Kwas szikimowy – właściwości. Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Fot.: SergiyMolchenko / Getty Images

Kwas szikimowy jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy hydroksykwasów karboksylowych. Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, nawilżające i regulujące wytwarzanie sebum. Może być stosowany przez cały rok, z odpowiednią ochroną przeciwsłoneczną.

Kwas szikimowy swoją nazwę zawdzięcza roślinie, w której występuje w warunkach naturalnych. Shikimi to japońska nazwa anyżku gwiaździstego – przyprawy, która została doceniona również przez medycynę naturalną i przemysł kosmetyczny.

Kwas szikimowy – działanie

Do niedawna kwas szikimowy wykorzystywany był głównie przez przemysł farmaceutyczny jako półprodukt niezbędny do uzyskania związków przeciwwirusowych, łagodny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny, a także aktywator biosyntezy witaminy A.

Obecnie jest również używany jako środek przeciwłupieżowy i złuszczający. Kosmetyki na jego bazie cieszą się coraz większą popularnością przy pielęgnacji cery problematycznej. Jego właściwości złuszczające są znacznie lepsze niż często używanego w zabiegach kwasu glikolowego. Porównuje się, że preparat 5% kwasu szikimowego posiada takie same właściwości jak 50% roztwór glikolowy. Z kolei w stężeniu 1% wykazuje działanie dezodoryzujące. Jest wskazany dla cery skłonnej do trądziku ze względu na działanie antybakteryjne (hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za zmiany zapalne) oraz dla osób ze skórą suchą, gdyż ma właściwości wiązania wody w naskórku i zapobiega jej utracie.

Kwas szikimowy na przebarwienia

Kwas szikimowy jest dodatkiem do kosmetyków stosowanych na przebarwienia, głównie do punktowego serum depigmentacyjnego. Jego obecność w produkcie wspomaga złuszczenie naskórka w miejscu przebarwienia, co prowadzi do wygładzenia skóry, przyspiesza jej regenerację i wyrównuje koloryt. Podczas prowadzeniu kuracji rozjaśniającej należy pamiętać o ochronie przed promieniami słonecznymi. Substancja należy do grupy łagodnych kwasów, które nie powodują skutków ubocznych w postaci zaczerwienienia, nadmiernej suchości skóry i podrażnień. Ponadto jej zaletą jest to, że bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, przez co wiele kosmetyków można samodzielnie przygotować w domu.

Kwas szikimowy w kosmetyce

Efekty stosowania produktów na bazie kwasu szikimowego w kosmetyce to:

  • silne działanie antybakteryjne i przeciwtrądzikowe,
  • odblokowanie gruczołów łojowych,
  • zmniejszenie warstwy rogowej naskórka,
  • wzrost nawilżenia skóry, zwiększenie jej elastyczności i ujędrnienie,
  • regeneracja skóry po uszkodzeniach, które są skutkiem nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne,
  • depigmentacja,
  • właściwości dezodoryzujące.

Dodatkowo związek chemiczny można kupić w postaci proszku, który stosuje się do domowej produkcji kosmetyków. Najpopularniejsze i najprostsze do zrobienia są toniki, ale niektórzy produkują też własne kremy, emulsje i maseczki. Zakupiony beżowy proszek należy rozpuścić w wodzie, aby otrzymać pożądane stężenie. W przypadku toniku jest to 5%, serum – 15%, kremu – 8% i dezodorantu – 1%. Po rozpuszczeniu kwas nie ma zachęcającego koloru – roztwór ma barwę żółto-brązową, ale jego zapach jest bardzo delikatny i nie podrażnia co wrażliwszych osób.

Tonik można przygotować na bazie demineralizowanej wody, aloesu, pantenolu oraz mleczanu sodu. Do kwasu szikimowego można dodać też odrobinę kwasu hialuronowego, co zwiększy działanie nawilżające roztworu do przemywania twarzy. Przed pierwszym użyciem należy wypróbować działanie kosmetyku na mniejszym fragmencie skóry. Zaleca się stosowanie produktów z kwasem raz dziennie, przy czym konieczne jest przyzwyczajanie skóry, stąd najlepiej rozpocząć od toniku. Krem z wyższym stężeniu kwasu dobrze wprowadzić do kuracji, jeśli pierwszy kosmetyk nie będzie powodował podrażnień.

Osoby, które nie potrafią samodzielnie przygotować preparatu, mogą zaopatrzyć się w gotowe produkty, które są dostępne w drogeriach i aptekach. Obecnie coraz więcej firm ma w swojej ofercie pełne kuracje powstałe na bazie tej substancji.

Usługa dostępna jest także w większości gabinetów kosmetycznych. Dodatkowo w ofercie niektórych znajduje się peeling 45% kwasem szikimowym z dodatkiem kwasów: laktobionowego i mlekowego. Nie zaleca się wytwarzania kosmetyków o tak dużym stężeniu substancji czynnej w domowych warunkach. Peeling jest dedykowany szczególnie dla cery dojrzałej, po 25 roku życia. Najlepsze efekty uzyskuje się po przeprowadzeniu pełnej serii zabiegów – 3 do 6 wizyt w odstępach około 10 dni. Najlepiej kurację odbywać dwa razy do roku – wczesną wiosną i późną jesienią, przez wzgląd na zmniejszone w tym czasie działanie promieni słonecznych.

Kwas szikimowy – przeciwwskazania

Oczywiście nie zawsze można bezpiecznie korzystać z kosmetyków o silnym działaniu złuszczającym. Przeciwwskazaniem do stosowania tego typu substancji są wszelkie reakcje alergiczne na kwasy, a ponadto aktywne infekcje wirusowe i bakteryjne (wyprysk, łuszczyca, AZS), a także przebyte w ostatnim czasie zabiegi chirurgiczne i operacje, po których pozostały świeże blizny. Kwasu nie wolno stosować po terapii tzw. światło leczniczej, w ciąży i podczas laktacji. Przeciwwskazaniem jest leczenie retinoidami oraz stosowanie antybiotyków i dużych dawek witaminy A. Należy unikać tego typu kosmetyków i zabiegów również przy trądziku ropowiczym i bezpośrednio po depilacji.

Zobacz film: Zadbaj o skórę: zrób peeling. Źródło: Dzień Dobry TVN i X-Bank Gallery


Data aktualizacji: 22.05.2018,
Opublikowano: 02.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej