Kabaczek, czyli cukinia - 15 właściwości zdrowotnych "małej dyni"

Fot. Georgina198 / Getty Images

Kabaczek, nazywany także cukinią, to warzywo z rodziny dyniowatych. Cieszy się popularnością ze względu na wysokie walory smakowe i możliwość szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej. Jest przy tym niskokaloryczny i dostarcza sporej ilości witamin, minerałów, karotenoidów.

Kabaczek to polska nazwa cukinii. Określenie to zyskało popularność w szczególności w południowo-wschodnich regionach kraju. W innych częściej używa się terminu pochodzącego od włoskiego słowa zucchina, co dosłownie oznacza „mała dynia”. Tę odmianę dyni zwyczajnej wyselekcjonowano właśnie we Włoszech i zaczęto uprawiać na szeroką skalę w XIX w. Do Polski cukinia trafiła w latach 70. ubiegłego stulecia.

Kabaczek a cukinia

Kabaczek i cukinia to wprawdzie dwie nazwy tej samej rośliny, ale pod każdą z nich na sklepowych półkach pojawić się mogą odmiennie wyglądające okazy. W związku z tym konsumenci często przekonani są, że mają do czynienia z dwoma różnymi gatunkami warzyw. Problem z nomenklaturą w przypadku „małej dyni” wynika z faktu, że w różnych regionach kraju uprawiane są jej rozmaite odmiany, które następnie trafiają do sprzedaży pod nazwą handlową określoną przez producenta. Czym się różni „kabaczek” od „cukinii”? Niektórzy twierdzą, że cukinia jest wydłużona, ciemnozielona, podczas gdy kabaczek jest większy, ma nieregularny kształt oraz żółty, pomarańczowy lub jasnozielony kolor. Inni są zdania, że kabaczek to dojrzała postać cukinii. Niezależnie jednak od nazewnictwa, a także od tego, jak wygląda kabaczek (czyli od wielkości, koloru, kształtu owocu, którym kabaczek jest z botanicznego punktu widzenia), zawsze wymaga on takich samych warunków uprawy, ma porównywalne walory smakowe i wartości odżywcze.

Polecamy: #ObiadNaZdrowie: Makaron z cukinią - przepis na zdrowy obiad

Kabaczek – kalorie, wartości odżywcze

Kabaczek to warzywo o wyjątkowo niskiej wartości energetycznej – 100 g ma zaledwie 15–20 kalorii. W 95% bowiem składa się z wody. Poza tym kabaczek zawiera:

  • 0,2% tłuszczów (są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 i omega–6),
  • 3,2% węglowodanów (z przewagą glukozy i fruktozy; około 1 g/100 g stanowi błonnik),
  • 1,2% białek (w tym niewielkie ilości aminokwasów egzogennych).

Kabaczek dostarcza bogactwa witamin – 100 g w 28% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C, w 4% – na witaminę A, w 1% – na witaminę E, w 5% – na witaminę K, w 11% – na witaminę B6, w 8% – na witaminę B2, w 7% – na kwas foliowy (B9), a w około 3% – na witaminy B1, B3 i kwas pantotenowy (B5). W takiej samej porcji warzywa znajduje się sporo potasu (7% dziennego zapotrzebowania) i manganu (9% d. z.), a także magnezu, fosforu, miedzi (4% d. z.) oraz żelaza i cynku (2% d. z.). Cennym składnikiem kabaczka są także liczne karotenoidy – związki o właściwościach przeciwutleniających. Warto wiedzieć, że w warzywie nie kumulują się szkodliwe metale ciężkie.

Zobacz film i sprawdź, które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać: 

Zobacz film:  Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości kabaczka

Wielość niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników kabaczka sprawia, że jest to warzywo o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Zawarte w nim substancje:

    1. regulują pracę układu nerwowego,
    2. obniżają ciśnienie krwi,
    3. wzmacniają naczynia krwionośne,
    4. przeciwdziałają zmianom miażdżycowym i związanym z nimi chorobom serca,
    5. utrzymują właściwą krzepliwość krwi,
    6. neutralizują wolne rodniki,
    7. poprawiają odporność,
    8. mają właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne,
    9. zapobiegają degeneracji siatkówki oka,
    10. pomagają utrzymać dobry stan skóry, włosów i paznokci,
    11. redukują dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
    12. wspomagają przemiany metaboliczne,
    13. przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu,
    14. ułatwiają odchudzanie,
    15. działają alkalizująco.

      Kabaczek jest odpowiednim składnikiem niemal każdej diety. Obecne w nim związki wspierają rozwój płodu, więc warzywo wskazane jest w jadłospisie kobiet ciężarnych. Można podawać je już kilkumiesięcznym niemowlętom. Jest bezpieczne dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Odpowiednio przyrządzony kabaczek bez skórki może znaleźć się także w diecie lekkostrawnej – przeznaczonej dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, rekonwalescentów po zabiegach chirurgicznych oraz dla seniorów.

      Polecamy: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

      Kabaczek – przepisy kulinarne

      Obok szeregu wartości odżywczych największą zaletą kabaczka jest jego delikatny, słodkawy smak, który sprawia, że warzywo to nadaje się do szerokiego zastosowania kulinarnego. Można je ugotować w postaci aromatycznej zupy kremu lub dusić jako bazę leczo. Kabaczek pieczony serwuje się najczęściej w formie faszerowanych „łódeczek” albo jako składnik zapiekanek. Przyprawiony odrobiną soli i oliwy, dla wegetarian i wegan stanowi doskonałą alternatywę mięsa z grilla. Niezwykle smaczne są także placki z kabaczka (smażone tak jak placki ziemniaczane). Ciekawymi propozycjami kulinarnymi są spaghetti z pokrojonej w cienkie paski „małej dyni” czy kabaczkowe frytki. Dla wielu osób rarytasem jest marynowany kabaczek w zalewie octowej. Młode warzywa z powodzeniem spożywać można na surowo, jako dodatek do sałatek czy warzywnych koktajli.

      Data aktualizacji: 03.09.2020,
      Opublikowano: 03.09.2020 r.

      Polecamy

      Komentarze (0)

      Trwa dodawanie...
      Komentarz dodany!
      Komentarz nie mógł zostać dodany
      Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

      Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

      Czytaj więcej
      Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

      Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

      Czytaj więcej
      Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

      Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

      Czytaj więcej
      Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

      Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

      Czytaj więcej
      Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

      Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

      Czytaj więcej
      O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

      Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

      Czytaj więcej
      Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

      Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

      Czytaj więcej
      Aronia — superfood na wsparcie odporności 

      Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

      Czytaj więcej
      To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

      Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

      Czytaj więcej
      Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

      Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

      Czytaj więcej