Kwercetyna – w jaki sposób łagodzi objawy alergii?

Fot.: alex_ugalek / Getty Images

Kwercetyna to substancja wykazująca działanie antyalergiczne. Jego mechanizm polega na hamowaniu wydzielania histaminy, która odpowiada za nasilenie objawów uczulenia, zwłaszcza na kurz, sierść zwierzęcą, pyłki, a także konserwanty. Jest związkiem należącym do grupy flawonoli.

Kwercetyna jest substancją pochodzenia organicznego. Za jej bogate źródło uważa się czerwone wino, a zwłaszcza zawarte w nim flawonoidy. Przyjmuje się, że o jej dobroczynnym działaniu jako pierwsi przekonali się Francuzi, którzy stosując dość tłustą dietę, cieszyli się mimo wszystko dobrym zdrowiem, właśnie przez spożycie tego rodzaju alkoholu.

Kwercetyna – występowanie

Flawonoidy, a w tym kwercetyna, wykazują bardzo pożądane i wszechstronne działanie. Obecne są nie tylko w winie, ale także w warzywach i owocach, więc człowiek spożywa je każdego dnia. Są w stanie poprawić samopoczucie, ale wykazują też działanie zdrowotne. Kwercetyna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych tego typu związków w farmacji. Badania nad tą substancją związane były z tzw. „francuskim paradoksem”, który skłonił naukowców do dokładniejszej analizy. Francuzi, którzy spożywają duże ilości alkoholu i tłustych serów, są narodem stosunkowo zdrowym w porównaniu do innych nacji. Związku zaczęto doszukiwać się w spożywanym do posiłku czerwonym winie.

Poza tym trunkiem, który musi być wytrawny, substancja występuje też w jarmużu, truskawkach i ciemnych winogronach. Zawierają ją brokuły, kabaczki i szalotka. Medycyna określa, że jej dzienne spożycie powinno ograniczać się do 25 mg, ale ponieważ znajduje się w wielu produktach, bardzo ciężko faktycznie określić, w jakich dokładnie ilościach trafia do organizmu. Jej spożycie można regulować przez zażywanie suplementów diety, ale ponieważ mogą one wywoływać niepożądane skutki uboczne, warto najpierw zwrócić uwagę na dietę i wykorzystać kwercetynę zawartą w wymienionych produktach naturalnych.

Quiz: Co wiesz na temat alergii?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Kwercetyna – działanie

Badania wykazały, że kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a przy tym zapobiega chorobom układu krwionośnego – uszczelnia naczynia krwionośnie i zmniejsza ich przepuszczalność. Ponadto obniża stężenie LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, a przez to chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem złogów miażdżycowych. Hamowanie procesu nadmiernego zlepiania się płytek skutecznie przeciwdziała powstawaniu skrzepów. Kwercetyna połączona z witaminą C wykazuje duże właściwości spowalniające procesy starzenia. Ponadto zwalcza zmęczenie i łagodzi skutki stresu, również długotrwałego. Badania potwierdzają, że wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów alergii, chroni przed chorobami naczyniowymi, a także nowotworami.

Kwercetyna jest naturalną substancją o działaniu przeciwalergicznym, przez co jest na dużą skalę wykorzystywana do produkcji leków na alergie – hamuje wydzielanie histaminy, która jest odpowiedzialna za objawy uczulenia. Może również wspomagać kontrolę poziomu tkanki tłuszczowej, przez co zaczyna być doceniana jako substancja wspomagająca odchudzanie – jednocześnie zmniejsza magazynowanie tłuszczu i pobudza proces jego spalania.

Środki, które zawierają kwercetynę, trafiły już do pierwszej fazy badań klinicznych nad nową generacją leków w terapii nowotworowej. Obecnie z powodzeniem wykorzystywana jest ona w łagodzeniu skutków napromieniowania, np. na skutek radioterapii.

Dodatkowo sole kwasu kwercetynowego wykazują zdolność hamowania pleśni i zaczynają mieć coraz szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym. Naukowcy podejrzewają, że ten związek organiczny może być w przyszłości rozwiązaniem problemu uodporniania się drobnoustrojów na działanie antybiotyków. Suplementacja nim, zwłaszcza dla aktywnych, może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza jeśli są to osoby skłonne do alergii.

Zobacz film: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem? Źródło: 36,6

Kwercetyna – skutki uboczne

Należy pamiętać, że flawonoid jest słabo rozpuszczalny w wodzie, przez co jego wchłanianie może być znacznie ograniczone. Dlatego też najlepiej przyjmować go razem z bromeliną (którą zawiera np. ananas), co ułatwia trawienie tych substancji. Niestety suplementacja dużymi dawkami kwercetyny (najczęściej dostępna jest w formie kapsułek) może powodować wystąpienie niepożądanych skutków ubocznych. W skrajnych przypadkach przedawkowania okazuje się toksyczna. Dodatkowo połączenie substancji z niektórymi lekami, zwłaszcza o działaniu antyhistaminowym, może spowodować zaburzenia rytmu serca czy gwałtowny wzrost ciśnienia tętniczego krwi. W niektórych sytuacjach prowadzi do obniżenia wchłaniania antybiotyków, stąd też zawsze należy przestrzegać zalecanych dawek i przeciwwskazań do jej stosowania. Każda suplementacja przynosi pożądany efekty tylko wtedy, kiedy jest dopasowana do indywidualnych potrzeb danego organizmu i przemyślana.



Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 01.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Nina 29.08.2018r.

Łuski cebuli zawierają dużo kwercetyny. W ogóle ostatnio odkryłam, że łuski wchodzą w skład fitolizyny, już wiem skąd to przeciwzapalne działanie.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej