Kwiatowa pasta, aromatyczny cukier, słodki syrop czy orzeźwiająca woda. Poznaj zastosowani róży

Ana Maria Serrano/getty images

Różę ceni się nie tylko za wyjątkowy zapach i wygląd. Róża wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Co ciekawe, można wykorzystywać wiele części tej rośliny – płatki, owoce, liście. Każda z nich ma inne zastosowanie.

Prozdrowotne zastosowanie róży

Różę stosuje się w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także kuchni.

Z liści róży robi się np. napar łagodzący hemoroidy oraz przeciwdziałający biegunce. Płatki róży stosuje się przy chorobach układu moczowego, ponieważ wykazują działanie moczopędne. Z kolei owoce róży wzmocnią nasz układ odpornościowy. Róża kwitnie od końca do maja do lipca. Owoce dzikiej róży zbiera się z kolei od początku sierpnia do września, kiedy są już dojrzałe, miękkie i soczyste.

Róża – właściwości owoców

Owoce dzikiej róży, wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych.

Dzika róża jest skarbnicą witamin, garbników, olejków eterycznych.

Owoce dzikiej róży są źródłem:

  • witaminy C,
  • witaminy A, B1, B2, E, K,
  • garbników,
  • flawonoidów,
  • steroli,
  • kwasów organicznych, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego,
  • karotenoidów,
  • pektyn.

Najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży to:

  • Wspomaga system odpornościowy, dlatego stosuje się ją między innymi w przeziębieniach i w ciąży, a także profilaktycznie.
  • Wspomaga walkę z bólem gardła.
  • Chroni układ krwionośny i wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Zmniejsza nadciśnienie.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Chroni przed szkorbutem.
  • Łagodzi objawy reumatyzmu.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.
  • Działa uspokajająco.
  • Zmniejsza bezsenność.
  • Zmniejsza uczucie zmęczenia.
  • Leczy nieżyt przewodu pokarmowego.
  • Łagodzi objawy biegunki i niestrawności.
  • Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego

Róża – zastosowanie

Płatki dzikiej róży zbiera się na początku lata. Płatki róży posiadają mnóstwo leczniczych właściwości, dlatego warto zamknąć je w butelce i zachować na jesienno-zimowy czas, kiedy łatwiej o infekcję i gorszy nastrój.

Można z nich zrobić wiele wspaniałych słodkości, między innymi: cukier różany, słodki syrop, orzeźwiającą wodę czy konfiturę.

Konfitura z dzikiej róży

Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebne będą: 150 g oczyszczonych owoców dzikiej róży, 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie: owoce róży zetrzyj z cukrem pudrem w makutrze, aż mieszanka nabierze konsystencji konfitury. Dodaj kwasek cytrynowy i ucieraj jeszcze przez kilka chwil. Otrzymaną konfiturę możesz wykorzystywać, jako dodatek do wypieków.

Syrop z płatków róży

Syrop nie tylko pięknie pachnie, ale jest również wyjątkowo smaczny. Napar lub lemoniada z płatków róży dodaje sił i energii. Usprawnia przemianę materii. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.

Jak przygotować syrop z płatków róży?

Do wykonania syropu potrzebne nam będą pachnące płatki róży dzikiej lub pomarszczonej. Używamy 2 garści płatków na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.

Różany cukier

By przygotować cukier różany należy rozgnieść w moździerzu garść płatków różanych z cukrem. Po mniej więcej dwóch godzinach cukier nabierze odpowiedniego aromatu. Następnie zawartość wysypujemy na papier i pozostawiamy na dwa dni aż odparuje całą woda. Cukier będzie miał piękny kolor i wyjątkowy aromat.

Różana pasta

Oryginalnym dodatkiem, który wzbogaci potrawy będzie różana pasta (idealna do twarożku lub naleśników). Jak ją wykonać? Trzy garście płatków różanych trzeba zalać łyżką gorącej wody i zblendować z dwoma łyżkami miodu. Pasta do smarowania gotowa!

Woda różana do picia

Idealna na upał, ponieważ rewelacyjnie gasi pragnienie. Dwie garści płatków należy zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Odcedzić, dodać miodu i kilka świeżych płatków różanych.

Woda różna w kosmetyce

Woda różana to produkt, którego działanie powszechnie wykorzystywane jest w kosmetyce. Woda różana skutecznie oczyszcza, tonizuje, nawilża i działa przeciwzapalnie. Z tego względu często używa się jej jako naturalnego kosmetyku do pielęgnacji cery i włosów.

Zobacz film: Jakie właściwości ma dzika róża?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 06.07.2020,
Opublikowano: 06.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej