Kapsaicyna – właściwości, pozyskiwanie i zastosowanie

Fot.: mnimage / stock.adobe.com

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów zawarty w ostrej papryce. Oddziałuje na receptory bólu, powoduje uczucie gorąca i pieczenia w jamie ustnej. Walory kapsaicyny są wykorzystywane m.in. w kuchni i sztuce samoobrony. Jest ona jednak najwyżej ceniona w medycynie.

Czysta kapsaicyna oceniana jest na 15–16 mln jednostek w skali Scoville’a (SHU, Scoville Hotness Units). Skalę tę stworzono celem określania ostrości (ciepłoty) dań. Jedną z ostrzejszych papryk popularnych w Polsce jest habanero (ok 350 tys SHU). Kto próbował ugryźć habanero wie, jak bolesne są tego konsekwencje. Jednakże regularne spożywanie niewielkich ilości ostrej papryki – w różnych postaciach – jest korzystne dla zdrowia. Wyróżnia się ona bowiem wysoką zawartością witaminy C (wyższą niż w owocach cytrusowych), witaminy A (wyższą niż w marchwi), witamin z grupy B oraz E, a także kapsaicyny.

Kapsaicyna - właściwości

Kapsaicynie przypisuje się rozległe działanie lecznicze. Jest ona korzystna dla zdrowia między innymi ze względu na właściwości:

  • antynowotworowe,
  • antyoksydacyjne,
  • odchudzające,
  • przeciwbólowe,
  • termoregulacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne.

W badaniach nad rakiem prostaty, płuc, okrężnicy i glejaka udowodniono, iż kapsaicyna prowadzi do apoptozy komórek rakowych. Co więcej, kapsaicyna chroni organizm przed wpływem związków rakotwórczych i może nowotworom zapobiegać (ma działanie chemoprewencyjne). Należy jednak używać jej ostrożnie, gdyż niektóre źródła przekonują, iż kapsaicyna jest niewskazana w czasie chemo- i radioterapii.

Kapsaicyna, flawonoidy i witaminy znajdujące się w papryczkach tworzą doskonałą mieszankę o właściwościach antyoksydacyjnych. Kapsaicyna pomaga obniżyć zawartość „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie ostrej papryki wspomaga pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, uelastycznia naczynia krwionośne, a także spowalnia postęp procesów miażdżycowych.

Kapsaicyna wspomaga proces odchudzania. Hamuje apetyt, kontroluje przetwarzanie węglowodanów i wpływa korzystnie na tempo spalania tłuszczu w organizmie. Spożywanie papryki jest korzystne przed treningiem fizycznym, gdyż kapsaicyna ułatwia spalanie kalorii. Rutynowe spożywanie papryki o ogólnej minimalnej zwartości kapsaicyny około 0,25% pozwala zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10–15% dziennie.

Kapsaicyna uśmierza ból. Używa się jej między innymi do produkcji maści i plastrów dla osób cierpiących na zaburzenia mięśniowo-szkieletowe, bóle reumatyczne, artretyczne i neuropatyczne. Przy minimalnym stężeniu kapsaicyny 8% pomagają one blokować wysyłanie sygnałów o bólu do rdzenia kręgowego. W migrenach natomiast kapsaicyna hamuje produkcję neuropeptydów, które drażnią zakończenia nerwowe.

Kapsaicyna przyczynia się do wzrostu temperatury ciała i jest uważana za efektywny termoregulator i środek przeciwzapalny. Ciepło wydzielone po spożyciu ostrej papryki pomaga na przykład złagodzić przekrwienie śluzówki i zwalczyć zapalenie zatok.

Kapsaicyna jest świetnym środkiem przeciwbakteryjnym. W medycynie ludowej jest ona używana do dezynfekcji ran po oparzeniach i ukąszeniach. Udowodniono także, że potrafi skutecznie rozprawić się z bakterią Helicobacter pylori, powodującą wrzody żołądka.

Warto wiedzieć, że kapsaicyna ma również zastosowanie w przemyśle obronnym. Jest składnikiem niezabijającej broni chemicznej – gazów pieprzowych służących do samoobrony i rozpraszania tłumów.

Kapsaicyna – pozyskiwanie i dawkowanie

Ostra papryka jest popularnym składnikiem dań kuchni tajskiej i indyjskiej. Można spożywać ją w formie świeżej, pieczonej, wędzonej, marynowanej, suszonej i sproszkowanej. Jako składnik codziennej diety zalecana jest w ilości, która dostarcza 8–25 milimoli kapsaicyny na dobę. Należy pamiętać, że kapsaicyna najskuteczniej działa wówczas, gdy jest przyjmowana regularnie i w małych ilościach.

Na rynku dostępnych jest wiele form czystej kapsaicyny, którą można wykorzystać w celach leczniczych. Najpopularniejsze są tabletki i oleje. Porównywalne efekty osiągnąć można, używając produktów domowego wyrobu.

Olej kapsaicynowy otrzymuje się z ostrej papryki – najczęściej papryki rocznej albo chili – drobno pokrojonej i zalanej tłoczonym na zimno olejem lnianym, który następnie przechowuje się w lodówce 7–10 dni, wstrząsając kilka razy dziennie. Po tym okresie odcedza się macerat, który można wykorzystać w kuchni, a powstały olej kapsaicynowy należy przyjmować po 1 łyżeczce przed każdym posiłkiem, do 5 razy dziennie.

Jak zneutralizować zatrucie kapsaicyną?

Pomimo leczniczych właściwości kapsaicyna nie jest powszechnie dostępna w syntetycznej formie spożywczej (E160c). W czystej postaci i większych ilościach kapsaicyna jest trucizną i dawkowanie jej, chociażby w przemyśle restauracyjnym, jest ryzykownym przedsięwzięciem. Przy dawce kapsaicyny powyżej 56 mg/kg masy ciała może nastąpić zakłócenie normalnego funkcjonowania układu nerwowego, spowodowane jego nadmiernym podrażnieniem. Reakcje organizmu na tę toksyczną dawkę mogą mieć różne postaci: od zakłóceń oddychania, poprzez sinienie skóry i konwulsje, aż do śmierci.

W wypadku spożycia zbyt ostrej potrawy dla zneutralizowania przykrego uczucia pieczenia i bólu, zaleca się wypicie pełnotłustego mleka czy spożycie kilku łyżek pełnotłustego jogurtu. Wypicie szklanki wody będzie nieskuteczne. Aby zneutralizować działanie kapsaicyny, należy zastąpić jej obecność na receptorach bólowych zawartym w mleku białkiem, które złagodzi ból. 

Zobacz film: Narodowość a odczuwanie bólu. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 12.10.2018,
Opublikowano: 23.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 23.10.2018r.

Poziom 16 mln SHU odnosi się do ostrości czystej kapsaicyny. By zobrazować, na ile ostra jest papryczka habanero, należy podkreślić, że ostra papryczka Jalapeño ma zaledwie 2,5 tys. SHU. Natomiast wśród papryk o najwyższej ostrości na pierwszych miejscach plasują się:
1. Papryczka Carolina Reaper (1,569 mln SHU)
2. Naga Viper (1,382 mln SHU)
3. Trinidad Moruga Scorpion (1,200 mln SHU)
4. Seven-Pot Habanero (1,1 mln SHU)
5. Dorset Naga (923 tys. SHU).

Redakcja serwisu 15.10.2018r.

Habanero jest faktycznie jedną z ostrzejszych papryk popularnych w Polsce (ok 350 tys SHU).

oczy konia 05.10.2018r.

Habanero i czysta kapsaicyna? XD No co za osioł to pisał? Habanero maksymalnie ok. 350tyś. SHU ma.

paprykarz 14.09.2018r.

Od kiedy to habenero ma 16mln SHU i przede wszystkim od kiedy jest najostrzejsza? Habanero ma zaledwie 100k -350k SHU

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej