Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem

Fot: Yulia Reznikov /  gettyimages.com

Statyny, bo o nich mowa, to leki powszechnie stosowane przez pacjentów ze zbyt wysokim cholesterolem. Najnowsze badania pokazują, że farmaceutyki mogą także chronić przed rozwojem raka.

O tym, że cholesterol może mieć związek z rozwojem raka, badacze informowali już dawno. Wcześniejsze badania sugerowały, że jego nadmiar przekłada się na wyższe prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi. Inne badania sugerują, że z pomocą cholesterolu komórki nowotworowe rozprzestrzeniają się po organizmie.

Być może dzięki odkryciu naukowców z Cardiology Academic Clinical Fellow na Wydziale Zdrowia i Podstawowej Opieki Zdrowotnej Uniwersytetu Cambridge, zapobieganie niektórym nowotworom będzie dużo prostsze.

Jak statyny chronią przed rakiem?

Paul Carter wraz z zespołem naukowców postanowił sprawdzić, czy u pacjentów, którzy za sprawą uwarunkowań genetycznych mają wysoki poziom cholesterolu, prawdopodobieństwo rozwoju raka jest wyższe. W pierwszej kolejności badacze wyodrębnili warianty genów i lipidy, które mogą mieć związek z rozwojem raka. Następnie zestawili je z ponad 360 tysiącami próbek zgromadzonych w brytyjskim Biobanku (ponad 75 tysięcy próbek pochodziło od pacjentów, którzy mieli nowotwór).

Analiza pokazała, że różne warianty jednego genu HMGCR odpowiedzialnego za wysoki poziom tzw. złego cholesterolu przekładają się na wyższe ryzyko rozwoju raka. Co ciekawe, taką zależność rozpoznano w przypadku tylko tego jednego genu.

W ocenie badaczy przyjmowanie statyn może wpływać na "działanie" genu, obniżać poziom cholesterolu, a tym samym chronić przed rozwojem raka. Leki mogą nie tylko łagodzić stan zapalny, ale także blokować związki, które są niezbędna do powstania złego cholesterolu.

Mimo że naukowcy przeanalizowali bardzo dużą liczbę próbek, to konieczne są dalsze badania kliniczne, które jednoznacznie potwierdzą lub wykluczą skuteczność statyn w leczeniu nowotworów.

Dlaczego cholesterol jest niebezpieczny?

Cholesterol to tłuszcz, który jest nam niezbędny do życia. To dzięki niemu organizm może wytwarzać np. hormony, a także przyswoić niektóre witaminy (m.in. A, D, E i K). Ilość cholesterolu, która jest mu do tego potrzebna, potrafi wytworzyć sam. Niestety niezdrowa dieta sprawia, że w organizmie zaczyna być go za dużo. Ten nadmiar zaczyna gromadzić się w tętnicach, a to już prosta droga do miażdżycy, udaru i zawału serca.  Na tym jednak nie koniec!

Badania przeprowadzone na myszach przez naukowców z Uniwersytetu  Kalifornijskiego w Los Angeles wykazały, że zbyt wysoki cholesterol może być jednym z czynników rozwoju raka jelita grubego. Zwiększenie poziomu cholesterolu u zwierząt pobudziło jelitowe komórki macierzyste do szybszego podziału, a to sprawiło, że rak rozwijał się nawet 100 razy szybciej.

Zobacz film i dowiedz się wszystko o wpływie cholesterolu na zdrowie:

Zobacz film: Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć. Źródło: x-news

Data aktualizacji: 14.10.2020,
Opublikowano: 14.10.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej