Prozdrowotne zastosowanie róży
Różę stosuje się w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także kuchni.
Z liści róży robi się np. napar łagodzący hemoroidy oraz przeciwdziałający biegunce. Płatki róży stosuje się przy chorobach układu moczowego, ponieważ wykazują działanie moczopędne. Z kolei owoce róży wzmocnią nasz układ odpornościowy. Róża kwitnie od końca do maja do lipca. Owoce dzikiej róży zbiera się z kolei od początku sierpnia do września, kiedy są już dojrzałe, miękkie i soczyste.
Róża – właściwości owoców
Owoce dzikiej róży, wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych.
Dzika róża jest skarbnicą witamin, garbników, olejków eterycznych.
Owoce dzikiej róży są źródłem:
- witaminy C,
- witaminy A, B1, B2, E, K,
- garbników,
- flawonoidów,
- steroli,
- kwasów organicznych, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego,
- karotenoidów,
- pektyn.
Najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży to:
- Wspomaga system odpornościowy, dlatego stosuje się ją między innymi w przeziębieniach i w ciąży, a także profilaktycznie.
- Wspomaga walkę z bólem gardła.
- Chroni układ krwionośny i wzmacnia naczynia krwionośne.
- Zmniejsza nadciśnienie.
- Działa przeciwzapalnie.
- Chroni przed szkorbutem.
- Łagodzi objawy reumatyzmu.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.
- Działa uspokajająco.
- Zmniejsza bezsenność.
- Zmniejsza uczucie zmęczenia.
- Leczy nieżyt przewodu pokarmowego.
- Łagodzi objawy biegunki i niestrawności.
- Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego
Róża – zastosowanie
Płatki dzikiej róży zbiera się na początku lata. Płatki róży posiadają mnóstwo leczniczych właściwości, dlatego warto zamknąć je w butelce i zachować na jesienno-zimowy czas, kiedy łatwiej o infekcję i gorszy nastrój.
Można z nich zrobić wiele wspaniałych słodkości, między innymi: cukier różany, słodki syrop, orzeźwiającą wodę czy konfiturę.
Konfitura z dzikiej róży
Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebne będą: 150 g oczyszczonych owoców dzikiej róży, 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego.
Wykonanie: owoce róży zetrzyj z cukrem pudrem w makutrze, aż mieszanka nabierze konsystencji konfitury. Dodaj kwasek cytrynowy i ucieraj jeszcze przez kilka chwil. Otrzymaną konfiturę możesz wykorzystywać, jako dodatek do wypieków.
Syrop z płatków róży
Syrop nie tylko pięknie pachnie, ale jest również wyjątkowo smaczny. Napar lub lemoniada z płatków róży dodaje sił i energii. Usprawnia przemianę materii. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.
Jak przygotować syrop z płatków róży?
Do wykonania syropu potrzebne nam będą pachnące płatki róży dzikiej lub pomarszczonej. Używamy 2 garści płatków na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.
Różany cukier
By przygotować cukier różany należy rozgnieść w moździerzu garść płatków różanych z cukrem. Po mniej więcej dwóch godzinach cukier nabierze odpowiedniego aromatu. Następnie zawartość wysypujemy na papier i pozostawiamy na dwa dni aż odparuje całą woda. Cukier będzie miał piękny kolor i wyjątkowy aromat.
Różana pasta
Oryginalnym dodatkiem, który wzbogaci potrawy będzie różana pasta (idealna do twarożku lub naleśników). Jak ją wykonać? Trzy garście płatków różanych trzeba zalać łyżką gorącej wody i zblendować z dwoma łyżkami miodu. Pasta do smarowania gotowa!
Woda różana do picia
Idealna na upał, ponieważ rewelacyjnie gasi pragnienie. Dwie garści płatków należy zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Odcedzić, dodać miodu i kilka świeżych płatków różanych.
Woda różna w kosmetyce
Woda różana to produkt, którego działanie powszechnie wykorzystywane jest w kosmetyce. Woda różana skutecznie oczyszcza, tonizuje, nawilża i działa przeciwzapalnie. Z tego względu często używa się jej jako naturalnego kosmetyku do pielęgnacji cery i włosów.