Jaskółcze ziele – właściwości zdrowotne. Jak stosować glistnik jaskółcze ziele?

Fot. aga7ta / Getty Images

Jaskółcze ziele to roślina o licznym zastosowaniu leczniczym. Zawarte w niej alkaloidy działają rozkurczowo na mięśnie gładkie. Glistnik ma właściwości przeciwbakteryjne, żółciopędne, uspokajające, przeciwbólowe. Stosowany jest w leczeniu kurzajek.

Jaskółcze ziele to roślina lecznicza, którą wykorzystywano już w starożytności. Uważa się je za najbardziej skuteczny naturalny sposób na brodawki. Duże dawki glistnika działają toksycznie na wątrobę i mogą powodować podrażnienia przewodu pokarmowego. W sprzedaży znajduje się wiele preparatów na bazie glistnika do użytku zewnętrznego.

Jaskółcze ziele – wiadomości ogólne

Glistnik jaskółcze ziele (z łac. Chelidonium majus L.) to gatunek rośliny zaliczany do rodzaju glistnik (z łac. Chelidonium L.) i rodziny makowate (z łac. Papaveraceae Juss.). Porasta tereny strefy klimatu umiarkowanego Europy i Azji. W Polsce jaskółcze ziele występuje pospolicie na całym obszarze kraju. Rośnie w miejscach ruderalnych, takich jak rumowiska, przydroża, przypłocia, a także w zaroślach, parkach czy ogrodach. Zwyczajowo określana jest jako złotnik, żółtnik, żółcieniec, glistewnik, glistnik pospolity, jaskółecznik, jaskółcze gniazdo, brodawnik czy dar niebieski.

Jaskółcze ziele jako surowiec leczniczy

Glistnik jaskółcze ziele ma liczne zastosowanie prozdrowotne. Surowiec leczniczy stanowią ziele glistnika (z łac. Chelidonii herba) i korzeń glistnika (z łac. Chelidonii radix). W roślinie wyodrębniono ponad 20 alkaloidów izochinolinowych, w tym m.in. pochodne benzofenantrydyny (np. chelitrydyna, chelidonina, sangwinaryna, chelerytryna), pochodne protopiryny (np. alfa- i beta-allokryptopina, protopina), pochodne protoberberyny (np. koptyzyna, berberyna, stylopina). Glistnik jaskółcze ziele zawiera dodatkowo m.in.: enzymy proteolityczne, kwasy organiczne (np. jabłkowy, ferulowy, cytrynowy, kawowy, kumarynowy), saponiny, flawonoidy, olejek eteryczny, aminy biogenne (np. histamina, tyramina), karoteny.

Właściwości zdrowotne jaskółczego ziela

Jaskółcze ziele wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, bakteriobójcze (zwłaszcza wobec bakterii Gram-dodatnich, takich jak gronkowce), żółciopędne, przeciwpierwotniakowe, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne. Dodatkowo rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Badacze wskazują też na działanie neuroochronne, antyosteoporotyczne i radioochronne rośliny. Z kolei wielu specjalistów podważa korzystny wpływ glistnika jaskółcze ziele na oczy.

Po przełamaniu łodygi z jaskółczego ziela wydziela się sok mleczny. Ten żółtopomarańczowy płyn pomocny jest w usuwaniu kurzajek. Mechanizm działania jaskółczego ziela na kurzajki opiera się na blokowaniu mitotycznych podziałów komórek zmiany skórnej. Dodatkowo ziele ograniczana replikację odpowiadającego za powstanie kurzajek wirusa brodawczaka ludzkiego.

Jakie zioła lecznicze były wykorzystywane w medycynie staropolskiej? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Gdzie można kupić glistnik jaskółcze ziele?

Surowiec można nabyć w sklepach zielarskich, niektórych aptekach czy dzięki sprzedaży internetowej. Możliwe jest też samodzielne opracowanie go. Ziele zbiera się w okresie kwitnienia i owocowania, co przypada na maj i czerwiec. Z kolei korzeń wykopuje się jesienią lub wiosną. Surowce powinno się suszyć w temperaturze 60℃.

Czy glistnik jaskółcze ziele jest szkodliwy?

Na początku tego stulecia badacze potwierdzili hepatotoksyczny (wywoływanie uszkodzeń wątroby) wpływ glistnika jaskółcze ziele na organizm. Literatura przedmiotu donosi o zatruciach rośliną wynikających z nadmiernego jej spożycia. Działanie toksyczne powodują obecne licznie w jaskółczym zielu alkaloidy izochinolinowe. Zatrucie przejawiać się może: ślinotokiem, bólem i pieczeniem w jamie ustnej, biegunką, bólem brzucha, zawrotami głowy, podrażnieniem skóry i spojówek, zaburzeniami świadomości, obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi. W ciężkich przypadkach może dojść do tachykardii, czyli przyspieszenia akcji serca powyżej 100 uderzeń na minutę, a nawet do zapaści.

Glistnik jaskółcze ziele – preparaty

W aptekach znajdują się sztyfty z jaskółczym zielem na odciski, które moczy się w preparacie i smaruje zmianę wedle określonego przez producenta schematu. W ciągu kilku dni dochodzi do jej całkowitego usunięcia. Za opakowanie 1,2 ml zapłaci się około 12 zł. W sprzedaży dostępne są też nalewka i olejek z glistnika jaskółcze ziele. Zapłaci się za nie odpowiednio 20 zł za opakowanie 25 ml oraz 11 zł za opakowanie 25 ml.

Jak stosować jaskółcze ziele?

Z ziela glistnika można przygotować napar. W tym celu należy łyżkę suszonego surowca zalać szklanką wrzącej wody, po czym odstawić pod przykryciem na około 10 minut i przecedzić. Innym sposobem wykorzystania rośliny jest macerat glistnikowy. Uzyskuje się go z połączenia jednej części świeżego ziela glistnika z 3 częściami ciepłej wody. Miksturę odstawia się na 5 godzin, po czym przecedza. Z kolei połączenie 10 g świeżo zmiażdżonego ziela glistnika ze szklanką octu winnego odstawione na miesiąc i na koniec odcedzone daje płyn na kurzajki.

Roślina nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży, osoby zmagające się z chorobą wrzodową, ostrym zapaleniem błony śluzowej żołądka, jaskrą czy niedrożnością dróg żółciowych.

Bibliografia:

1. P. Migas, M. Heyka, Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.) we współczesnej terapii – wskazania i bezpieczeństwo stosowania, „Postępy Fitoterapii” 2011, 3, s. 208–218.

2. P. Pastok, Kompendium leków naturalnych, Medyk, Warszawa 2000.

3. L. Antkowiak, Rośliny lecznicze, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, Poznań 1998.

4. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

Data aktualizacji: 10.05.2019,
Opublikowano: 10.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej