mają właściwości rakotwórcze.

Łosoś norweski a łosoś pacyficzny

Łosoś to ryba morska, która na okres tarła wpływa do rzek. Łosoś szlachetny (atlantycki) żyje głównie w północnych wodach Atlantyku, rzekach Ameryki Północnej oraz w wodach Europy, zwłaszcza w Morzu Bałtyckim i Północnym. Północne obszary Oceanu Spokojnego i Ocean Arktyczny zamieszkuje łosoś pacyficzny. Do polskich sklepów trafia zazwyczaj hodowlany łosoś norweski. Dziki łosoś bałtycki jest rzadkością, ponieważ jego populacja zagrożona jest wyginięciem. Nieco częściej spotykany łosoś pacyficzny dostępny jest przeważnie w postaci mrożonej lub wędzonej. Stanowi on jednak najkorzystniejszy dla zdrowia wybór spośród obecnych na rynku gatunków. Dziki łosoś, odżywiając się w sposób naturalny, zawiera wprawdzie mniej tłuszczu (w tym – kwasów omega) niż ryby hodowlane, ale ma to swoje złe i dobre strony.

Udowodniono, że przemysłowa produkcja łososia wiąże się z szeregiem procesów, które obniżają jego prozdrowotne wartości. Najczęstsze zastrzeżenia odnośnie do ryb hodowlanych dotyczą:

  • masowego stosowania silnych środków chemicznych i farmaceutyków – substancji, które mają służyć powstrzymaniu epidemii chorób wśród ryb, ale jednocześnie powodują ich mutacje i nie pozostają bez wpływu na ludzkie zdrowie,
  • karmienia łososi paszą wątpliwej jakości, która zawiera substancje toksyczne dla ludzi (m.in. etoksykinę) i powoduje nienaturalny przyrost masy ryb, co oznacza z jednej strony ich choroby, a z drugiej – większą ilość tkanki tłuszczowej, w której najbardziej gromadzą się substancje toksyczne,
  • barwienia łososi (w naturze ich mięso ma szaro-żółtawy kolor) kantaksantyną, która w nadmiarze może powodować u ludzi zmiany skórne czy choroby wzroku,
  • hodowli w regionach zagospodarowanych przez człowieka, czyli tam, gdzie do wody dostaje się najwięcej zanieczyszczeń w postaci toksycznych związków chemicznych i metali ciężkich.

Łosoś a zdrowie

Wobec możliwych zagrożeń należy z umiarem umieszczać łososia w diecie dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży, osób zmagających się z chorobami nowotworowymi czy metabolicznymi. Nie oznacza to jednak, że trzeba wykluczyć tę smaczną rybę z jadłospisu. W opinii wielu badaczy korzyści zdrowotne płynące ze spożycia łososia znacznie przewyższają prawdopodobieństwo niepożądanych konsekwencji. Co więcej, tylko nieznaczna ilość ryb dostępnych na rynku nie spełnia wymaganych standardów jakości, zaś kupno łososia dzikiego zawsze jest dobrym wyborem. Przede wszystkim należy się kierować zdrowym rozsądkiem i unikać wyrobów najtańszych – wyprodukowanych najniższym kosztem.

Jak wybrać dietę najlepszą dla siebie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 20.06.2023,
Opublikowano: 20.06.2023 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Makaryna 21.12.2018r.

Kocham jeść łososia i tyle. I nikt mi nie wmówi że jest niezdrowy. Na pewno jest bardziej zdrowy niż jakiekolwiek mięcho

Lechu 05.11.2018r.

jeśli będziemy jedli łososia norweskiego to dziki odrodzi się w Bałtyku. A jeść łososia trzeba, więc go jedzmy

Meggy 18.09.2018r.

jaki? norweski, w Bałtyku żyje go coraz mniej, coś czuję że niedługo łosoś bałtycki będzie pod ochroną, zostawmy go w spokoju

jLK 03.09.2018r.

Czyli wychodzi jasno że jednak należy łososia jeść. Mamy więcej z niego korzyści

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej