Kiełki pszenicy - hodowla i właściwości odżywcze. Olej z kiełków pszenicy - zastosowanie 

Fot. ChamilleWhite / Getty Images

Kiełki pszenicy należą do superżywności, gdyż posiadają wysoką wartość odżywczą i wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Olej z kiełków pszenicy ma właściwości odżywcze i regeneracyjne. Może być stosowany na włosy oraz w codziennej pielęgnacji skóry, zwłaszcza dojrzałej i skłonnej do podrażnień. 

Kiełki pszenicy są dobrym źródłem witamin i minerałów wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Z kiełków pszenicy otrzymuje się olej o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Produkt ten znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie.

Kiełki pszenicy - wartość odżywcza

Kiełki pszenicy charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarczają organizmowi wielu substancji odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów, wśród których znajdują się: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy), witamina C oraz fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. Niektóre z tych związków wykazują właściwości antyoksydacyjne polegające na neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Kiełki pszenicy dostarczają również błonnika pokarmowego o korzystnym wpływie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Kiełki pszenicy - właściwości zdrowotne

Kiełki pszenicy ze względu na wysoką wartość odżywczą zaliczane są do tzw. “superżywności’. Wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kiełki pszenicy są bogatym źródłem związków antyoksydacyjnych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Ponadto zmniejszają ryzyko rozwoju wielu schorzeń m.in. ze strony układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca), układu nerwowego (np. choroba Alzheimera, Parkinsona), pokarmowego (np. choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy) oraz skóry (np. łuszczyca). Substancje obecne w kiełkach pszenicy przyczyniają się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, a także regulują ciśnienie tętnicze krwi i zapewniają odpowiednią elastyczność ścian naczyń krwionośnych. 

Jaka superżywność pochodzi z Polski? Co mamy u siebie i z czego powinniśmy korzystać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Superfood z Polski. Jakie produkty są zdrowe i pochodzą z Polski? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiełki pszenicy wspomagają pracę układu immunologicznego wzmacniając naturalną odporność organizmu i chroniąc przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. W ich składzie występują duże ilości witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Obecny w kiełkach pszenicy kwas foliowy odgrywa ważną rolę w żywieniu kobiet ciężarnych, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, takich jak: przepuklina oponowo-rdzeniowa, bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa. Kiełki pszenicy wspomagają procesy trawienne i przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i przeciwdziała uciążliwym zaparciom. Przyspieszanie pasażu jelitowego prowadzi do sprawniejszego oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto, błonnik pokarmowy reguluje poziom glukozy (cukru) we krwi, co jest szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę. Kiełkom pszenicy przypisuje się również właściwości odmładzające, opóźniające procesy starzenia się organizmu oraz wspomagające pracę mięśni.

Kiełki pszenicy - gdzie kupić? Hodowla

Kiełki pszenicy są dostępne w marketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Można je również wyhodować samodzielnie w domu. W tym celu ziarna pszenicy należy moczyć przez kilka godzin (nawet do 12 godzin) w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie przesypuje się do tradycyjnej kiełkownicy lub szklanej miski, ewentualnie słoika, zalewa się wodą i przykrywa gazą. Nasionka powinno się podlewać dwa razy dziennie. Okres kiełkowania wynosi około 2-3 dni. Po tym czasie kiełki pszenicy nadają się do spożycia.

Olej z kiełków pszenicy - działanie, zastosowanie

Olej z kiełków pszenicy cechuje się pomarańczową barwą oraz specyficznym, zbożowym zapachem. Jest bogatym źródłem związków aktywnych biologicznie, które wykazują korzystny wpływ na organizm. W składzie oleju z kiełków pszenicy znajdują się: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz E, A, D, lecytyna, fotosterole roślinne oraz minerały, takie jak: potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, siarka i sód. Olej z kiełków pszenicy jest produktem jadalnym. Wskazane jest spożywanie go w postaci surowej, gdyż w wyniku podgrzania traci swoje cenne właściwości odżywcze. 

Doskonale sprawdza się jako składnik marynat, dressingów oraz dodatek do sałatek, makaronów i warzyw. Olej z kiełków pszenicy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E posiada właściwości odmładzające i opóźniające procesy starzenia się skóry. Jest wykorzystywany w pielęgnacji cery dojrzałej, gdyż działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco. Olej z kiełków pszenicy stosowany jest również w pielęgnacji skóry przesuszonej, skłonnej do podrażnień i pękającej. Przyczynia się do poprawy mikrokrążenia w naczyniach włosowatych, dzięki czemu zapewnia sprawniejszy transport substancji odżywczych do głębokich warstw skóry. 

Olej z kiełków pszenicy łagodzi podrażnienia, wzmacnia barierę lipidową skóry oraz redukuje objawy łuszczenia. Wykorzystywany jest również w ochronie przeciwsłonecznej, gdyż zawarte w nim związki antyoksydacyjne skutecznie chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Olej z kiełków pszenicy jest stosowany na włosy wykazując właściwości odżywcze i regeneracyjne. Jego składniki uczestniczą w procesie odbudowy struktury włosa przyczyniając się do wygładzenia jego powierzchni. Olej z kiełków pszenicy znajduje także zastosowanie w medycynie, głównie jako środek pomocniczy w terapii oraz profilaktyce chorób serca. Jest szczególnie zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, wysokim poziomem cholesterolu, a także w przypadku stanów zapalnych jelit, choroby wrzodowej żołądka i zapalenia błony śluzowej żołądka. 

Data aktualizacji: 30.10.2018,
Opublikowano: 29.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej