Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?

Fot.: Daniel Vincek / stock.adobe.com

Dzieci nie zawsze odżywiają się zdrowo. Winni są rodzice, którzy często nie wiedzą co powinny jeść maluchy, ufają reklamom, a te przedstawiają niekoniecznie zdrowe produkty, jako te najlepsze dla dzieci. Bywa, że rodzice ulegają dziecku i kupują to, co maluch chce. 

Co powinny jeść dzieci? W ramach akcji #jembozdrowe oraz Żółtego Talerzyka Kulczyk Foundation eksperci z SGGW przygotowali listę produktów, które na stałe powinny zagościć w menu dzieci. Znajdują się tam wszystkie produkty polecane także dla dorosłych w ramach Piramidy Zdrowego Żywienia. Przekonajcie się sami, co warto jeść!

Polecamy: Czarna lista produktów dla dzieci. Popularne błędy rodziców

Produkty zbożowe

Pieczywo świeże:

  • pełnoziarniste
  • mieszane typu graham, pszenno-żytnie, żytnie, owsiane
  • razowe

Mąka:

  • pszenna typ > 500
  • orkiszowa
  • żytnia
  • owsiana
  • gryczana
  • aglana
  • kukurydziana
  • sojowa, z ciecierzycy, grochowa

Makaron:

  • pszenny pełnoziarnisty
  • żytni
  • gryczany
  • sojowy

Kasza

  • pszenna, w tym kus-kus, bulgur (z wyjątkiem manny)
  • jęczmienna
  • gryczana
  • owsiana
  • jaglana

Ryż:

  • naturalny
  • brązowy

Płatki:

  • naturalne, np. owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne, kukurydziane (bez dodatku cukru)

Otręby:

  • wszystkie rodzaje

Warzywa

  • wszystkie warzywa świeże
  • wszystkie warzywa mrożone
  • warzywa konserwowane: przecier/koncentrat pomidorowy, kukurydza, ogórek kiszony, kapusta kiszona, pomidory suszone w oleju
  • warzywa strączkowe (suche i konserwowane)
  • warzywa suszone (bez dodatku cukru, soli i tłuszczu)

Owoce

  • wszystkie owoce świeże
  • wszystkie owoce mrożone
  • owoce konserwowane (w zalewie własnej, bez cukru)
  • owoce suszone (bez cukru, tłuszczu)

Produkty mleczne

  • mleko naturalne min 2% tł.: mleko bez/niskolaktozowe
  • mleczne napoje fermentowane: jogurt naturalny bez dodatku cukru, - kefir naturalny, maślanka naturalna, mleko zsiadłe (ukwaszone, acidofilne), serwatka naturalna
  • twarogi: twaróg chudy i półtłusty, twarożki naturalne (typu serek wiejski, twarożek homogenizowany)
  • sery podpuszczkowe (tzw. żółte)

Mięso, wędliny, ryby i jaja

  • mięso: wołowina, wieprzowina (z wyjątkiem boczku, żeberek), drób, cielęcina, jagnięcina, królik
  • wędliny: szynka, polędwica, inne wędliny wysokogatunkowe (np. kiełbasa krakowska sucha, schab)
  • ryby: świeże, mrożone (bez dodatków typu panierka), wędzone, konserwowe (w oleju/sosie pomidorowym/sosie własnym)
  • jaja

Tłuszcze

  • masło min. 80% tłuszczu
  • margaryny < 1% tłuszczów trans
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • olej słonecznikowy
  • inne oleje roślinne (np. sezamowy, dyniowy itp.) z wyjątkiem kokosowego, palmowego

Napoje

  • woda bez dodatków smakowych
  • soki owocowe 100%
  • soki warzywne 100%
  • soki owocowo – warzywne bez dodatku cukru

Dodatkowe

  • świeże zioła
  • kakao naturalne
  • sól niskosodowa
  • miód naturalny
  • orzechy i nasiona (bez dodatku cukru, soli, tłuszczu)
  • napoje roślinne wzbogacane w wapń, witaminę D (np. mleko sojowe)
  • oliwki
  • czekolada o zawartości kakao min. 60%
  • herbaty owocowe naturalne (bez dodatku cukru)
  • herbaty ziołowe naturalne, np. rumianek, mięta, koper włoski

Opracowane przez ekspertów:

Dr inż. Annę Harton oraz dr inż. Joannę Myszkowską-Ryciak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Zobaczcie na filmie, czy dzieci znają smak warzyw:

Zobacz film: Czy dzieci znają smak warzyw? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 07.09.2019,
Opublikowano: 07.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej