#ObiadNaZdrowie: Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka –  przepis, składniki, kcal

Getty Images i archiwum prywatne

Kasza gryczana to jedna z najczęściej wykorzystywanych w kuchni kasz. I bardzo dobrze, jest zdrowa i bogata w substancje odżywcze.  Nadaje się do obiadu, można na jej bazie przygotować farsz do pierogów czy faszerowanych warzyw. Z kaszy gryczanej można przygotować alternatywną wersję risotto, czyli tzw. kaszotto. Jak je przygotować i dlaczego warto częściej sięgać po kaszę? Sprawdź nasz prosty i tani przepis na #ObiadNaZdrowie, który pomoże ci osiągnąć smukłą sylwetkę!

Kasza gryczana powstaje z gryki zwyczajnej i może występować w dwóch postaciach – palonej (ciemna) i niepalonej (biała). Pierwsza spotykana jest znacznie częściej. Jeśli ją zmielimy otrzymamy mąkę gryczaną, która może być zdrowszym zamiennik klasycznej, pszennej mąki.

Kasza gryczana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza gryczana to przede wszystkim witaminy z grupy B. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na układ nerwowy i sprawia, że lepiej znosimy stresujące sytuacje i znaczniej łatwiej się relaksujemy. Zawiera sporo błonnika, dlatego powinna znaleźć się w diecie osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami. Ale nie tylko. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i metabolizm. Ma także zbawienny wpływ na układ krążenia. Redukuje poziom złego cholesterolu, tym samym chroni przed miażdżycą

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?  Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - czym się różnią? Źródło: Wiem co jem na diecie.

Potrawy na bazie lub z dodatkiem kaszy gryczanej polecane są kobietom w ciąży. Dla przyszłych mam szczególnie cenny jest kwas foliowy, który nie tylko odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, ale także chroni przed wadami układu moczowego. Ze względu na sporą zawartość żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych (bez niego szpik kostny nie może wytwarzać czerwonych krwinek) kasza gryczana polecana jest osobom chorującym na anemię.

Dla diabetyka i nie tylko

Kasza gryczana ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, czyli po jej zjedzeniu poziom glukozy we krwi podnosi się stopniowo, a nie gwałtownie. Z tego powodu może być bezpiecznie jedzona przez diabetyków. Ten rodzaj kaszy nie zawiera także glutenu więc jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu lub chorujące na celiakię.

Jak gotować kasze gryczaną?

Kasza gryczana – podobnie jak ryż – występuje na rynku w dwóch postaciach. Można ją kupić w woreczkach, które tylko wrzuca się do wrzącej wody i gotuje przez kilkanaście minut. W sklepach można też znaleźć większe opakowania. Jak ugotować taką kaszę? W pierwszej kolejności wlewamy wodę do garnka (ok. 2 szklanek) i dodajemy do niej odrobinę oleju i szczyptę soli. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy kaszę (odpowiednik jednej szklanki), mieszamy aż się zagotuje.

Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut, aż kasza wypije wodę. Po tym czasie dobrze jest zostawić kasze jeszcze na kilka minut na ciepłym palniku, aby wchłonęła resztę wody.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka – jak je przygotować?

Kaszę do przygotowania kaszotto należy przygotować tak samo, jak ryż do risotto. Aby to zrobić potrzebujemy:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki bulionu
  • olej do smażenia (1 łyżka)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • pieprz, oregano

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawimy oregano i pieprzem. Kiedy mięso dobrze się przesmaży wsypujemy suchą kaszę, dokładanie mieszamy i podsmażamy wszystko przez ok. 2 minuty. Następnie wlewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy przez 5 minut.

Aby urozmaicić smak potrawy można dodać do niej warzywa. Te twardsze, jak papryka trzeba wrzucić na patelnię wraz z czosnkiem i dłużą chwilę przesmażać. Bardziej delikatne jak szpinak można dodać na sam koniec. Jeśli zdecydujemy się na to ostanie i jeśli szpinak jest młody wystarczy przesmażyć go z kaszą i mięsem przez ok. 2-3 minuty.

Jaki wartości odżywcze na kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka (512 g, czyli ok. 3 porcji)?

kcal
718,7
białko
61,2
tłuszcz
18,2
węglowodany
73,1
błonnik pokarmowy
7,9
Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 11.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej