Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Fot.: B. and E. Dudziński / stock.adobe.com

Buraki są bardzo zdrowe, ale zdrowsze od nich są kiszone buraki. Bogate w żelazo i inne składniki odżywcze pomogą uniknąć zgagi i uchronią przed katarem. Sok z kiszonych buraków można dodać do świątecznego barszczu. Dzięki temu nasze święta będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Kiszenie to stara metoda zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Jeśli kojarzy ci się tylko z kapustą lub ogórkami, to pora poszerzyć spektrum kiszonych warzyw. Buraki w tej formie to prawdziwa bomba witaminowa. 

Buraki same w sobie są bogate w żelazo, dzięki czemu są świetne w walce z anemią. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny (zwiększając wchłanianie tlenu przez komórki), wspomagają leczenie białaczki i nowotworów (niszcząc wolne rodniki). Azotany, również obecne w burakach, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a kwas foliowy zapobiega m. in. chorobom serca. Regularne jedzenie buraków lub picie soku z nich pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby oraz pomaga uregulować pracę jelit. Buraki świetnie sprawdzą się także przy kaszlu (mają działanie wykrztuśne) oraz w okresie menopauzy (dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny, zapobiegają zachorowaniu na osteoporozę).

Które warzywa  i owoce można kisić? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Co nadaje się do kiszenia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co zawierają buraki?

W burakach znajdziemy witaminy A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które  pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe (dużo silniejsze niż surowe buraki).

Jak kisić buraki?

Potrzebujemy: 3 kg buraków umytych i obranych, 4 litrów przegotowanej wody, główka czosnku, sól (1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody), kromka razowego żytniego chleba na zakwasie lub sok z kiszonej kapusty/ogórków, czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

Buraki należy pokroić w plastry, a następnie zalać solanką i dodać przyprawy. Po około 4-7 dniach można już pić sok z kiszonych buraków.

Opcjonalnie można dodać czosnek i pietruszkę.

Czy małe dzieci mogą jeść kiszonki? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Czy kiszone warzywa i owoce można podawać dzieciom? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Polecamy: Święta Bożego Narodzenia - jak spędzić je zdrowo i spokojnie

Barszcz z sokiem z kiszonych buraków

Zakwas buraczany jest świetną bazą pod barszcz. Warto jednak pamiętać o tym, że dodajemy go pod koniec gotowania. W ten sposób zachowa cenne wartości odżywcze.

Przepis na barszcz wigilijny

Potrzebujemy: 1 kg buraków + szklanka soku z kiszonych buraków, marchewka, pietruszka, 1/4 selera, 4 ząbki czosnku, cebula, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka majeranku, szklanka suszonych grzybów, sól i dwa litry wody.

Przygotowanie zaczynamy od opłukania grzybów, zalania ich wodą i odstawienia na kilka godzin. Potem gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, podobnie robimy z marchewką, pietruszką oraz selerem. Cebulę kroimy na ćwiartki, tak samo czosnek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut (mają być miękkie). Barszcz odcedzamy z jarzyn, dodajemy do niego wywar z grzybów oraz sok z kiszonych buraków. Całość gotujemy jeszcze chwilę.

Polecamy: Bezpieczne święta - pierwsza pomoc w nagłych wypadkach

Przekonajcie się także, co powinniście jeść, jeśli cierpicie na anemię:

Zobacz film: Masz anemię? Zobacz, co powinieneś jeść. Źródło: Bez recepty

Data aktualizacji: 21.12.2018,
Opublikowano: 21.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

L.S 08.08.2018r.

Kiszone buraki nie wymagają nic więcej oprócz słoja,ciepłej wody,czosnku i....buraków,które należy obrać,pokroić w grubsze kawałki i ułożyć ciasno w słoju plus czosnek na spód,zalać ciepłą wodą ok,2-3 cm powyżej.Słój przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Po 3-4 dniach mamy wspaniały napój.Buraki ze słoja przepuszczam przez sokowirówkę i otrzymany sok łączę z wcześniej zlanym kwasem do butelek i w ten sposób otrzymamy najzdrowszy kwas buraczany. Buraki same w sobie mają dużo puryn i sodu więc dodatkiem soli czy innych przypraw wcale ich nie uszlachetnimy. Radzę wypróbować. Lucyna S.

Halin a 24.02.2018r.

Mnie chodzi o konkretną odpowiedz .Cz w przypadku stwierdzonej dny moczanowej 7.30 można stosować
picie soku z kiszonych buraków.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej