Kasza owsiana - diety w jakich powinna być stosowana. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kaszy owsianej

Fot. aga7ta / Getty Images

Kasza owsiana ma postać całych ziaren owsa lub rozdrobnionych. Jest bogatym źródłem antyoksydantów zapobiegających starzeniu się skóry, nowotworom, i chorobom serca. Kasza owsiana posiada właściwości uspokajające, rozgrzewające i przeciwdepresyjne. 

Kasza owsiana jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Ma zdrowotny wpływ na organizm. Wzmacnia serce oraz pobudza układ immunologiczny, zapobiegając infekcjom. Znajduje zastosowanie w kuchni jako składnik dań na słodko oraz wytrawnych.

Kasza owsiana - kilka słów o produkcie

Kasza owsiana jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach prozdrowotnych. Występuje w dwóch podstawowych wersjach. Jedną z nich jest pęczak owsiany otrzymywany z całych ziaren owsa, drugą - kasza owsiana łamana pozyskiwana poprzez posiekanie ziaren owsa na mniejsze części. Kasza owsiana posiada unikalny, lekko orzechowy smak, dlatego zyskuje coraz większe grono zwolenników. Może stanowić składnik potraw na słodko i na słono. Doskonale sprawdzi się jako posiłek na śniadanie łączony np. z owocami i orzechami lub jako danie obiadowe.

Kasza owsiana a płatki owsiane

Jednym z popularniejszych produktów otrzymywanych z owsa są płatki owsiane. Kasza owsiana posiada jednak wyższe wartości odżywcze, gdyż jest najbliższa pierwotnej postaci ziarna owsa. Płatki owsiane są bardziej przetworzone, ponieważ poddawane są procesom parowania, walcowania, gotowania na parze i prażenia. Kasza owsiana ze względu na minimalną obróbkę jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i reguluje procesy trawienne.

Kasza owsiana - wartości odżywcze

Kasza owsiana stanowi bogactwo witamin i minerałów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W jej składzie znajdują się witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) niezbędne do pracy układu nerwowego. Kasza owsiana zawiera również witaminę E należącą do substancji antyoksydacyjnych, czyli hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Jest dobrym źródłem minerałów, zwłaszcza fosforu, potasu i magnezu. Dostarcza również wapnia, żelaza, sodu, cynku, selenu i miedzi. W 100 g kaszy owsianej znajduje się 15 g białka, 7.9 g tłuszczu oraz 73.5 g węglowodanów. Produkt ten jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - w 100 g zawiera 13.4 g tego związku. W składzie kaszy owsianej występują nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

Z czym obiad będzie najzdrowszy? Co wybrać: makaron, ryż, kaszę a może ziemniaki? Przekonajcie się:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Kasza owsiana - właściwości zdrowotne

Kasza owsiana należy do produktów o wysokiej zawartości substancji antyoksydacyjnych. Odgrywają one ważną rolę w organizmie, gdyż neutralizują wolne rodniki tlenowe, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób - cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, schorzeń skórnych, astmy, choroby reumatoidalnej stawów, Alzheimera czy Parkinsona. Dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy kasza z owsa opóźnia procesy starzenia się komórek skóry, działając odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Kasza owsiana wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Przyczynia się do oczyszczania układu pokarmowego ze zbędnych i szkodliwych substancji zapewniając mu prawidłowe funkcjonowanie. Wzmacnia pracę układu odpornościowego, a dodatkowo pobudza krążenie krwi działając rozgrzewająco. 

Kasza owsiana dostarcza substancji o korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom “złego” cholesterolu LDL zapobiegając rozwojowi miażdżycy oraz innych, powiązanych z nią schorzeń - choroby niedokrwiennej, zawału serca, udaru mózgu. Kasza owsiana wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi przeciwdziałając nadciśnieniu. Ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Posiada właściwości uspokajające, przeciwdepresyjne i relaksacyjne, poprawia ogólne samopoczucie oraz chroni przed wyczerpaniem nerwowym. Kasza owsiana zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości, gdyż zawiera żelazo uczestniczące w tworzeniu krwinek czerwonych. Stabilizuje poziom cukru we krwi, utrzymując go na stałym poziomie, dzięki czemu zapobiega cukrzycy oraz zespołowi metabolicznemu.

Kasza owsiana - w jakich dietach ją stosować?

Kasza owsiana dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych. Dzięki temu stanowi bogate źródło energii i daje uczucie sytości na długi czas zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Pobudza trawienie i reguluje rytm wypróżnień przyspieszając przemianę materii. Z tego powodu jest zalecana osobom na diecie odchudzającej. Kasza owsiana należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego może pojawić się w diecie cukrzyków. Należy jednak pamiętać, że im bardziej rozgotowana, tym wyższa wartość IG. Kasza owsiana zaliczana jest do kasz bezglutenowych. Może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Kasza owsiana - zastosowanie kulinarne

Kasza owsiana znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Doskonale sprawdza się jako składnik farszów, np. do gołąbków lub pierogów, a także jako składnik kotletów. Jest wykorzystywana do przygotowywania zupy mlecznej oraz deserów z dodatkiem orzechów, owoców czy sosów owocowych. Kaszę owsianą stosuje się także w celu zagęszczania zup oraz jako składnik domowych wypieków. 

Polecamy: Dieta kaszowa – zalety, przeciwwskazania, zasady i efekty

Data aktualizacji: 22.08.2018,
Opublikowano: 23.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hanka 28.08.2018r.

Kasza owsiana? Pierwsze słyszę. Płatki owsiane znam, ale o kaszy nie wiedziałam. Piszecie, że jest bardzo zdrowa, chętnie ją wypróbuję. A tak swoją droga bardzo fajny tekst. Dużo cennych informacji :)

Misia23 23.08.2018r.

Bardzo lubię kaszę owsianą i dodaję ja do wielu potraw np. domowego chleba, czy placuszków z jabłkami. Nawet nie wiedziałam że to taki zdrowy składnik.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej