Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości

Getty Images

Liofilizacja - choć brzmi zagadkowo i chemicznie - w rzeczywistości pomaga na dłużej utrzymać wartości odżywcze i smak owoców. Czy to zdrowa metoda konserwowania żywności? Jakie jeszcze niesie ona ze sobą korzyści? Odpowiedzi szukaj w naszym materiale!

Liofilizacja to nic innego jak jedna z metod konserwacji żywności. Na czym dokładnie polega? Chodzi o usuwanie wody z artykułu spożywczego, będącego w stanie zamrożenia. Robi się to przy zastosowaniu niskiej temperatury (do – 50 stopni) i niskiego ciśnienia. Następnie doprowadza się do procesu, który polega na tym, że kryształki lodu przechodzą w parę wodną, bez etapu stanu ciekłego. W dalszych krokach suszy się produkt w temperaturze od 40 do 50 stopni.

Przeczytaj też: Czy owoce można jeść w dowolnych ilościach?

Warto wiedzieć, że ten sposób konserwowania jedzenia znano już w latach 50. XX wieku. Amerykańskiemu rządowi zależało bowiem, by zmniejszyć objętość i wagę artykułów, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych. Początkowo tego typu jedzenie spożywali żołnierze i astronauci. Dziś może sięgnąć po nie każdy.

Liofilizowane owoce – co to jest?

Czym więc właściwie są liofilizowane owoce? Są to produkty, które przez długi czas zachowują swoje wartości odżywcze, a także kształt, smak, kolor czy chrupkość. Możesz kupić je w paczce – jako przekąskę – i zjeść „na sucho” czy w miksie z jogurtem naturalnym. Coraz częściej spotkasz je też w tak zwanych zdrowych batonach.

Przeczytaj też: Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?

Liofilizowane owoce – jakie mają wartości odżywcze i właściwości?

Jakie właściwości posiadają produkty liofilizowane owoce? Przede wszystkim warto wiedzieć, że zachowują one makroskładniki, a także składniki mineralne. Specjaliści twierdzą także, że w procesie tym tracą naprawdę niewiele witamin (w przeciwieństwie do mrożonych produktów). Poza tym, dzięki zredukowaniu wody tego typu artykuły spożywcze są mniej narażone na rozwój bakterii i grzybów. Dodatkowo, w wielu przypadkach ich termin przydatności sięga aż 25 lat – należy jednak w tym czasie chronić liofilizowane owoce przed wilgocią. Co ważne, tego rodzaju owoce nie zawierają konserwantów. Mają one też zachowany smak, kształt oraz kolor.

Przeczytaj też: Które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Co jeszcze można liofilizować?

Co poza owocami może ulec procesowi liofilizacji? Temu procesowi poddaje się także warzywa, grzyby, mięso, ryby, wędliny, a także zioła czy kawę.

Zobacz też film: Które owoce zawierają dużo cukru?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 30.06.2020,
Opublikowano: 30.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej