Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie

Fot. Diana Miller / Getty Images

Kukurydza posiada unikalny, słodkawy smak i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata, zwłaszcza w meksykańskiej. Jest źródłem cennych związków, m.in. karotenoidów, które wspomagają odporność i działają ochronnie na narząd wzroku. 

Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych świata. Produkuje się z niej płatki, kasze, mąkę oraz olej. Kukurydza stanowi dobre źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, selen i fosfor. Dostarcza antyoksydantów, które zapewniają młody wygląd skóry i działają antynowotworowo.

Kukurydza - jakie są jej odmiany?

Kukurydza jest popularną rośliną uprawną znaną na całym świecie. Występuje w wielu odmianach, ale najbardziej rozpowszechnioną jest kukurydza żółta i biała. W innych rejonach świata, m.in. w Ameryce i Afryce spotyka się również kukurydzę czerwoną i niebieską. Ta cenna roślina pojawiła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba i mimo że pochodzi z klimatu podzwrotnikowego, doskonale się adaptuje i przynosi obfite plony również w strefie umiarkowanej. W Polsce wyróżnia się trzy rodzaje kukurydzy w zależności od jej przeznaczenia: pastewna (do produkcji paszy dla zwierząt), zbożowa (na produkcję mąk i kasz) oraz kukurydza cukrowa dostępna w sklepach w postaci kolb lub w puszkach.

Kukurydza - wartość odżywcza

Kukurydza jest ceniona za swój unikalny smak i wszechstronne zastosowanie, ale również za wysoką wartość odżywczą i liczne właściwości prozdrowotne. Jest rośliną stosunkowo wysoko kaloryczną - w 100 g dostarcza około 110 kcal. Kukurydza jest źródłem białka (3.7 g/100g), węglowodanów (20.1 g/100 g) i tłuszczów (1.5 g/100 g). Występuje w niej również błonnik pokarmowy w ilości około 3.3 g/100 g produktu. W składzie kukurydzy znajdują się cenne witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza witamin z grupy B, beta karotenu, witaminę E oraz potas, selen, magnez, mangan, fosfor, cynk, jod, wapń, żelazo. Kukurydza jest źródłem karotenoidów (oprócz beta karotenu ulegającemu przekształceniu do witaminy A) - zawiera luteinę i zeaksantynę, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Kukurydza należy do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. IG gotowanej kukurydzy wynosi 53, natomiast kukurydzy w puszce - około 46.

Kukurydza - właściwości zdrowotne

Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta oraz produkty z niej otrzymywane (płatki, kasze, mąka) znajdują szerokie zastosowanie w diecie osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Kukurydza dostarcza wielu związków antyoksydacyjnych, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się, działa odmładzająco na skórę i wspomaga naturalną odporność organizmu. Antyoksydanty zapobiegają wielu chorobom, m.in. miażdżycy, chorobie wieńcowej, udarom mózgu i cukrzycy. Występujące w kukurydzy karotenoidy, chronią narząd wzroku i redukują ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej znajdującej się w siatkówce oka. Związki obecne w kukurydzy przyczyniają się również do regulowania ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym przeciwdziałają nadciśnieniu. Woda po gotowanej kukurydzy stosowana jest jako środek przy problemach związanych z układem moczowym, np. przy nawracającym zapaleniu pęcherza moczowego.

Czy gluten jest człowiekowi potrzebny? Przekonajcie się:

Kukurydza - zastosowanie kulinarne

Kukurydza jako warzywo znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ma lekko słodkawy smak wykorzystywany do wzbogacania wielu potraw. Wraz z fasolą i papryką stanowi podstawowy składnik kuchni meksykańskiej. Kukurydzę stosuje się jako dodatek do zup, dań mięsnych, a także farszu do naleśników i warzyw, np. cukinii. Jest również popularnym składnikiem sałatek. Kukurydza doskonale smakuje w wersji gotowanej, podawana z solą i masłem, grillowanej lub pieczonej.

Kukurydza gotowana - jak zrobić?

Przygotowanie gotowanej kukurydzy jest bardzo proste. W tym celu potrzebne są trzy podstawowe składniki: kolba kukurydzy, odrobina cukru oraz odrobina soli. Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut, niekiedy dłużej. Opcjonalnie po tym czasie kukurydzę można wyłowić z wody, natrzeć olejem lub masłem i grillować na patelni. Gotowaną kukurydzę można zjeść samą z dodatkiem soli lub jako dodatek do dania, np. do pieczonego kurczaka.

Przepis na meksykańskie danie z kukurydzą i cukinią

Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 kukurydza cukrowa,
  • ½ cebuli,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • kawałek ostrej papryczki,
  • ⅓ szklanki tartego sera, np. mozzarella, parmezan,
  • 250 ml bulionu - warzywnego lub drobiowego,
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ugotowany ryż do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną, dużą patelnię dodaj dwie łyżki oliwy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj starty czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Całość chwilę podsmaż.
  2. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj okrojone z kolby ziarna kukurydzy. Smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez około 2 minuty. W razie potrzeby możesz wlać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dołóż obrane i pokrojone pomidory. Całość smaż na większym ogniu przez 3 minuty.
  4. Do dania na patelni wlej bulion. Zagotuj. Potrawę przykryj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, posypaną tartym serem. 
Opublikowano: 21.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Margo 24.08.2018r.

Jezu! Jak ja nie lubię kukurydzy! Wiem, że jest zdrowa i takie tam, ale nie jestem wstanie włożyć tego do ust! Bleee

Grażyna, Kraków 23.08.2018r.

Bardzo lubię kukurydzę i jak tylko zacznie się sezon to objadam kolby - robię je tak jak podaje autor tekstu „Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut” Po ugotowaniu podaję masełko i gotowe szybkie i smaczne! Zima używam dużo kukurydzy z puszki – wiem nie jest najzdrowsza, ale lubię jej smak i nie mogę się powstrzymać - dodaje ja do sałatek, zup. Jak lubicie ryż i tuńczyka to możecie zrobić sobie sałatkę wystarczy połączyć te składniki z kukurydzą, dodać natkę pietruszki doprawić i gotowe. Polecam 

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej