Kawa z cykorii posiada liczne właściwości zdrowotne i jest smacznym bezkofeinowym zamiennikiem dla tradycyjnej kawy. Wykazuje korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Ponadto cykoria stanowiąca główny składnik naparu przyczynia się do regulowania poziomu cukru we krwi oraz ustabilizowania ciśnienia tętniczego.
Kawa z cykorii - co to jest?
Kawa z cykorii jest pozbawionym kofeiny naturalnym naparem o korzystnym działaniu na organizm. Cykoria będąca podstawowym składnikiem trunku jest warzywem znanym i wykorzystywanym już od czasów starożytnych. Przypisuje się jej działanie lecznicze i wysokie wartości odżywcze. Cykoria jest niskokaloryczna - w 100 g dostarcza 23 kcal, natomiast w szklance kawy zbożowej z cykorią znajduje się około 5-15 kcal. Cykoria uprawiana jest głównie w Europie, Azji, Ameryce i Afryce Północnej. W Polsce wysiewana jest w kwietniu i maju.
Jaką kawę powinniśmy pić? Zobaczcie, jak prawidłowo przyrządzić kawę, żeby zachować wszystkie obecne w niej składniki odżywcze:
Kawa z cykorią - wartości odżywcze
Kawa z cykorią posiada wysokie wartości odżywcze. Na rynku dostępna jest kawa z cykorią otrzymywana wyłącznie z prażonego korzenia cykorii oraz kawa zbożowa z dodatkiem cykorii. Oba rodzaje kawy wykazują korzystny wpływ na organizm. Cykoria jest źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji odżywczych. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, w tym również kwas foliowy, beta-karoten, witamina C oraz potas, fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź i żelazo. Zboża, na bazie których otrzymuje się kawę zbożową również dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk oraz żelazo. Związki występujące w kawie z cykorią wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego przyczyniając się m.in. do poprawy zdolności poznawczych, takich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Odpowiadają także za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, właściwą pracę nerek, mięśni, układu sercowo-naczyniowego oraz krwiotwórczego.
Kawa z cykorii - dlaczego warto ją pić?
Kawa z cykorii jest ceniona nie tylko za swój unikalny smak, ale również za pozytywny wpływ na organizm. Jest napojem bezkofeinowym uzyskiwanym z prażonego korzenia cykorii. Stanowi dobry zamiennik dla tradycyjnej kawy, która dostarcza dużej ilości kofeiny, a tym samym podwyższa ciśnienie tętnicze krwi i działa zakwaszająco na organizm. Kawa z cykorii jest źródłem błonnika pokarmowego wspomagającego odchudzanie i regulującego pracę jelit. Ten bezkofeinowy napój przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, regulowania poziomu cukru oraz cholesterolu. Kawa z cykorii może być stosowana w celu poprawy funkcjonowania układu trawiennego, wówczas zaleca się ją pić 1-2 razy dziennie. Kawa z cykorii doskonale smakuje wzbogacona o mleko lub śmietankę.
Kawa zbożowa z cykorii - właściwości
Kawa zbożowa z cykorii otrzymywana jest z palonych ziaren zbóż: żyta, pszenicy lub jęczmienia oraz cykorii. Napój można wzbogacać o dodatek mleka, miodu lub cukru, a także różnych przypraw, np. cynamonu, kardamonu, wanilii czy anyżu. Kawa zbożowa z cykorią mimo braku kofeiny wykazuje działanie pobudzające, które zawdzięcza obecności węglowodanów pochodzących ze zbóż. Jest źródłem cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień oraz przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii. Ponadto błonnik pokarmowy działa obniżająco na poziom “złego” cholesterolu we krwi i wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Kawa zbożowa z cykorią hamuje uczucie głodu oraz wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego.
Wykazuje właściwości prebiotyczne, gdyż zawiera inulinę. Jest to wielocukier stymulujący rozwój prawidłowej mikroflory jelit, która stanowi mechanizm obronny chroniący przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. Kawa zbożowa z cykorią przyczynia się również do łagodzenia podrażnień śluzówek przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu ze zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii. Kawa zbożowa z cykorią działa żółciopędnie, gdyż pobudza wątrobę do wydzielania żółci, a tym samym zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Ten bezkofeinowy napój jest cennym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Ich zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych zwiększających ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, łuszczycy, choroby Alzheimera oraz nowotworów.
Kawa z cykorią - gdzie kupić?
Kawa z cykorią jest produktem dostępnym zarówno w sklepach stacjonarnych, jak też w sprzedaży internetowej. Wśród licznych ofert znajdują się m.in.: kawa uzyskana w 100% z prażonego korzenia cykorii pochodzącej najczęściej z certyfikowanych upraw ekologicznych. Rozpuszczalna kawa z cykorii jest produktem naturalnie bezglutenowym, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię, alergię lub nietolerancję na gluten. Cena kawy z korzenia cykorii wynosi średnio 15 złotych. Innym wariantem jest rozpuszczalna kawa zbożowa z cykorią, której koszt waha się w granicach 10-20 złotych.
Zobaczcie na koniec, jaka kawa jest najzdrowsza. Odpowiedź na filmie: