Kurkumina - barwnik zawarty w kurkumie. Właściwości zdrowotne, suplementy

Fot. pilipphoto / Getty Images

Kurkumina jest związkiem polifenolowym występującym w ostryżu długim, znanym również pod nazwą kurkuma. Jest naturalnym barwnikiem nadającym kurkumie intensywnej, żółtej barwy. Kurkumina wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, m.in. działa przeciwnowotworowo i wspomaga leczenie stanów zapalnych. 

Kurkumina jest naturalnym żółtym barwnikiem odpowiedzialnym za zdrowotne właściwości ostryżu długiego. Przypisuje się jej działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjnie. Znajduje zastosowanie w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu.

Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kurkumina a kurkuma - co to jest?

Kurkumina jest żółtym barwnikiem naturalnie występującym w ostryżu długim nazywanym inaczej kurkumą lub szafranem indyjskim. Roślina ta uprawiana jest głównie w Indiach, Chinach oraz w Azji Południowo-Wschodniej, a zwłaszcza w Indonezji, Tajlandii, Wietnamie i na Filipinach. Kurkuma znalazła szerokie zastosowanie kulinarne jako suszona przyprawa o charakterystycznym, intensywnie żółtym kolorze i unikalnym smaku. Dodawana jest do potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Kurkuma jest szczególnie ceniona w kuchni orientalnej. Za barwę kurkumy oraz wykazywane przez nią właściwości zdrowotne odpowiada właśnie kurkumina - naturalny związek polifenolowy o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Kurkumina - działanie i funkcje

Kurkumina wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny, gdyż neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu kurkumina przyczynia się do opóźniania procesów starzenia się komórek organizmu oraz zmniejszenia ryzyko wystąpienia wielu schorzeń określanych jako choroby cywilizacyjne. Zalicza się do nich m.in.: miażdżycę i związane z nią udar mózgu oraz zawał serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, łuszczycę, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Kurkumina zawarta w kurkumie obniża poziom “złego” cholesterolu, który negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, zakrzepicy oraz zaćmie. Kurkumina posiada również właściwości przeciwzapalne. W medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu ostryż długi stosowany jest w leczeniu stanów zapalnych różnych narządów, głównie w obrębie przewodu pokarmowego oraz w miejscowym leczeniu trudno gojących się ran. 

Kurkumina dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym jest wykorzystywana w łagodzeniu dolegliwości bólowych towarzyszących stanom zapalnym stawów. Zmniejsza obrzęki, działa przeciwbólowo i wzmacnia elastyczność stawów. Ten polifenolowy związek wykazuje działanie przeciwbakteryjne i ochronne na wątrobę. Wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori, która jest jedną z najczęstszych przyczyn rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Kurkumina działa również przeciwwirusowo i antygrzybiczo chroniąc organizm przed infekcjami. Badania ukazują, że kurkumina może hamować namnażanie się wirusów, a tym samym przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia osoby chorej i wspomaga działanie preparatów przeciwwirusowych.

Kurkumina a nowotwory

Kurkumina jest barwnikiem o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Może być wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego, np. raka jamy ustnej, przełyku, wątroby, żołądka, trzustki, jelita cienkiego i okrężnicy. Kurkumina wykazuje również korzystne działanie zdrowotne w stosunku do raka prostaty, pęcherza moczowego, gruczołu piersiowego, szyjki macicy, a także raka płuc i skóry. Wyniki prowadzonych badań ukazują, że kurkumina może zmniejszać wielkość guzów. W przypadku polipów jelit, które traktowane są jako stan przedrakowy, stosowanie kurkuminy powoduje spadek ich liczby oraz redukcję ich rozmiarów. Ten polifenolowy związek występujący w ostryżu długim wspomaga działanie preparatów leczniczych wykorzystywanych w leczeniu raka piersi. Należy jednak pamiętać, że właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy są nadal poddawane badaniom i eksperymentom. Kurkuminy nie można traktować jako wyłączony lek w leczeniu pacjentów onkologicznych.

Kurkumina - z pieprzem, suplement

Kurkumina występuje w kurkumie w niewielkich ilościach. Stanowi jedynie 2-5% ostryżu długiego. Ponadto, kurkumina charakteryzuje się małą przyswajalnością przez organizm po podaniu doustnym. Na rynku kurkumina dostępna jest w postaci wyciągów z kłącza kurkumy sprzedawanych w formie suplementów diety. Rozwiązaniem słabej przyswajalności kurkuminy jest łączenie jej z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę. Kurkumina z pieprzem cechuje się znacznie wyższą wchłanialnością, a tym samym silniejszym działaniem prozdrowotnym. Duża część preparatów zawierających wyciąg z kłącza kurkumy jest wzbogacona o ekstrakt z czarnego pieprzu. Suplementy z kurkuminą są powszechnie dostępne w aptekach stacjonarnych i internetowych. Ich cena waha się granicach od 50 zł do nawet powyżej 100 zł.

Kurkumina - dawkowanie

Kurkumina odznacza się małą toksycznością, a tym samym niewielką szkodliwością na organizm. Dobową, maksymalną dawką bezpieczną jest 8 g kurkuminy. W prowadzonych badaniach działania niepożądane związane z nadmiernym spożyciem tego związku pojawiły się dopiero przy przyjęciu 12 g w ciągu doby i miały postać biegunki. Suplementy diety z kurkuminą należy przyjmować w dawce wskazanej przez producenta. Zwykle dzienna dawka wynosi 1 tabletkę lub kapsułkę. 

Jak wprowadzić kurkumę do codziennej diety? Warto to zrobić! Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Kurkuma w codziennej diecie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 28.10.2018,
Opublikowano: 28.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Oleczek 12.11.2018r.

Suplementy to straszny syf. Radzę zasięgnąć informacji jak to jest produkowane. Artykuł ewidentne sponsorowany przez producentów suplementów.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej