Korzeń maca – właściwości lecznicze i dawkowanie. Jakie daje skutki uboczne?

Fot. vainillaychile / Getty Images

Korzeń maca jest andyjską rośliną spokrewnioną z kapustą, która przez wieki stosowana była przez Inków jako pożywienie, pasza dla zwierząt i środek leczniczy. Obecnie przeżywa renesans i stała się niezwykle popularnym suplementem diety.

Korzeń maca często przyjmowany jest przez sportowców i kulturystów, sprawdza się jednak także jako środek leczniczy. Pomaga na menopauzę, zwiększa płodność i poprawia wytrzymałość organizmu.

Co to jest korzeń maca?

Korzeń maca to bulwiasta część podziemna andyjskiej rośliny występującej pod wieloma nazwami – maca (maka) peruwiańska, peruwiański żeń-szeń czy trawa pieprzowa. Należy do roślin krzyżowych i jest spokrewniona z kapustą i rzepą. Jej korzeń wyglądem przypomina dużą rzodkiewkę, a smakiem chrzan.

Roślina ta była uprawiana przez Inków już 2 tysiące lat temu, gdyż dobrze rośnie na ubogim i skalistym podłożu. Przypisuje się jej właściwości, które zwiększają wydolność organizmu ludzi zamieszkujących tak wysoko położone tereny. Według inkaskich wierzeń maca jedzona przed walką umożliwiała pokonanie wroga.

Korzeń maca – skład

Korzeń maca jest warzywem dostarczającym sporo energii i łatwo przyswajalnych związków odżywczych. Zawiera około 60% węglowodanów, 10% dobrze wchłaniającego się białka oraz 8% błonnika. Posiada prawie wszystkie niezbędne do funkcjonowania człowieka aminokwasy, dzięki czemu korzystnie wpływa na metabolizm i układ hormonalny człowieka. Ponadto dostarcza witaminy z grupy B i witaminę C. Nie brakuje w niej też minerałów, takich jak miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor.

Zobacz film: Masz anemię? Zobacz co powinieneś jeść. Źródło: Bez recepty

Korzeń maca – właściwości lecznicze

Korzeń maca wykazuje ciekawe właściwości lecznicze:

  • jest adaptogenem – zwiększa odporność organizmu na wysiłek psychiczny i fizyczny, pomaga radzić sobie ze stresem;
  • przywraca homeostazę organizmu – dostarcza substancje niezbędne do produkcji hormonów i reguluje ich gospodarkę oraz zmniejsza negatywne skutki stresu;
  • dodaje energii, zwiększa wytrzymałość fizyczną i siłę – dlatego często stosowany jest przez sportowców i osoby regularnie trenujące;
  • zwiększa ilość tlenu we krwi – było to ważne dla Inków zamieszkujących bardzo wysokie góry, gdzie powietrze jest rozrzedzone;
  • zwiększa produkcję niektórych neuroprzekaźników – dzięki temu poprawia nastrój i funkcje poznawcze;
  • jest afrodyzjakiem – poprawia libido i wzmaga ukrwienie narządów płciowych;
  • wspiera układ immunologiczny;
  • usuwa wolne rodniki i zmniejsza ich szkodliwe skutki, w tym stres oksydacyjny;
  • wspomaga układ krwionośny – działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi;
  • chroni przed osteoporozą – badania wykazały, że znacząco zwiększa gęstość kości;
  • pomaga w trakcie menopauzy – reguluje poziom kobiecych hormonów na osi podwzgórze–przysadka–jajniki i zmniejsza dolegliwości menopauzalne (uderzenia gorąca i pocenie się); rozważa się stosowanie go jako alternatywy dla hormonalnej terapii zastępczej;
  • zwiększa płodność – Inkowie stosowali go, aby zwiększyć płodność zwierząt hodowlanych; u kobiet reguluje pracę hormonów, u mężczyzn natomiast zwiększa produkcję plemników;
  • zmniejsza negatywne skutki stresu – leczy wrzody, obniża poziom kortyzolu i wolnych kwasów tłuszczowych;
  • regeneruje organizm – polecany jest w rekonwalescencji po wyjściu z ciężkich chorób.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Korzeń maca – dawkowanie

Zalecane dawkowanie to 225 g skoncentrowanego ekstraktu z korzenia maca w tabletkach lub kapsułkach, 3 razy dziennie. Można też zażywać sproszkowany korzeń maca – w tym wypadku powinno się przyjmować 1–2 łyżeczki dziennie, najlepiej jako dodatek do jedzenia.

Korzeń maca – przeciwwskazania do stosowania i skutki uboczne

Korzeń maca bywa zalecany w leczeniu stanów zapalnych prostaty i jej przerostu. Z drugiej strony ponieważ zwiększa on ukrwienie narządów płciowych, może nasilać ból, dlatego warto poszukać innego środka leczenia tej dolegliwości.

Korzeń maca może też wywoływać skutki uboczne w postaci huśtawki nastroju, bezsenności i migren. Z tego powodu osoby, które wcześniej borykały się z takimi problemami, przed jej suplementowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. U niektórych przyjmowanie ekstraktów tej rośliny skutkowało też znacznym podwyższeniem ciśnienia, uderzeniami gorąca, dusznościami i zaburzeniami akcji serca. Jeżeli zaobserwuje się u siebie takie objawy, powinno się zaprzestać przyjmowanie suplementu i udać do lekarza.

Korzeń maca może też wpływać negatywnie na funkcje tarczycy, ponieważ zawiera bardzo duże ilości naturalnego jodu. U osób, u których praca tego narządu jest zaburzona, może dojść do znacznego podwyższenia zawartości tego pierwiastka we krwi, co może wpłynąć źle nie tylko na tarczycę, ale również funkcjonowanie nerek czy metabolizm cukrów.

Bibliografia:

1. Meissner H. O., Mscisz A., Reich-Bilinska H. i in., Hormone-balancing effect of pre-gelatinized organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to Maca in double blind, randomized, Placebo-controlled, crossover configuration, outpatient study, “International Journal of Biomedical Science”, 2 (4), 2006, s. 375–94.

2. López-Fando A., Gómez-Serranillos, M. P., Iglesias I. i in., Lepidium peruvianum chacon restores homeostasis impaired by restraint stress, “Phytotherapy Research”, 18 (6), 2004, s. 471–474.

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 14.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Mikel 28.03.2024r.

11 Creative Methods To Write About Adultwork Pornstar Adultwork Pornstar

afrykaner 28.12.2019r.

korzeń maca to lipa,nie ma żadnej poprawy.

JabolPunk 05.12.2018r.

I to 3 razy dziennie, czyli sumarycznie wychodzi 675g, no to na dwa posilki trzeba juz rozlozyc ;)

JabolPunk 05.12.2018r.

Cwierc kg koncentratu dziennie, no powodzenia ;)

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej