Kiedy, co i o jakich porach jeść? Jak prawidłowo komponować posiłki?

Fot. Milkos / Getty Images

Posiłki, które spożywamy codziennie, powinny w pełni zaspokajać jakościowe i ilościowe zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. To oznacza, że w całodziennym menu muszą znaleźć się odpowiednie ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz wody. Aby zaspokoić potrzeby organizmu jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, uwzględniając różnorodne produkty spożywcze.

Niezależnie od wieku, płci, stanu fizjologicznego czy rodzaju wykonywanej pracy, człowiek powinien odżywiać się prawidłowo, czyli w sposób, który gwarantuje pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszelkie składniki odżywcze. Dlaczego? Odpowiednia dieta warunkuje prawidłowy rozwój oraz przyczynia się do pełnej sprawności fizycznej i psychicznej. U osób dorosłych zapotrzebowanie pokarmowe w głównej mierze determinowane jest rodzajem aktywności fizycznej i wykonywanej pracy. Na szczególną uwagę zasługują osoby ciężko pracujące, których posiłki powinny być obfitsze, mogą zawierać więcej produktów dostarczających węglowodanów i tłuszczu, gdyż to z nich organizm czerpie energię. Ciężka praca przebiegająca w podwyższonej temperaturze, powoduje większa utratę wody i elektrolitów wraz z potem, które trzeba uzupełnić podawaniem odpowiednich płynów. Pożywienie kobiet w ciąży i karmiących powinno być bogate w mleko i jego przetwory, produkty wysokobiałkowe, warzywa i owoce.

Zobaczcie co jeść, żeby zachować młody wygląd skóry na dłużej:

Zobacz film: Jak jeść, aby być wiecznie młodym? Źródło: Dzień Dobry TVN

Od czego zacząć komponując jadłospis?

  • Liczba, wielkość, rozkład posiłków oraz długość przerw między nimi powinna być uzależniona od trybu życia. Ogólne zalecania to od 3 do 5 posiłków w ciągu dnia. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić ok. 3-4 godziny i nie powinny być dłuższe niż 6 godzin. Dłuższe przerwy między posiłkami powodują uczucie zmęczenia zarówno fizycznego, jak i umysłowego, a nawet zmniejszają wydajność pracy. Rozłożenie racji pokarmowej na 4-5 posiłków zmniejsza skłonności do tycia i podjadanie w ciągu dnia. Spożycie tej samej objętości pożywienia w postaci 1-2 posiłków, przyczynia się do szybszego odkładania się tkanki tłuszczowej. Ostatni posiłek powinien być spożyty 2 godziny przed snem.
  • W zależności na ile posiłków zdecydujemy się rozłożyć rację żywieniową, procentowy podział energii na poszczególne posiłki będzie się różnił.         

Udział poszczególnych posiłków w dostarczaniu energii [%]:

Rodzaj posiłku

3 posiłki dziennie 4 posiłki dziennie  5 posiłków dziennie
Śniadanie 30-40 25-30 25-30
Drugie śniadanie - 5-10 5-10
Obiad 35-40 35-40 30-35
Podwieczorek - - 5-10

Kolacja

25-30 25-30 15-20
  • Regularne spożywanie posiłków o tej samej porze pozwala organizmowi w pełni wykorzystać dostarczone mu składniki pokarmowe. Szczególnie złym nawykiem jest niejedzenie śniadań, jedzenie w pośpiechu oraz jedzenie na krótko przed pójściem spać.
  • Każdy posiłek ma swoja specyfikację, która warto poznać, aby prawidłowo zaplanować żywienie.

Co jeść i o jakich porach?

Śniadanie (6.00 – 10.00, ok. godzinę po przebudzeniu)

Śniadanie jak każdy posiłek, powinno być pełnowartościowe, jego podstawą może być mleko w formie koktajlu, zupy mlecznej z dodatkiem płatków owsianych i owoców lub jego przetwory. Zaleca się również niewielkie ilości tłuszczu, np. w postaci orzechów oraz produktów białkowych o wysokiej jakości (sery, jaja, wędliny, ryby na przykład w formie pasty), a także pełnoziarniste pieczywo. Należy również pamiętać o warzywach i owocach. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po dłuższej przerwie, dlatego odgrywa znaczącą rolę. Pomijanie porannego posiłku przyczynia się do spadku efektywności organizmu.

Czy znasz zasady prawidłowego komponowania posiłków?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Drugie śniadanie (11.00 - 12.00)

Ten posiłek zalecany jest dla osób aktywnych fizycznie, umysłowo i osób, które jedzą obiad w późnych godzinach popołudniowych. Zbyt długa przerwa między posiłkami powoduje obniżenie koncentracji i zmęczenie. Ten posiłek może składać się z kanapek z dobrej jakości pieczywem, ze świeżych owoców i warzyw lub w formie koktajlu, czy zupy krem, gdyż są one syte, lekkie i bogate w witaminy i minerały.

Obiad (13.00 – 15.00)

Jest to najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia i w jego składzie powinny się znaleźć :

  • produkt dostarczający białko, np. kurczak, indyk, wołowina, ryby, jaja, sery, rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola),
  • produkt objętościowy, np. ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego, np. kasze, pełnoziarnisty makaron, ryż,
  • warzywa lub owoce w postaci gotowanej lub surowej. Surowe produkty zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż warzywa i owoce po obróbce termicznej.

Zobaczcie na filmie, co powinniśmy jeść na obiad:

Zobacz film: Co i kiedy jeść na obiad? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Podwieczorek (18.00 – 19.00)

Często traktowany jest jako deser, ma charakter dania słodkiego. Mogą być to dania na bazie jogurtu z owocami, budyń, kisiel, galaretki, koktajle czy musy. Podwieczorek to również dobra okazja na zjedzenie kawałka ciasta.

Kolacja (20.00 – 21.00, ok. 2 godziny przed snem)

Kolacja nie powinna zawierać produktów ciężko strawnych, do których zaliczamy pokarmy tłuste, smażone, wzdymające czy też mocno przyprawione. Najlepiej, aby była niezbyt obfita i serwowana w postaci dań gorących, np. pieczona ryba z warzywami lub różnego rodzaju sałatek z dodatkiem sera lub wędlin z warzywami.

Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 02.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej