Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?

Fot. Guido Mieth / Getty Images

Kawa ziarnista jest dostępna na rynku w różnych gatunkach i odmianach. Najlepsza kawa ziarnista to stuprocentowa arabika, która cechuje się oleistą konsystencją oraz łagodnym smakiem pozbawionym goryczy. Dla wielbicieli mocniejszego smaku lepszym rozwiązaniem jest kawa ziarnista robusta o wysokiej zawartości kofeiny. 

Kawa ziarnista jest doskonałym sposobem na zmniejszenie uczucia zmęczenia i poprawę koncentracji. Jej wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz sposobu przyrządzania napoju. Za najlepszą kawę ziarnistą uznaje się stuprocentową arabikę, która odznacza się subtelnym smakiem i szlachetnym aromatem.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Kawa ziarnista jest przez smakoszy uznawana za najlepszy rodzaj kawy. W porównaniu do kaw mielonych, odznacza się pełniejszym smakiem i głębszym aromatem. Na rynku dostępne są rozmaite kawy ziarniste, a do najpopularniejszych należą: arabika, robusta i liberika. Za królową kaw uważa się stuprocentową kawę ziarnistą arabikę, która wywodzi się z Etiopii. Arabika w porównaniu do robusty postrzegana jest jako szlachetniejszy rodzaj kawy, gdyż zawiera znacznie więcej olejków zapachowych i jest pozbawiona goryczy. Dobra kawa ziarnista typu arabika tworzy aromatyczną esencję o łagodnym smaku i gęstej, oleistej konsystencji. 

Jest szczególnie zalecana smakoszom preferującym delikatną kawę bez posmaku goryczy. Kawa ziarnista robusta jest mniej wykwintnym i bardziej rozpowszechnionym gatunkiem kawy. Charakteryzuje się wyrazistym, cierpkim i gorzkim smakiem oraz wysoką zawartością kofeiny. W porównaniu do arabiki ma mniej oleistą konsystencję. Kawa ziarnista liberika jest natomiast najlepszym rozwiązaniem dla wielbicieli lekkich napojów kawowych oraz dla osób poszukujących kawy ekonomicznej i wydajnej. Ma bardzo łagodny smak, lekko orzechowy aromat, a pod względem gęstości i zawartości kofeiny znajduje się między arabiką a robustą.

Polecamy: Zielona kawa – właściwości, parzenie, przeciwwskazania

Czy kawa podnosi ciśnienie? odpowiedz znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film:  Czy kawa podnosi ciśnienie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?

Wybór kawy ziarnistej jest zależny od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Osoby gustujące w napojach kawowych o szlachetnym, intensywnym, korzennym i orzechowo-czekoladowym smaku z pewnością powinny wybrać stuprocentową kawę ziarnistą arabika. Dla wielbicieli kawy o ostrym, ziemistym i cierpkim smaku oraz wysokiej zawartości kofeiny lepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista robusta. Przed dokonaniem zakupu warto dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na opakowaniu produktu. Powinna ona zawierać zalecenia na temat parzenia kawy oraz informacje dotyczące miejsca pochodzenia kawy, metody obróbki ziaren, czasu i sposobu ich palenia. Dobór kawy jest również zależny od sposobu parzenia napoju i urządzenia, którym się dysponuje (ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kolbowy).

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego i kolbowego

Najlepszym urządzeniem do parzenia kawy ziarnistej jest ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Kawa przyrządzana w takim ekspresie jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem napoju, dzięki czemu uzyskuje się świeży napar o najwyższej jakości. Niektóre urządzenia są wyposażone w możliwość wyboru stopnia zmielenia ziaren kawy. Dysponując ekspresem ciśnieniowym z wbudowanym młynkiem, przy wyborze kawy ziarnistej warto zwrócić uwagę na sposób wypalania ziaren. Najbardziej zalecanym rodzajem kawy do takiego urządzenia jest kawa ziarnista długotrwale palona w wysokiej temperaturze, dochodzącej do 200 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się aromatyczny napar bez kwaśnego i cierpkiego posmaku. Kawa ziarnista smakowa nie jest zalecana do ekspresu ciśnieniowego, gdyż wydzielające się z niej olejki eteryczne mogą osiadać na częściach urządzenia.

Alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kolbowy, który jest prostym urządzeniem pozbawionym skomplikowanej automatyki i elektroniki. Ekspres kolbowy nie ma wbudowanego młynka, dlatego przed zaparzeniem kawy konieczne jest zmielenie ziaren, najlepiej przy pomocy wolnostojącego młynka żarnowego. Niewskazane jest mielenie ziaren “na zapas”, gdyż przechowywanie w pojemniku może skutkować wietrzeniem ziaren i utratą cennego aromatu.

Jaką wolisz kawę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kawa ziarnista bezkofeinowa ‒ dla kogo?

Kawa ziarnista bezkofeinowa to dobre rozwiązanie dla wielbicieli kawy z ekspresu, które z pewnych przyczyn muszą lub chcą zrezygnować z kofeiny. Związek ten wykazuje silne właściwości pobudzające. Kofeina przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz poprawy zdolności poznawczych: koncentracji, myślenia, pamięci. Ponadto, przyspiesza procesy przemiany materii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Nadmiar kofeiny w diecie ma jednak niekorzystny wpływ na organizm. Jej przedawkowanie objawia się rozdrażnieniem, silnym pobudzeniem psychoruchowym, nerwowością, bezsennością oraz przyspieszeniem i niemiarowością rytmu serca. Symptomami wskazującymi na przedawkowanie kofeiny są również nudności i wymioty, uderzenia gorąca, uczucie ogólnego osłabienia, zbyt częste oddawanie moczu. Kawa ziarnista bezkofeinowa jest zalecana m.in. wielbicielom napojów kawowych borykających się z problemem bezsenności. W umiarkowanych ilościach może być również stosowana przez kobiety ciężarne i karmiące piersią. 

Data aktualizacji: 25.09.2019,
Opublikowano: 25.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej