Kiełki brokuła są bogatym źródłem prozdrowotnych substancji. Wśród nich znajdują się m.in. związki antyoksydacyjne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Kiełki brokuła doskonale smakują jako dodatek na kanapki lub do sałatek.
Kiełki brokuła - czym są? Gdzie kupić?
Kiełki brokuła (brassica) mają postać drobnych nasionek stanowiących skarbnicę substancji odżywczych o prozdrowotnym wpływie na organizm. Można je kupić w zwykłych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, jak też samodzielnie wyhodować w domu. Spożywanie kiełków brokuła przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W okresie kiełkowania w nasionach zachodzą dobroczynne procesy. Dochodzi m.in. do uaktywnienia się enzymów zwiększających biodostępność substancji odżywczych.
Kiełki brokuła - wartość odżywcza, kaloryczność
Kiełki brokuła posiadają wysoką wartość odżywczą, którą zawdzięczają m.in. dużej ilości witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W ich składzie występują witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy), witamina C, E i K, a także beta karoten, który po przedostaniu się do przewodu pokarmowego ulega przekształceniu w aktywną postać - witaminę A. Kiełki brokuła są również źródłem: żelaza, fosforu, potasu, magnezu, selenu, cynku, wapnia i manganu. Dostarczają także luteinę zapewniającą prawidłowe działanie narządu wzroku oraz błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne. Jednym z najcenniejszych związków zawartych w kiełkach brokuła jest sulforafan, który posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny. W 100 g kiełków brokuła znajduje się: 57 kcal, 5 g białka, 6.8 g węglowodanów oraz 3.9 g błonnika pokarmowego.
Kiełki brokuła - właściwości lecznicze
Kiełki brokuła dzięki zawartym w nim składnikom wykazują liczne właściwości lecznicze i zdrowotne. Obecny w nich sulforafan należy do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków odpowiadających za neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Sulforafan posiada właściwości przeciwnowotworowe redukując ryzyko wystąpienia raka piersi, prostaty, płuc oraz jelita grubego. Działa również immunoregulacyjne, co oznacza, że reguluje działanie układu odpornościowego. W kiełkach brokuła występują związki działająco antybakteryjnie.
Przyczyniają się one m.in. do zwalczania bakterii Helicobacter pylori będącą najczęstszym czynnikiem wywołującym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz stany zapalne błony śluzowej żołądka. Kiełki brokuła korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi chroniąc przed rozwojem nadciśnienia, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, a tym samym zapobiegają zawałom serca i udarom mózgu. W kiełkach brokuła obecne są składniki łagodzące objawy autyzmu oraz wykazujące właściwości przeciwzapalne. Zawarte w nich witaminy i minerały odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego przyczyniając się m.in. do poprawy zdolności poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji. Kiełki brokuła są źródłem luteiny, która zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku i chroni przed jego schorzeniami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej. Kiełki brokuła są bogate w cenny błonnik pokarmowy. Związek ten reguluje procesy trawienne, pobudza pracę jelit i przyspiesza procesy przemiany materii wspomagając odchudzanie. Ponadto obniża poziom “złego” cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega procesom miażdżycorodnym w organizmie.
Kiełki brokuła - hodowla w domu
Kiełki brokuła w prosty sposób oraz bez dużego nakładu finansowego i czasowego można samodzielnie wyhodować w domu. Ważną rolę odgrywa odpowiednie podłoże. Najlepszym naczyniem do wyhodowania kiełków brokuła jest tradycyjna kiełkownica, ale doskonale sprawdzi się również słoik bądź inne szklane naczynie. Oczyszczone nasiona namacza się w letniej i przegotowanej wodzie przez 4-6 godzin. Następnie nasiona należy opłukać i odstawić w kiełkownicy lub słoiku na 4-6 dni, gdyż tyle wynosi czas kiełkowania. Hodowlę powinno się przechowywać w półcieniu i w temperaturze pokojowej. Nie wymaga czasochłonnej pielęgnacji, wystarczy dwa razy w ciągu dnia przepłukać nasiona wodą.
Jakie produkty są zdrowe i pochodzą z Polski? Zobaczcie na filmie co warto jeść, a co rośnie w naszym kraju:
Sałatka z kiełkami brokuła - przepis
Składniki:
- opakowanie mixu sałat z rukolą,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pomidor,
- 1 cebula dymka,
- mała puszka kukurydzy,
- pęczek kiełków brokuła,
- ser feta,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sos sałatkowy.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż wcześniej opłukany mix sałat z rukolą. Dodaj pokrojoną cebulkę, paprykę i pomidora.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do sałatki,
- Kukurydzę odcedź, wrzuć do miski. Dodaj kiełki brokuła.
- Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i polej nim sałatkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Pasta z wędzonego pstrąga z kiełkami brokuła - przepis
Składniki:
- 2 pstrągi wędzone,
- kiełki brokuła,
- 4 jajka,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sos balsamiczny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso pstrąga oczyść z ości, drobno pokrój. Umieść w misce.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie pokrój w kostkę i dodaj do ryby.
- Dodaj majonez, koncentrat. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Pastę z pstrąga podawaj posypaną kiełkami brokuła w towarzystwie bagietki i sosu balsamicznego.