Kawa z cykorii - właściwości lecznicze. Z czego jest otrzymywana? 

Fot. Mukhina1 / Getty Images

Kawa z cykorii nie zawiera kofeiny i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przyczynia się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu oraz wspiera procesy trawienne. Kawa zbożowa z cykorii jest źródłem polifenoli roślinnych należących do naturalnych antyoksydantów chroniących m.in. przed miażdżycą i nowotworami. 

Kawa z cykorii posiada liczne właściwości zdrowotne i jest smacznym bezkofeinowym zamiennikiem dla tradycyjnej kawy. Wykazuje korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Ponadto cykoria stanowiąca główny składnik naparu przyczynia się do regulowania poziomu cukru we krwi oraz ustabilizowania ciśnienia tętniczego.

Kawa z cykorii - co to jest?

Kawa z cykorii jest pozbawionym kofeiny naturalnym naparem o korzystnym działaniu na organizm. Cykoria będąca podstawowym składnikiem trunku jest warzywem znanym i wykorzystywanym już od czasów starożytnych. Przypisuje się jej działanie lecznicze i wysokie wartości odżywcze. Cykoria jest niskokaloryczna - w 100 g dostarcza 23 kcal, natomiast w szklance kawy zbożowej z cykorią znajduje się około 5-15 kcal. Cykoria uprawiana jest głównie w Europie, Azji, Ameryce i Afryce Północnej. W Polsce wysiewana jest w kwietniu i maju.

Jaką kawę powinniśmy pić? Zobaczcie, jak prawidłowo przyrządzić kawę, żeby zachować wszystkie obecne w niej składniki odżywcze:

Zobacz film: Jaką kawę powinniśmy pić? Źródło: 36,6

Kawa z cykorią - wartości odżywcze

Kawa z cykorią posiada wysokie wartości odżywcze. Na rynku dostępna jest kawa z cykorią otrzymywana wyłącznie z prażonego korzenia cykorii oraz kawa zbożowa z dodatkiem cykorii. Oba rodzaje kawy wykazują korzystny wpływ na organizm. Cykoria jest źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji odżywczych. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, w tym również kwas foliowy, beta-karoten, witamina C oraz potas, fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź i żelazo. Zboża, na bazie których otrzymuje się kawę zbożową również dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk oraz żelazo. Związki występujące w kawie z cykorią wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego przyczyniając się m.in. do poprawy zdolności poznawczych, takich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Odpowiadają także za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, właściwą pracę nerek, mięśni, układu sercowo-naczyniowego oraz krwiotwórczego.

Kawa z cykorii - dlaczego warto ją pić?

Kawa z cykorii jest ceniona nie tylko za swój unikalny smak, ale również za pozytywny wpływ na organizm. Jest napojem bezkofeinowym uzyskiwanym z prażonego korzenia cykorii. Stanowi dobry zamiennik dla tradycyjnej kawy, która dostarcza dużej ilości kofeiny, a tym samym podwyższa ciśnienie tętnicze krwi i działa zakwaszająco na organizm. Kawa z cykorii jest źródłem błonnika pokarmowego wspomagającego odchudzanie i regulującego pracę jelit. Ten bezkofeinowy napój przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, regulowania poziomu cukru oraz cholesterolu. Kawa z cykorii może być stosowana w celu poprawy funkcjonowania układu trawiennego, wówczas zaleca się ją pić 1-2 razy dziennie. Kawa z cykorii doskonale smakuje wzbogacona o mleko lub śmietankę.

Jaką wolisz kawę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kawa zbożowa z cykorii - właściwości

Kawa zbożowa z cykorii otrzymywana jest z palonych ziaren zbóż: żyta, pszenicy lub jęczmienia oraz cykorii. Napój można wzbogacać o dodatek mleka, miodu lub cukru, a także różnych przypraw, np. cynamonu, kardamonu, wanilii czy anyżu. Kawa zbożowa z cykorią mimo braku kofeiny wykazuje działanie pobudzające, które zawdzięcza obecności węglowodanów pochodzących ze zbóż. Jest źródłem cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień oraz przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii. Ponadto błonnik pokarmowy działa obniżająco na poziom “złego” cholesterolu we krwi i wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Kawa zbożowa z cykorią hamuje uczucie głodu oraz wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego.

 Wykazuje właściwości prebiotyczne, gdyż zawiera inulinę. Jest to wielocukier stymulujący rozwój prawidłowej mikroflory jelit, która stanowi mechanizm obronny chroniący przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. Kawa zbożowa z cykorią przyczynia się również do łagodzenia podrażnień śluzówek przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu ze zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii. Kawa zbożowa z cykorią działa żółciopędnie, gdyż pobudza wątrobę do wydzielania żółci, a tym samym zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Ten bezkofeinowy napój jest cennym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Ich zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych zwiększających ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, łuszczycy, choroby Alzheimera oraz nowotworów.

Kawa z cykorią - gdzie kupić?

Kawa z cykorią jest produktem dostępnym zarówno w sklepach stacjonarnych, jak też w sprzedaży internetowej. Wśród licznych ofert znajdują się m.in.: kawa uzyskana w 100% z prażonego korzenia cykorii pochodzącej najczęściej z certyfikowanych upraw ekologicznych. Rozpuszczalna kawa z cykorii jest produktem naturalnie bezglutenowym, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię, alergię lub nietolerancję na gluten. Cena kawy z korzenia cykorii wynosi średnio 15 złotych. Innym wariantem jest rozpuszczalna kawa zbożowa z cykorią, której koszt waha się w granicach 10-20 złotych. 

Zobaczcie na koniec, jaka kawa jest najzdrowsza. Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jaka kawa jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 30.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej