Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie

Fot. Diana Miller / Getty Images

Kukurydza posiada unikalny, słodkawy smak i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata, zwłaszcza w meksykańskiej. Jest źródłem cennych związków, m.in. karotenoidów, które wspomagają odporność i działają ochronnie na narząd wzroku. 

Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych świata. Produkuje się z niej płatki, kasze, mąkę oraz olej. Kukurydza stanowi dobre źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, selen i fosfor. Dostarcza antyoksydantów, które zapewniają młody wygląd skóry i działają antynowotworowo.

Kukurydza - jakie są jej odmiany?

Kukurydza jest popularną rośliną uprawną znaną na całym świecie. Występuje w wielu odmianach, ale najbardziej rozpowszechnioną jest kukurydza żółta i biała. W innych rejonach świata, m.in. w Ameryce i Afryce spotyka się również kukurydzę czerwoną i niebieską. Ta cenna roślina pojawiła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba i mimo że pochodzi z klimatu podzwrotnikowego, doskonale się adaptuje i przynosi obfite plony również w strefie umiarkowanej. W Polsce wyróżnia się trzy rodzaje kukurydzy w zależności od jej przeznaczenia: pastewna (do produkcji paszy dla zwierząt), zbożowa (na produkcję mąk i kasz) oraz kukurydza cukrowa dostępna w sklepach w postaci kolb lub w puszkach.

Kukurydza - wartość odżywcza

Kukurydza jest ceniona za swój unikalny smak i wszechstronne zastosowanie, ale również za wysoką wartość odżywczą i liczne właściwości prozdrowotne. Jest rośliną stosunkowo wysoko kaloryczną - w 100 g dostarcza około 110 kcal. Kukurydza jest źródłem białka (3.7 g/100g), węglowodanów (20.1 g/100 g) i tłuszczów (1.5 g/100 g). Występuje w niej również błonnik pokarmowy w ilości około 3.3 g/100 g produktu. W składzie kukurydzy znajdują się cenne witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza witamin z grupy B, beta karotenu, witaminę E oraz potas, selen, magnez, mangan, fosfor, cynk, jod, wapń, żelazo. Kukurydza jest źródłem karotenoidów (oprócz beta karotenu ulegającemu przekształceniu do witaminy A) - zawiera luteinę i zeaksantynę, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Kukurydza należy do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. IG gotowanej kukurydzy wynosi 53, natomiast kukurydzy w puszce - około 46.

Kukurydza - właściwości zdrowotne

Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta oraz produkty z niej otrzymywane (płatki, kasze, mąka) znajdują szerokie zastosowanie w diecie osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Kukurydza dostarcza wielu związków antyoksydacyjnych, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się, działa odmładzająco na skórę i wspomaga naturalną odporność organizmu. Antyoksydanty zapobiegają wielu chorobom, m.in. miażdżycy, chorobie wieńcowej, udarom mózgu i cukrzycy. Występujące w kukurydzy karotenoidy, chronią narząd wzroku i redukują ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej znajdującej się w siatkówce oka. Związki obecne w kukurydzy przyczyniają się również do regulowania ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym przeciwdziałają nadciśnieniu. Woda po gotowanej kukurydzy stosowana jest jako środek przy problemach związanych z układem moczowym, np. przy nawracającym zapaleniu pęcherza moczowego.

Czy gluten jest człowiekowi potrzebny? Przekonajcie się:

Kukurydza - zastosowanie kulinarne

Kukurydza jako warzywo znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ma lekko słodkawy smak wykorzystywany do wzbogacania wielu potraw. Wraz z fasolą i papryką stanowi podstawowy składnik kuchni meksykańskiej. Kukurydzę stosuje się jako dodatek do zup, dań mięsnych, a także farszu do naleśników i warzyw, np. cukinii. Jest również popularnym składnikiem sałatek. Kukurydza doskonale smakuje w wersji gotowanej, podawana z solą i masłem, grillowanej lub pieczonej.

Kukurydza gotowana - jak zrobić?

Przygotowanie gotowanej kukurydzy jest bardzo proste. W tym celu potrzebne są trzy podstawowe składniki: kolba kukurydzy, odrobina cukru oraz odrobina soli. Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut, niekiedy dłużej. Opcjonalnie po tym czasie kukurydzę można wyłowić z wody, natrzeć olejem lub masłem i grillować na patelni. Gotowaną kukurydzę można zjeść samą z dodatkiem soli lub jako dodatek do dania, np. do pieczonego kurczaka.

Przepis na meksykańskie danie z kukurydzą i cukinią

Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 kukurydza cukrowa,
  • ½ cebuli,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • kawałek ostrej papryczki,
  • ⅓ szklanki tartego sera, np. mozzarella, parmezan,
  • 250 ml bulionu - warzywnego lub drobiowego,
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ugotowany ryż do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną, dużą patelnię dodaj dwie łyżki oliwy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj starty czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Całość chwilę podsmaż.
  2. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj okrojone z kolby ziarna kukurydzy. Smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez około 2 minuty. W razie potrzeby możesz wlać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dołóż obrane i pokrojone pomidory. Całość smaż na większym ogniu przez 3 minuty.
  4. Do dania na patelni wlej bulion. Zagotuj. Potrawę przykryj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, posypaną tartym serem. 
Opublikowano: 21.08.2018 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Margo 24.08.2018r.

Jezu! Jak ja nie lubię kukurydzy! Wiem, że jest zdrowa i takie tam, ale nie jestem wstanie włożyć tego do ust! Bleee

Grażyna, Kraków 23.08.2018r.

Bardzo lubię kukurydzę i jak tylko zacznie się sezon to objadam kolby - robię je tak jak podaje autor tekstu „Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut” Po ugotowaniu podaję masełko i gotowe szybkie i smaczne! Zima używam dużo kukurydzy z puszki – wiem nie jest najzdrowsza, ale lubię jej smak i nie mogę się powstrzymać - dodaje ja do sałatek, zup. Jak lubicie ryż i tuńczyka to możecie zrobić sobie sałatkę wystarczy połączyć te składniki z kukurydzą, dodać natkę pietruszki doprawić i gotowe. Polecam 

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej