Kawa w ciąży? Tak! Nawet kilka filiżanek dziennie – uspokajają naukowcy

pitchwayz/getty images

Kawa w ciąży to temat budzący kontrowersje. Czy przyszłe mamy oraz kobiety, które starają się o dziecko powinny wyeliminować z diety kawę? Choć zdania w tej kwestii są podzielone wśród naukowców, to zdecydowana większość z nich uważa, że umiarkowane spożycie kofeiny jest niegroźne zarówno dla matki, jak i płodu. Ile filiżanek kawy może wypić przyszła mam bez wyrzutów sumienia?

Kawa w ciąży - pić czy nie

Organizacje zdrowia oraz towarzystwa naukowe zrzeszające ginekologów i położników zalecają ograniczenie, ale nie całkowite wyeliminowanie kofeiny z diety kobiety ciężarnej.  Jest to stanowisko większości naukowców, chociaż od czasu do czasu pojawiają się w czasopismach medycznych publikacje prezentujące całkowicie odmienny pogląd na picie kawy w ciąży. 

Przykładem może być artykuł z BMJ Evidence Based Medicin, który odbił się szerokim echem w środowisku medycznym. Jego autor, prof. Jack James, psycholog z Uniwersytetu w Reykjaviku w Islandii sugeruje, by kobiety w ciąży całkowicie zrezygnowały z picia kawy, a nawet herbaty. Wyciągając tak kontrowersyjne wnioski, przyznaje jednocześnie, że jego praca ma jedynie charakter obserwacyjny, a więc nie można definitywnie udowodnić, że kofeina spożywana w ciąży jest szkodliwa...

Ile kawy w ciąży?

Artykuł prof. Jacka Jamesa został mocno skrytykowany przez licznych naukowców. Twierdzą oni, że wnioski psychologa z Islandii są zbyt dalece posunięte, wręcz przesadzone.

National Health Service oraz wiele innych organizacji zdrowia, w tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz amerykańskie i brytyjskie kolegia położników i ginekologów zalecają ograniczenie, ale nie całkowite wyeliminowanie kofeiny z diety kobiety ciężarnej.

Charytatywna organizacja Tommy's, która bada, dlaczego dochodzi do przedwczesnych i martwych porodów oraz udziela informacji i pomaga rodzicom starającym się o dziecko, opracowała kalkulator spożycia kofeiny. Dzięki niemu kobiety mogą śledzić i monitorować ilość wypijanej kawy i herbaty.

Według NHS (National Health Service) kobiety w ciąży mogą spożywać nawet do 200 mg kofeiny dziennie, a więc mniej więcej trzy filiżanki kawy. Taka ilość nie powinna stanowić żadnego zagrożenia ani dla przyszłej mamy, ani dla płodu.

Dr Luke Grzeskowiak, farmaceuta z University of Adelaide w Australii, powiedział, że artykuł badawczy prof. Jacka Jamesa był niezgodny z przyjętymi normami i zbyt apokaliptyczny.

Jest tak wiele nakazów i zakazów związanych z ciążą, więc ostatnią rzeczą, której potrzebujemy, jest wywołanie niepotrzebnego niepokoju. Kobiety powinny mieć pewność i mogą być spokojne, że w ciąży można z umiarem spożywać kofeinę - wyjaśnił.

Profesor Andrew Shennan, profesor położnictwa w Kings College w Londynie, powiedział, że niektóre badania przywołane w analizie prof. Jacka Jamesa mogą być błędne. Ponadto dodał, że trudno jest wykluczyć inne czynniki ryzyka, na które mogą narażać się osoby pijące herbatę lub kawę, takie jak np. palenie papierosów.

Kofeina jest w diecie ludzi od dawna - podsumował swoją wypowiedź.

Zobacz film: Kawa i wpływ na zdrowie

źródło:x-news

źródło: www.bbc.com

Data aktualizacji: 27.08.2020,
Opublikowano: 26.08.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej