Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Fot. Radist / Getty Images

Ryby są bardzo ważnym elementem w diecie człowieka. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Na rynku jest wiele dostępnych gatunków ryb, które różnią się od siebie wartością odżywczą i poziomem zanieczyszczeń, chociażby ze względu na środowisko, w którym wcześniej przebywały. Zatem na jakie ryby warto zwrócić uwagę, a których lepiej unikać?

Jakie korzyści niesie ze sobą mięso ryb?

Ryby są bogate w witaminy i minerały, co pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Przede wszystkim są źródłem kwasów omega – 3, których organizm nie jest w stanie wytworzyć sam, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te są ważne w profilaktyce chorób serca czy układu krążenia oraz wzmacniają układ odpornościowy. Osoby, które jedzą ryby regularnie, mają lepszą pamięć, zdolność kojarzenia, w późniejszych latach rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera i demencję. Dodatkowo, łagodzą procesy zapalne, zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy. Mięso ryb jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, D i E, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wzrok, poprawiają zdolności umysłowe i pamięć. Witamina D pomaga utrzymać w dobrej kondycji kości i stawy. Witaminy z grupy B chronią przed nowotworami, pomagają utrzymać równowagę psychiczną i działają antydepresyjnie. Co więcej, ryby wspomagają prawidłowy rozwój płodu oraz dzieci. Oprócz witamin, zawierają również cenne minerały takie jak fosfor, potas, magnez, cynk, jod, miedź i selen.

Jak przygotować rybę w galarecie? Zobaczcie sprawdzony przepis:

Zobacz film: Jak przygotować rybę w galarecie? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czym ryby są zanieczyszczone?

Ryby są zdrowe, jednak należy pamiętać o tym, że ich mięso także jest zanieczyszczone toksynami. Do tych zanieczyszczeń należą metale ciężkie (ołów, kadm i rtęć), dioksyny i pestycydy. Stopień tych zanieczyszczeń zależy od gatunku ryby, od zbiornika wodnego, w którym żyje i od wieku. Im starsze ryby, tym więcej skumulowanych metali ciężkich. Główną przyczyną tego jest zanieczyszczenie wód. Źródłem zanieczyszczeń jest przemysł, ropa naftowa, ścieki komunalne i przemysłowe. Dioksyny oraz dioksyno podobne PCB są substancjami powstającymi w wyniku skażenia przemysłowego i są obecne w dużej ilości w środowisku. W bałtyckich śledziach i łososiach odnotowano ich wysoki poziom. Toksyny te mogą mieć wpływ na układ odpornościowy i nerwowy, a także na zdolności rozrodcze, mogą powodować deformacje płodu i opóźnić rozwój umysłowy. Duże ryby takie jak rekin, miecznik, tuńczyk i merlin, kumulują większe ilości metali ciężkich, np. rtęci w toksycznej formie organicznej, niż ryby mniejsze i roślinożerne. Ryby te wchłaniają metale ciężkie wraz z wodą i pożywieniem. Kobiety w ciąży oraz karmiące, powinny unikać jedzenia tych gatunków ryb. Ryby bałtyckie i hodowlane trafiające na polski rynek mają niską zawartość rtęci w stosunku do wartości dopuszczalnych. Dorsz, śledź i łosoś zawierają mało rtęci, kadmu i ołowiu, natomiast poziom dioksyn i PCB jest dość wysoki, ale dalej nie przekraczający dopuszczalnych norm.

Jakie ryby jeść, a jakich należy unikać?

Jedz częściej:

  • pstrąg
  • dorsz
  • makrela
  • karp
  • łosoś
  • mintaj
  • sola
  • szprot

Unikaj:

  • panga
  • tilapia
  • ryba maślana
  • tuńczyk
  • rekin
  • miecznik

Polecamy: Czego nie można jeść i pić w ciąży? Lista owoców, ryb, serów i innych pokarmów

Łosoś i śledź – z jednej strony mają wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D₃, z drugiej natomiast, wysoki poziom dioksyn i PCB. Ich korzystne oddziaływanie na zdrowie wiąże się z obecnością w znaczących ilościach kwasów EPA i DHA należących do rodziny omega 3.

Makrela - zawiera sporo omega 3 (DHA i EPA), których często brakuje w diecie i trzeba je dostarczać na bieżąco. Jest również dobrym źródłem selenu (jest istotny w leczeniu chorób tarczycy), magnezu, jodu, fosforu witaminy B12, B2, PP, B6, D. Na rynku najczęściej makrelę można kupić w postaci wędzonej.

Dorsz - wykorzystywany jest przez koncerny farmaceutyczne do produkcji tranu, gdyż zawierają dużo kwasów omega 3. Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, selen fosfor i witaminę B12, PP i B6.

Śledź - jest trochę niedoceniany, popularnością cieszy się w święta. Jest bogaty w potas, selen, cynk, fosfor, jod oraz w witaminę B12, B2, PP i B6. Najlepiej kupić śledzia świeżego i przyrządzić samemu niż spożywać kupne wersje w gotowych marynatach lub sosach.

Pstrąg - jest rybą słodkowodną i bardzo smaczną. Pstrągi potrzebują czystej i dotlenionej wody, co przekłada się na ich walory odżywcze. Poziom zanieczyszczenia antybiotykami, pestycydami, dioksynami i metalami ciężkimi jest niski. Zawiera sporo omega 3, witaminy D3, B12, selenu, fosforu oraz cyku. Zdecydowanie warto przyrządzić go na parze, piec dusić lub grilować z dodatkiem ziół.

Tilapia i panga - są karmione paszą z antybiotykami, często w mocno zanieczyszczonej wodzie. Nie wyróżniają się zawartością składników odżywczych, dlatego warto je pominąć w jadłospisie.

Ryba maślana - jest smaczna ze względu na sporą zawartość tłuszczu, ale jest bardzo ciężko strawna. Zawiera dużo olejów i estrów parafiny (woski), które u niektórych mogą powodować zatrucie pokarmowe.

Tuńczyk - ma wysokie stężenie metali ciężkich, gdyż żyje dość długo przez co sprzyja gromadzeniu się toksyn i zanieczyszczeń.

Według obecnych ustaleń, spożycie tygodniowo 2 posiłków rybnych z różnych gatunków ryb (dorsz, śledź, łosoś, mintaj, sola, pstrąg, karp), nie powoduje zagrożeń dla zdrowia i jednocześnie daje ogromne korzyści prozdrowotne.

Jakie ryby warto jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej