Kumkwat – jak jeść ten owoc? Właściwości odżywcze 

Fot. 5PH / Getty Images

Kumkwat to pochodząca z Chin roślina cytrusowa, której owoce wyróżniają się charakterystycznym słodko-cierpkim smakiem. Mają nie tylko sporo właściwości odżywczych, ale są również cenionym dodatkiem do deserów oraz surowcem do marmolad, konfitur czy nalewek.

Kumkwat jest to dość niskie, wiecznie zielone i niekiedy kolczaste drzewo lub krzew z rodziny rutowatych, tej samej, do której należą bardziej popularne w Polsce rośliny cytrusowe. Jego nazwa pochodzi od chińskiego określenia „złota pomarańcza”, ponieważ przybył do Europy właśnie z Azji, sprowadzony w XIX w. przez szkockiego botanika Roberta Fortune, który wywiózł z Chin także wiele innych sadzonek, w tym herbaty, azalii, chryzantem czy berberysów. Został upamiętniony w nazwie najpopularniejszej obecnie odmiany kumkwatu, Fortunella Margarita, uprawianej w wielu regionach świata.

Gdy roślina ma dobre warunki (szczególnie potrzebuje gorącego lata), wydaje dużą ilość owalnych owoców, kształtem przypominających śliwkę, ale z wyglądu i koloru wyglądających jak małe pomarańcze. Cechuje je bardzo cienka skórka (dlatego kumkwat często bywa jedzony bez wcześniejszego obierania) oraz charakterystyczny smak, łączący nuty słodkie, kwaśne i gorzkie.

Jak jeść kumkwaty?

Istnieje sporo sposobów na wykorzystanie kulinarne tego specyficznego cytrusa. Można go spożywać na surowo, razem ze skórką, ale wcześniej należy dokładnie umyć w gorącej wodzie. Ponieważ kumkwat ma często dość cierpki i gorzki smak, warto wcześniej zanurzyć owoc na kilkanaście sekund we wrzątku lub zostawić w lodowatej wodzie na 15–18 godzin.

Świeży kumkwat po przekrojeniu na połówki albo ćwiartki należy skropić lekko cytryną, by nie ściemniał. Zarówno w cząstkach, jak i w całości jest bardzo ciekawym dodatkiem do różnych deserów i sałatek owocowych. Może stać się również interesującym uzupełnieniem dań mięsnych, zwłaszcza grillowanych. Wielu smakoszy przygotowuje na jego bazie chutney, czyli gęsty sos podawany do rozmaitych potraw. Kumkwat dobrze komponuje się ze świeżą miętą, a także wyrazistymi przyprawami, m.in. cynamonem, gałką muszkatołową, anyżem, kardamonem, trawą cytrynową oraz imbirem.

Z owoców można wykonywać dżemy, konfitury i marmolady. Warto je wówczas łączyć z pomarańczami, mandarynkami, brzoskwiniami czy morelami. W Chinach z kumkwatu często przygotowuje się kompot, marynuje się go również w słodko-kwaśnej zalewie. Owoc ceniony jest też po kandyzowaniu – wystarczy nakłuć w kilku miejscach skórkę wykałaczką, a następnie zagotować w syropie z wody i cukru. W takiej postaci kumkwat stanowi smaczną przekąskę, dekorację potraw oraz składnik różnych ciast i deserów.

W krajach śródziemnomorskich, ale również w Australii, dużą popularnością cieszą się likiery i nalewki na bazie kumkwatu. Taki napój można przygotować bez większego problemu w domu. Owoce (równocześnie używa się zazwyczaj świeżych i gotowanych wcześniej w syropie) zalewa się spirytusem i odstawia w chłodne, ciemne miejsce na przynajmniej 2 miesiące, a następnie przecedza i przelewa do butelek.

Kumkwat – właściwości

Właściwości kumkwatu, podobnie jak innych owoców cytrusowych, wynikają przede wszystkim z dość dużej zawartości witaminy C, bardzo ważnego przeciwutleniacza, powstrzymującego procesy starzenia organizmu i zapobiegającego licznym chorobom, w tym nowotworom. Witamina C wzmacnia również system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami wirusowymi czy bakteryjnymi, zwiększa wchłanianie wapnia, a także żelaza, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa na produkcję kolagenu i hamuje powstawanie blaszki miażdżycowej poprzez podwyższanie stężenia tzw. dobrego cholesterolu (HDL).

Kumkwat jest bogatym źródłem innych cennych witamin i mikroelementów, zwłaszcza witaminy A, poprawiającej stan skóry i ważnej dla utrzymania dobrego wzroku. Zawiera ponadto wiele potasu – niezbędnego człowiekowi elektrolitu zaopatrującego mózg w tlen, kontrolującego ciśnienie krwi, pracę nerek i mięśni czy funkcjonowanie układu nerwowego, a także uczestniczącego w gospodarce wodnej.

Owoc nie jest też kaloryczny – 100 g kumkwatu dostarcza około 70 kcal.

Kumkwat – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Warto sprawdzić, czy owoc nie został w czasie transportu obity lub uszkodzony. Grozi to bowiem ryzykiem rozwoju pleśni i pojawiania się toksycznej patuliny, której nadmiar może osłabiać układ odpornościowy, niekorzystnie wpływać na układ nerwowy, wywoływać zatrucia pokarmowe, reakcje alergiczne, choroby wrzodowe czy schorzenia wątroby i jelit.

Kumkwat powinien mieć gładką, jędrną, jednolicie pomarańczową i pozbawioną przebarwień skórkę. Dojrzały owoc może być przechowywany w temperaturze pokojowej (nie dłużej niż 5 dni) lub warunkach chłodniczych, które przedłużają okres przydatności do spożycia do około 3 tygodni.

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 14.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej