Kiełki brokuła - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, hodowla, przepisy

Fot. yumehana / Getty Images

Kiełki brokuła stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i związków o działaniu przeciwutleniającym. Zapobiegają rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz narządu wzroku. 

Kiełki brokuła są bogatym źródłem prozdrowotnych substancji. Wśród nich znajdują się m.in. związki antyoksydacyjne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Kiełki brokuła doskonale smakują jako dodatek na kanapki lub do sałatek.

Kiełki brokuła - czym są? Gdzie kupić?

Kiełki brokuła (brassica) mają postać drobnych nasionek stanowiących skarbnicę substancji odżywczych o prozdrowotnym wpływie na organizm. Można je kupić w zwykłych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, jak też samodzielnie wyhodować w domu. Spożywanie kiełków brokuła przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W okresie kiełkowania w nasionach zachodzą dobroczynne procesy. Dochodzi m.in. do uaktywnienia się enzymów zwiększających biodostępność substancji odżywczych.

Kiełki brokuła - wartość odżywcza, kaloryczność

Kiełki brokuła posiadają wysoką wartość odżywczą, którą zawdzięczają m.in. dużej ilości witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W ich składzie występują witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy), witamina C, E i K, a także beta karoten, który po przedostaniu się do przewodu pokarmowego ulega przekształceniu w aktywną postać - witaminę A. Kiełki brokuła są również źródłem: żelaza, fosforu, potasu, magnezu, selenu, cynku, wapnia i manganu. Dostarczają także luteinę zapewniającą prawidłowe działanie narządu wzroku oraz błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne. Jednym z najcenniejszych związków zawartych w kiełkach brokuła jest sulforafan, który posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny. W 100 g kiełków brokuła znajduje się: 57 kcal, 5 g białka, 6.8 g węglowodanów oraz 3.9 g błonnika pokarmowego.

Kiełki brokuła - właściwości lecznicze

Kiełki brokuła dzięki zawartym w nim składnikom wykazują liczne właściwości lecznicze i zdrowotne. Obecny w nich sulforafan należy do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków odpowiadających za neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Sulforafan posiada właściwości przeciwnowotworowe redukując ryzyko wystąpienia raka piersi, prostaty, płuc oraz jelita grubego. Działa również immunoregulacyjne, co oznacza, że reguluje działanie układu odpornościowego. W kiełkach brokuła występują związki działająco antybakteryjnie. 

Przyczyniają się one m.in. do zwalczania bakterii Helicobacter pylori będącą najczęstszym czynnikiem wywołującym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz stany zapalne błony śluzowej żołądka. Kiełki brokuła korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi chroniąc przed rozwojem nadciśnienia, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, a tym samym zapobiegają zawałom serca i udarom mózgu. W kiełkach brokuła obecne są składniki łagodzące objawy autyzmu oraz wykazujące właściwości przeciwzapalne. Zawarte w nich witaminy i minerały odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego przyczyniając się m.in. do poprawy zdolności poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji. Kiełki brokuła są źródłem luteiny, która zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku i chroni przed jego schorzeniami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej. Kiełki brokuła są bogate w cenny błonnik pokarmowy. Związek ten reguluje procesy trawienne, pobudza pracę jelit i przyspiesza procesy przemiany materii wspomagając odchudzanie. Ponadto obniża poziom “złego” cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega procesom miażdżycorodnym w organizmie.

Kiełki brokuła - hodowla w domu

Kiełki brokuła w prosty sposób oraz bez dużego nakładu finansowego i czasowego można samodzielnie wyhodować w domu. Ważną rolę odgrywa odpowiednie podłoże. Najlepszym naczyniem do wyhodowania kiełków brokuła jest tradycyjna kiełkownica, ale doskonale sprawdzi się również słoik bądź inne szklane naczynie. Oczyszczone nasiona namacza się w letniej i przegotowanej wodzie przez 4-6 godzin. Następnie nasiona należy opłukać i odstawić w kiełkownicy lub słoiku na 4-6 dni, gdyż tyle wynosi czas kiełkowania. Hodowlę powinno się przechowywać w półcieniu i w temperaturze pokojowej. Nie wymaga czasochłonnej pielęgnacji, wystarczy dwa razy w ciągu dnia przepłukać nasiona wodą.

Jakie produkty są zdrowe i pochodzą z Polski? Zobaczcie na filmie co warto jeść, a co rośnie w naszym kraju:

Zobacz film: Superfood z Polski. Jakie produkty są zdrowe i pochodzą z Polski? Źródło: Dzień Dobry TVN

Sałatka z kiełkami brokuła - przepis

Składniki:

  • opakowanie mixu sałat z rukolą,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 1 cebula dymka,
  • mała puszka kukurydzy,
  • pęczek kiełków brokuła,
  • ser feta,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sos sałatkowy.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż wcześniej opłukany mix sałat z rukolą. Dodaj pokrojoną cebulkę, paprykę i pomidora.
  2. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do sałatki,
  3. Kukurydzę odcedź, wrzuć do miski. Dodaj kiełki brokuła.
  4. Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i polej nim sałatkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Pasta z wędzonego pstrąga z kiełkami brokuła - przepis

Składniki:

  • 2 pstrągi wędzone,
  • kiełki brokuła,
  • 4 jajka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sos balsamiczny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pstrąga oczyść z ości, drobno pokrój. Umieść w misce.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie pokrój w kostkę i dodaj do ryby.
  3. Dodaj majonez, koncentrat. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Pastę z pstrąga podawaj posypaną kiełkami brokuła w towarzystwie bagietki i sosu balsamicznego. 
Data aktualizacji: 30.10.2018,
Opublikowano: 29.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej