Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?

Fot: twomeows / gettyimages.com

Specjaliści od żywienia zalecają, aby podstawę naszej diety stanowiły właśnie warzywa i owoce. Po które sięgamy na częściej? Nasze upodobania zdradza "Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Zdrowa i zbilansowana dieta to taka, której podstawą są warzywa i owoce. To właśnie one są najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może obejść. Po które warzywa i owoce Polacy sięgają najczęściej?

Jak warzywo to pomidory 

"Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców” realizowane przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw wskazało, po które warzywa i owoce Polacy najchętniej sięgali w minionym roku. Co trafiło na podium?

Wśród warzyw największą popularnością cieszą się pomidory. W sezonie, raz w tygodniu, jadło je aż 93 proc. respondentów. Równie dużą popularnością cieszył się w minionym roku ogórek (jego jedzenie zadeklarowało 88 proc. badanych). Trzecim najczęściej jedzonym warzywem w Polsce w minionym roku była marchewka (sięgnęło po nią aż 80 proc. badanych).

Badani chętnie wprowadzali do diety cebulę (78 proc.) oraz sałatę (73 proc.).

Jedzenie kapusty i kalafiora co najmniej raz w tygodniu deklarowało odpowiednio 53 proc. i 44 proc. respondentów. Znacznie rzadziej na polskich stołach w minionym roku gościły takie warzywa jak dynia (41 proc.), cukinia (25 proc.) oraz brokuł (15 proc.).

Jabłka i truskawki

Wśród owoców największą popularnością w zeszłym roku cieszyły się jabłka i truskawki. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, sięgało po nie odpowiednio 85 proc. i 83 proc. pytanych. Jedzenie malin i czereśni deklarowało 59 proc. respondentów, a śliwki 54 proc., a gruszki 51 proc. Polaków. 42 proc. respondentów przynajmniej raz w tygodniu jadło wiśnie, już 38 proc. borówki, po 24 proc. czarne i czerwone porzeczki, a 12 proc. piło aronię.

Ogromna większość pytanych deklarowała, że po warzywa i owoce sięga także poza sezonem. Wśród polskich owoców najczęściej są to truskawki i maliny, z warzyw sałata i papryka.

Jak jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: 36, 6

Data aktualizacji: 02.04.2020,
Opublikowano: 01.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej