Kiełki fasoli mung ich niezwykłe właściwości. Jak je przyrządzić?

Fot.: magnez2 / Getty Images

Kiełki fasoli mung wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, ale od jakiegoś czasu zyskały popularność na całym świecie. Stało się tak ze względu na ich niezwykłe właściwości zdrowotne i bogactwo wartości odżywczych.

Wiele osób widząc kiełki fasoli mung po raz pierwszy, zastanawia się jak je przyrządzić. Tak jak większość kiełków można jeść je na surowo, dodając do sałatek czy na kanapki. Równie dobrze jednak sprawdzają się w postaci duszonej, dodawane do potraw z kuchni azjatyckiej.

Co to są kiełki fasoli mung?

Kiełki fasoli mung to młode pędy wypuszczone z nasion fasoli mung, czyli złotej fasoli. Charakteryzuje je bardzo wysoka gęstość odżywcza. Choć jest to pokarm dietetyczny, który nie zawiera wiele węglowodanów, to posiada bogactwo witamin i mikroelementów. Ponadto mimo stosunkowo niskiej procentowej zawartości białka dostarcza wiele łatwo przyswajalnych aminokwasów.

Kiełki fasoli mung dostępne są w postaci surowej w większości dużych sklepów, można je jednak wyhodować także samemu. Ponadto łatwo jest je kupić zakonserwowane w słoikach, co jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią je spożywać na ciepło.

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

Szklanka kiełków fasoli mung (około 100–105 g) dostarcza 31 kalorii i zawiera 6 g węglowodanów, 2 g błonnika i 3 g białek. Posiada też sporo witamin, w tym:

Kiełki fasoli mung są też skarbnicą niezbędnych do życia pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i fosfor.

Kiełki fasoli mung i ich właściwości zdrowotne

Kiełki fasoli mung posiadają wiele pożądanych właściwości zdrowotnych, a ich regularne jedzenie pomaga uniknąć niektórych chorób.

Przede wszystkim obniżają one poziom cholesterolu i pomagają uchronić się przed chorobami serca. Nie tylko pochłaniają one nadmiar LDL, ale również leczą uszkodzone naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów. Ponadto dzięki dużej zawartości peptydów mogą obniżyć ciśnienie krwi, co zostało potwierdzone w badaniach.

Kiełki fasoli mung są też bardzo przydatne dla kobiet, u których zmniejszają symptomy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy oraz łagodzą ból menstruacyjny. Mogą też wspierać proces przywracania równowagi hormonalnej.

Te niepozorne rośliny wpływają też na odporność organizmu. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu pomagają w walce z większością patogenów i wzmacniają ogólną odpowiedź immunologiczną.

Jak wszystkie kiełki są bogatym źródłem antyoksydantów, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Usuwają wolne rodniki z organizmu i hamują stres oksydacyjny, który jest przyczyną powstawania wielu rodzajów nowotworów. Badania wykazały także, że chronią one DNA ludzkich komórek przed uszkodzeniem i niepożądanymi mutacjami.

Jak przyrządzić kiełki fasoli mung i do czego pasują?

Kiełki fasoli mung można jeść na surowo lub po obróbce cieplnej. W tej pierwszej formie wybornie smakują jako dodatek do sałatek i sajgonek (spring rolls). Podduszone sprawdzą się w curry, daniach typu stir-fry czy jako dodatek do mięsa przygotowywanego na modłę azjatycką. Najlepsze dania z ich użyciem to:

  • mięso z kiełkami fasoli mung i warzywami – do podsmażonego na patelni kurczaka dodaje się fasolę mung, paprykę żółtą i czerwoną, cebulę, imbir, pędy bambusa, sos ostrygowy i sojowy;
  • pad thai – można go wykonać z krewetkami lub wołowiną, kiełkami fasoli mung, jajkami i cebulką dymką; podsmażone składniki zalewa się sosem z limonki, sosem rybnym i tamaryndowym; podaje się go z makaronem ryżowym;
  • curry – z mięsem lub cieciorką i papryką, w sosie curry; danie podawane z ryżem;
  • wietnamska zupa pho – bulion z wołowiną podawany z makaronem ryżowym, przyprawiony chilli, imbirem, sosem rybnym i przyprawami korzennymi; po ugotowaniu przybiera się go kiełkami fasoli mung i posiekaną dymką;
  • sałatka z kiełkami fasoli mung, pieczoną dynią i ogórkiem.

Jak wyhodować kiełki fasoli mung?

Kiełki fasoli mung można wyhodować w domu. W tym celu należy zakupić nasiona do kiełkowania, gdyż fasola przeznaczona do spożycia może nie wzejść. Przed rozpoczęciem hodowli nasiona należy moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 8–12 godzin. Następnie powinno się je wypłukać i umieścić w naczyniu przeznaczonym do kiełkowania. Może to być profesjonalna kiełkownica lub duży słoik zabezpieczony gazą. Kiełki fasoli mung wyrastają w ciągu 2–4 dni. W tym czasie należy je płukać 2–3 razy dziennie, co zapobiegnie rozwojowi grzybów i pleśni na młodych roślinach. Symptomami świadczącymi o tym, że do tego doszło, są biały nalot lub czarne kropki. Po zebraniu można je przechowywać w lodówce około tygodnia.

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Mung beans, mature seeds, sprouted, raw

Data aktualizacji: 05.03.2018,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej