Lapacho – właściwości zdrowotne herbaty Inków

Fot.: felix / stock.adobe.com

Lapacho to napój, którego lecznicze właściwości jako pierwsi docenili rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej i Południowej, stąd dziś określana jest także jako „herbata Inków”. Obecnie obserwuje się rosnące zainteresowanie działaniem kory długowiecznych drzew, które występują w lasach tropikalnych.

Lapacho do dziś stosowana jest jako środek na większość dolegliwości w medycynie naturalnej plemion Ameryki Łacińskiej. Indianie uważają, że napój herbaciany pozwala m.in. na zwalczanie grzybicy i groźnych nowotworów. Należy pamiętać, że poza działaniem leczniczym powoduje też skutki uboczne.

Lapacho – co to jest?

Nazwą lapacho określa się rosnące w lasach tropikalnych drzewo (łac. Tabebuia impetiginosa). Herbatę sporządza się z suszu, przygotowanego z wewnętrznej warstwy jego kory. Współczesne badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości napoju. Wiele pokoleń rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej stosowało ją jako lek przeciwgorączkowy, przeciwbiegunkowy, a także w leczeniu chorób m.in. anemii i malarii. Wywarem kory z lapacho leczono cukrzycę i płukano gardło w przypadku infekcji. Stosowano go jako lek na zapalenie stawów, wrzody żołądka i chorobę Parkinsona. Zdaniem wielu zwolenników lapacho, kora nie tylko łagodzi infekcje, ale także wspomaga trawienie, zwiększa odporność i wypłukuje toksyny z organizmu. Znane jest też jej zastosowanie w formie okładów zewnętrznych w leczeniu stanów zapalnych, infekcji grzybiczych, wyprysków i ran. Tradycyjna medycyna naturalna wykorzystywała susz z kory lapacho jako panaceum na wszelkiego rodzaju dolegliwości.

Obecna wiedza pozwoliła zbadać nie tylko jej właściwości prozdrowotne, ale także jej działanie niepożądane.

Lapacho – właściwości

Współcześnie przeprowadzone badania faktycznie potwierdzają niektóre zdrowotne właściwości lapacho. Działanie substancji opiera się przede wszystkim na znacznej zawartości cennych dla organizmu pierwiastków, jakimi są: żelazo, wapń, magnez, mangan i potas. Ponadto kora zawiera kwercetynę, karnasol, koenzym Q10, alkaloidy, kwasy hydrobenzoesowe i saponiny steroidowe. Szczególne właściwości posiadają wyizolowane substancje – tzw. lapachol i beta-lapachon. Przeprowadzone testy wykazały, że wyciąg z drzewa tropikalnego:

  • ma właściwości immunostymulujące, czyli stymuluje makrofagi – komórki układu odpornościowego,
  • ma zdolność do zabijania bakterii, m.in. gronkowca i paciorkowca,
  • zwalcza niektóre grzyby z grupy Candida,
  • działa na wirusa opryszczki (łac. Herpes simplex), a także wirusy grypy.

Potwierdzono również, że herbata Inków jest wskazana dla osób z problemami ze strony układu pokarmowego oraz wrzodami żołądka. W tym przypadku zmniejsza bowiem wydzielanie kwasu żołądkowego, stymulując jednocześnie wydzielanie śluzu, przez co łagodzi uciążliwe objawy związane z podrażnieniem błony śluzowej. Posiada też zdolność zwalczania bakterii odpowiedzialnej za powstawanie choroby wrzodowej, czyli Helicobacter pylori.

Herbata lapacho a leczenie nowotworów

Medycyna Indian Ameryki Łacińskiej wykorzystywała herbatę z lapacho w leczeniu nowotworów, stąd do dziś mówi się o jej zbawiennych właściwościach. Niestety Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne zaznacza, że nie istnieją badania, które jednoznacznie potwierdzają te właściwości. Niektóre wyniki sugerują tylko potencjalne działanie przeciwnowotworowe, a inne z kolei wykazują wręcz działanie stymulujące, jeżeli chodzi o rozwój komórek rakowych i tendencje do przerzutów. Badania przeprowadzano do tej pory jedynie na zwierzętach. Poza pozytywnym działaniem destrukcyjnym w przypadku nowotworu płuc okazało się, że lapacho może stymulować zmiany w DNA, przez co w niektórych przypadkach przyczynia się do rozwoju zmian o charakterze złośliwym.

Jak parzyć lapacho?

Suszoną korę lapacho można kupić w sklepach zielarskich. Preparaty dostępne są również w internecie, ale w przypadku tego rodzaju zakupów zawsze należy sprawdzić, czy zostały dopuszczone do legalnej sprzedaży. Obecnie drzewo znajduje się na liście zagrożonych gatunków, stąd istnieje uzasadniona obawa, że produkty nieznanego pochodzenia nie zawierają akurat tej substancji.

Należy wiedzieć, jak parzyć lapacho – 2 łyżeczki kory trzeba zalać pół litra wrzącej wody i gotować przez około 5 min, a następnie pozostawić do ostygnięcia na kolejne 15 min. Wywar będzie miał brązową barwę i charakterystyczny gorzko-kwaśny smak. Herbata według oryginalnej receptury jest znacznie mocniejsza, ponieważ wywar gotuje się pod przykryciem aż 20 min.

Nie wolno przekraczać dawki 8 szklanek płynu dziennie, ponieważ niepożądanym działaniem lapacholu jest m.in. zmniejszenie krzepliwości krwi. Herbaty nie można również spożywać z lekami rozrzedzającymi krew. Inne możliwe skutki uboczne to zawroty głowy, nudności, wymioty i biegunka.

Wykazano też, że przyjmowanie naparu z kory może prowadzić do uszkodzeń płodu, powstawania wad wrodzonych oraz zwiększenie ryzyka poronienia. Dlatego napój zdecydowanie nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.05.2018,
Opublikowano: 01.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej