Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości aloesu. Zastosowanie i działanie

Fot: Piotr Marcinski / stock.adobe.com

Właściwości aloesu są niezwykle szerokie i doceniane od wieków. Wyciągi, soki czy czysty miąższ można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Działają przeciwzapalnie, regulują procesy trawienne, łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę.

Aloes jest rośliną o grubych, mięsistych liściach, wypełnionych miąższem w postaci gęstego śluzu. Miąższ ten stanowi najcenniejszy element całej rośliny. Mimo iż w 99% składa się z wody, zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki temu właściwości aloesu są nieocenione.

Aloes naturalnie występuje na terenie Afryki i Półwyspu Arabskiego. Z uwagi na wartościowe składniki i liczne właściwości zdrowotne, a także walory estetyczne i stosunkową łatwość uprawy, jest hodowany niemal na całym świecie. Może być uprawiany szklarniowo, a bardzo często spotykany jest też w domach, jako roślina doniczkowa.

Aloes - jakie są jego właściwości? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Aloes - właściwości i działanie. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Aloes – właściwości ogólne i skład

Liście aloesu są bogate w składniki odżywcze, takie jak minerały czy witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Należą do nich:

  • Witaminy z grupy B – wspomagają pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego i nerwowego.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie i neutralizuje działanie wolnych rodników. Reguluje gospodarkę wodną skóry i poprawia jej ogólny stan zdrowia. Działa przeciwstarzeniowo. Podnosi odporność organizmu. Ułatwia absorpcję żelaza. Działa bakteriobójczo.
  • Witamina E – jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów. Działa przeciwzapalnie, może przyspieszać gojenie się ran. Wspomaga działanie kwasów omega-3. Podnosi elastyczność naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na wygląd i zdrowie skóry oraz włosów.
  • Substancje mineralne, takie jak fosfor, sód, wapń, miedź, magnez, cynk, potas, żelazo, mangan, chrom
  • Aminokwasy – aloes zawiera prawie wszystkie (9 z 10) aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są nimi alanina, seryna, tyrozyna, kwas glutaminowy, prolina, cystyna, hydroksyprolina. Są wśród nich aminokwasy niezbędne do metabolizowania białka, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Konieczne jest ich dostarczanie wraz z jedzeniem.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – stymulują regenerację tkanek, są składnikiem błon komórkowych, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, odpornościowego i nerwowego.
  • Mleczan magnezowy i naturalny kwas salicylowy – substancje o działaniu przeciwbólowym
  • Polisacharydy – cukry, które stanowią budulec i materiał zapasowy ludzkiego organizmu. Dostarczają energię do organizmu i wspomagają pracę układu odpornościowego.
  • Substancje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, takie jak fenole, kwas cynamonowy, beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza, związki siarkowe.
  • Saponiny – substancje o działaniu ściągającym i odkażającym.

Zobacz także: Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy

Aloes – właściwości lecznicze, zastosowanie i dawkowanie

Właściwości lecznicze aloesu do picia i jedzenia:

  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pH żołądka i przyspiesza przemianę materii. Może być stosowany do łagodzenia objawów wrzodów, stanów zapalnych żołądka, nieżytu układu pokarmowego.
  • Działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu jest polecany do leczenia zaburzeń funkcji wątroby.
  • Pomaga w odchudzaniu.
  • Stymuluje produkcję soków trawiennych i wspomaga apetyt.
  • Ma działanie przeczyszczające, pomaga w leczeniu zaparć.
  • Wchłania toksyny i oczyszcza organizm.
  • Pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL.
  • Reguluje ciśnienie krwi.
  • Poprawia odporność organizmu – wzmacnia układ immunologiczny.
  • Spowalnia rozwój wirusów, grzybów i bakterii.

Aloes można przyjmować pod różnymi postaciami. Do najbardziej popularnych należą picie soku z aloesu lub zażywanie suplementów diety z aloesem.

Sok z aloesu jest dostępny jako gotowy produkt w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i wielu supermarketach. Ma on postać bezbarwnego płynu, który zwykle zawiera 100% soku z liści aloesu, a często także regulator kwasowości (np. kwas cytrynowy). W zależności od producenta sok może być wytwarzany z różnych odmian rośliny. Do najbardziej cenionych zalicza się odmianę aloe vera. Taki sok należy spożywać przed posiłkiem, rozpuszczając 50 ml produktu w 50 ml wody lub innego soku.

Sok z aloesu można także przygotować samodzielnie. Wystarczy garść niewielkich liści (lub jeden duży liść – do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością) obrać delikatnie ze skórki lub wydrążyć miąższ i zmiksować go z wodą lub świeżo wyciśniętym sokiem owocowym. Taki napój można pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Zewnętrzne zastosowanie i działanie aloesu

Właściwości aloesu stosowanego zewnętrznie:

  • Nawilża i odżywia skórę oraz włosy.
  • Przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.
  • Łagodzi podrażnienia, pieczenie i świąd skóry.
  • Łagodzi dolegliwości występujące po ukąszeniu owadów.
  • Łagodzi dolegliwości związane z poparzeniami skóry po ekspozycji na słońce.
  • Wzmacnia włosy.
  • Przyspiesza wzrost włosów.
  • Łagodzi zapalenia jamy ustnej.
  • Reguluje pH skóry.
  • Działa przeciwbólowo.
  • Działa bakteriobójczo.

Aloes można stosować zewnętrznie w postaci czystego miąższu, roztworu miąższu z wodą lub innymi naturalnymi składnikami czy jako element kremów, maści i żeli. Oto przykłady zewnętrznego zastosowania aloesu:

  • Maseczka na twarz – rozdrobniony lub zmiksowany miąższ z aloesu można nakładać na oczyszczoną skórę twarzy w czystej postaci, lub po zmieszaniu go z innymi składnikami, takimi jak ogórek, mleko i cukier, białko jajka, czy miód.
  • Aloes na ukąszenia owadów, rany i podrażnienia – łodygę aloesu można przeciąć wzdłuż lub w poprzek i śluzem smarować ukąszenia, lub zranione miejsca.
  • Tonik z aloesu – w proporcjach 1:1 można zmieszać sok z aloesu z sokiem z ogórka i sokiem z cytryny lub z wodą destylowaną i sokiem z cytryny. Takiego toniku można używać jak kosmetyku drogeryjnego.
  • Płukanka do włosów – w proporcjach 1:2 należy zmieszać sok aloesowy z wodą i płukać włosy po umyciu.
Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 19.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej