Kwasy tłuszczowe omega 9 – działanie i występowanie

Fot: nilimage / gettyimages.com

Kwasy omega 9 to organiczne związki chemiczne zaliczane do grupy niezbędnychnienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejszym przedstawicielem tej grupy jest kwasoleinowy, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetologii. Sprawia, że skóra jestgładsza i odpowiednio nawilżona. Z kolei kwas rycynolowy wykazuje działanieprzeczyszczające.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to substancje tłuszczowe wykazujące zbawienny wpływ na kondycję psychofizyczną człowieka. Wśród nich wymienia się najczęściej kwasy omega 3 i omega 6. Do grupy NNKT zalicza się też warunkowo kwasy tłuszczowe omega 9. Ich bogatym źródłem są oleje roślinne i orzechy. Można je znaleźć także w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Jeszcze nie tak dawno główny przedstawiciel kwasów omega 9, czyli kwas oleinowy, był zaliczany do grupy witamin F.

Czym są kwasy tłuszczowe omega 9?

Kwasy tłuszczowe omega 9 znane są też jako n-9 lub ω-9. Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. Najbardziej znane spośród kwasów omega 9 są: kwas oleinowy (C 18 H 34 O 2 ), kwas erukowy (C 22 H 42 O 2 ), kwas nerwonowy (C 24 H 46 O 2 ), kwas gondolowy, zwany też ikozenowym (C 20 H 38 O 2 ), kwas elaidynowy (C 18 H 34 O 2 ) i kwas rycynolowy, znany jako rącznikowy (C 18 H 34 O 3 ).

Źródła kwasów omega 9

Omega 9 to kwasy tłuszczowe, które nie każdy ludzki organizm może wytworzyć samodzielnie. Enzymów niezbędnych do ich syntezy nie posiadają w dostatecznej ilości osoby starsze, zmagające się z chorobami wątroby lub obciążone błędami genetycznymi. Dlatego też konieczne jest ich dostarczanie wraz z żywnością. Kwasy tłuszczowe omega 9 występują w: rzepaku, gorczycy, oliwkach, awokado, migdałach, orzechach ziemnych, laskowych, pistacjowych, brazylijskich, włoskich, arachidowych i makadamia, siemieniu lnianym, maśle kakaowym i kiełkach pszenicy. Zawarte są także w: oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, rycynowym, sezamowym, ryżowym, sojowym, arganowym, kokosowym, wiesiołkowym, winogronowym, lnianym, kukurydzianym i jojoba. Ponadto są składnikiem oleju z pestek aronii, dyni, malin, granatu, papai, brzoskwini, nasion dzikiej róży i czarnuszki, palmy oleistej, rokitnika, ogórecznika i krokosza. Można je znaleźć w maśle shea. Kwasy tłuszczowe omega 9 występują również w tłuszczach zwierzęcych. Ich źródłem jest łój, smalec, tuńczyk, sardynki i tran.

Działanie kwasów omega 9

Kwasy tłuszczowe omega 9 wykazują pozytywne działanie na kondycję zdrowotną. Liczne badania dowiodły, że zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych lub węglowodanów przez jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowi korzystną dla zdrowia modyfikację diety. Największe spożycie tych kwasów prezentują mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega 9 mają pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniżają poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL, podnosząc jednocześnie wartość dobrego cholesterolu HDL. Ponadto determinują prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego. Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Kwasy omega 9 są pomocne w sprawowaniu kontroli nad poziomem cukru we krwi. Umożliwiają lepsze monitorowanie glikemii, zmniejszając dzięki temu zapotrzebowanie na insulinę. Chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych. Stanowią istotny materiał budulcowy błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe omega 9 regulują nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu niwelują uczucie zgagi, niestrawności i pieczenia w żołądku. Zalecane są w stanach wzmożonego zapotrzebowania na energię, w okresie rekonwalescencji czy podczas intensywnych treningów. Trwają badania nad właściwościami tych kwasów do ograniczania namnażania komórek nowotworowych.

Kwas oleinowy obniża przeznaskórkową utratę wody, poprawiając tym samym stopień nawilżenia skóry. Ponadto aktywizuje procesy regeneracyjne uszkodzonej bariery lipidowej naskórka oraz niweluje stany zapalne i stabilizuje metabolizm skóry. Pełni też funkcję receptorów pobudzających syntezę lipidów barierowych skóry i białek – prekursorów naturalnego czynnika nawilżającego. Jest emolientem, który wygładza skórę i uzupełnia płaszcz lipidowy na jej powierzchni. Kwas oleinowy stosuje się do wyrobu mydeł, kremów, balsamów do ciała, mleczek i lotionów. Oprócz poprawy wyglądu skóry wzmacnia włosy i paznokcie.

Inne zastosowanie kwasów tłuszczowych omega 9

Najważniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych omega 9, czyli kwas oleinowy, wykorzystywany jest w przemyśle tekstylnym do zapewnienia śliskości włóknom. Ma zastosowanie w produkcji smarów i napalmu. Jest częstym składnikiem środków chemicznych służących do czyszczenia, a zwłaszcza środków piorących i płynów. Z kolei estry kwasu rycynolowego są wykorzystywane jako środki powierzchniowo czynne w przemyśle tekstylnym.

Konsekwencje nadmiernego spożycia kwasów omega 9

Mimo pozytywnego działania na ludzki organizm kwasy omega 9 spożywane w nadmiarze sprzyjają rozwojowi raka, zwłaszcza raka piersi u kobiet po menopauzie czy okrężnicy i prostaty u mężczyzn. Ich nadmierna podaż może spowodować stłuszczenie narządów miąższowych i uszkodzenie mięśnia sercowego. Mogą obniżyć zdolności barierowe warstwy rogowej naskórka. Duże spożycie kwasów tłuszczowych omega 9 jest też związane z narastaniem stresu oksydacyjnego. Prawdopodobnie wpływają one niekorzystnie na metabolizm lipoprotein.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem co jem na diecie

Bibliografia:

1. Kohlmünzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003.

2. Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Katowice, Videograf II, 2004.

3. Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, W: Wolska-Adamczyk A. (red.), Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, Warszawa, WSIiZ, 2015, s. 173-186.

4. Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012.

5. Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, „Chemik”, 2014, 68(2), s. 103–110.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 12.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej