Koktajl bananowy – zdrowy, pożywny napój. Właściwości, przepisy 

Fot. Lecic / Getty Images

Koktajl bananowy to – jak sama nazwa wskazuje – napój przyrządzony na bazie bananów. Istnieje niezliczona liczba przepisów na taki drink, a jego właściwości zależą od wykorzystanych składników. W każdym przypadku napój jest świetnym źródłem witamin i minerałów zawartych w bananach.

Koktajl bananowy może – w zależności od użytych składników – stanowić słodki, wysokokaloryczny deser lub zdrowy, odżywczy napój odpowiedni dla sportowców czy osób na diecie redukcyjnej. Same banany to owoce o stosunkowo wysokiej wartości energetycznej, ale zasobne w wiele istotnych dla ludzkiego organizmu substancji. Dlatego warto włączać je do diety – na przykład w postaci koktajlu bananowego z mlekiem.

Koktajl bananowy – składniki odżywcze

Swoje cenne właściwości koktajl bananowy zawdzięcza rozmaitym składnikom. W każdej wariacji o jego wartości stanowią banany. Te egzotyczne owoce niemal w 25% składają się z cukrów, co sprawia, że są wysokokaloryczne (przeciętny banan dostarcza około 100 kalorii), ale jednocześnie stanowią dobre źródło energii. Banany zawierają także sporo błonnika, białek (w tym znaczną ilość cennego aminokwasu – tryptofanu), potężną dawkę witamin C i B6 (jeden banan zaspokaja około 20% dziennego zapotrzebowania na te związki) oraz dużo potasu i magnezu. Tak jak we wszystkich owocach, w bananach występują cenne dla zdrowia fitozwiązki – flawonoidy kwasy owocowe, enzymy, olejki eteryczne.

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto jeść banany:  

Zobacz film: Dlaczego warto jeść banany? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Zdrowy koktajl bananowy

Dzięki wyżej wymienionym substancjom nawet prosty koktajl bananowy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, jeśli włączy się go na stałe do diety. Napój taki:

  • pozwala uzupełnić zasoby glikogenu, np. po intensywnym wysiłku fizycznym,
  • dostarcza związków niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego i zachowania dobrego samopoczucia,
  • wpływa pozytywnie na profil lipidowy krwi, obniża ciśnienie tętnicze, a w konsekwencji służy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych,
  • działa antyoksydacyjnie, m.in. ograniczając ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • jest pomocny w leczeniu i prewencji choroby wrzodowej żołądka, ponieważ chroni jego błonę śluzową,
  • ma działanie alkalizujące (wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie),
  • zapewnia na długo uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej oprzeć się podjadaniu między posiłkami.

Polecamy: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?

Jak zrobić koktajl bananowy?

Koktajl bananowy najłatwiej jest przyrządzić w blenderze. Co więcej, z jego użyciem można uzyskać owocowy drink o wspaniałej, kremowej konsystencji – dodając do blendowania kilka kostek lodu. Do koktajlu warto wybrać banany dość dojrzałe (średnio – jedną sztukę na jedną porcję napoju), ponieważ są one słodsze od tych o lekko zielonkawej skórce. Dzięki temu napoju zwykle nie trzeba dosładzać. Wstępnie rozdrobnione składniki blenduje się na jednolitą masę, co trwa zwykle około minuty. Koktajl bananowy jest zatem niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie istnieją żadne uniwersalne zasady, jeśli chodzi o dobór produktów, które można połączyć z bananami. Racząc się tym smakołykiem, należy jedynie pamiętać, że najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy jest w ciągu kilkunastu minut od zblendowania. Koktajl bananowy warto wypić na drugie śniadanie, podwieczorek czy po wyczerpującym treningu. Ze względu na wysoką zawartość cukru niewskazane jest spożywanie go przed snem.

Polecamy: Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Koktajl bananowy – przepisy

Koktajl bananowy można zrobić na wiele sposobów. W najprostszej wersji składa się on z bananów i mleka (100–150 ml na jedną porcję) lub jego przetworów. Już wybór w tym zakresie może znacząco zmienić charakter drinka. W zależności od potrzeb i preferencji można przygotować koktajl bananowy z mlekiem tłustym lub chudym albo posłużyć się mleczkiem wegańskim, np. kokosowym. Jeśli napój ma spełnić rolę deseru, doskonałą bazą do niego będzie słodka śmietana, homogenizowany twarożek waniliowy albo lody waniliowe. W wersji fit koktajl bananowy lepiej przyrządzić z jogurtem naturalnym, kefirem czy maślanką, a nawet zastąpić produkty mleczne wodą mineralną.

Komponując pyszny i pożywny drink z bananów, warto wzbogacić go o inne owoce. Koktajl bananowy dobry jest z kiwi, pomarańczą, truskawkami czy malinami. Zimą można posłużyć się owocami mrożonymi, zastępując w ten sposób kostki lodu. Ciekawym, choć dla niektórych kontrowersyjnym pomysłem, jest także łączenie bananów z wybranymi warzywami, np. szpinakiem.

Banany świetnie smakują także w połączeniu z różnego rodzaju nasionami – orzechami nerkowca, migdałami, chia, siemieniem lnianym, płatkami zbożowymi. Doskonałym pomysłem na dietetyczny koktajl bananowy jest przyrządzenie go z dodatkiem ugotowanej wcześniej (na mleku lub wodzie) owsianki.

Koktajlu ze słodkich, dojrzałych bananów często nie trzeba dosładzać. Jeśli jednak zachodzi potrzeba jego doprawienia, oczywiście zdrowiej jest sięgnąć po miód lub stewię niż po cukier. Smaku napoju można wzbogacić także z wykorzystaniem wanilii czy cynamonu. Ponieważ wyjątkowo dobrze komponuje się koktajl bananowy z czekoladą, nie zaszkodzi w charakterze przyprawy wrzucić do blendera paru startych na tarce kostek. W wersji dietetycznej lepiej zastąpić je kakao.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 14.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej