Łagodne zatrucie alkoholowe potoczne nazywane kacem obejmuje szereg nieprzyjemnych objawów związanych z procesem metabolizowania etanolu. Konsekwencjom nadużycia alkoholu można przeciwdziałać, a także redukować je z pomocą odpowiedniej diety.
Mechanizm zatrucia alkoholowego a jedzenie na kaca
Zachowanie umiaru w spożywaniu alkoholu to jedyny skuteczny sposób na uniknięcie „syndromu dnia następnego”. Nie należy przekraczać indywidualnych granic dobrej tolerancji etanolu, mieszać trunków z napojami gazowanymi (alkohol wówczas szybciej się wchłania przez błony śluzowe układu pokarmowego), pić na pusty żołądek. Spodziewając się suto zakrapianej imprezy, warto zjeść solidny, pełnowartościowy posiłek, gdyż zawarty w nim tłuszcz nie pozwoli na szybkie wchłanianie etanolu. Spożywając alkohol, należy pić dużo płynów (niegazowanych), dzięki temu nie dojdzie do odwodnienia organizmu. Niewskazane jest z kolei palenie tytoniu, gdyż zawarte w nim substancje toksyczne pogłębiają późniejsze objawy kaca.
Co zrobić, gdy nie uda się przestrzegać wyżej opisanych zasad i na drugi dzień pojawi się ból i zawroty głowy, suchość w ustach, mdłości, biegunka i drżenie rąk? Dolegliwości te spowodowane są zmianami chemicznymi w organizmie, jakie następują w związku z zatruciem metabolitami alkoholu, głównie aldehydem octowym. Substancje te przyczyniają się do podwyższenia ciśnienia krwi, podrażniają żołądek i wywołują ból głowy. Złe samopoczucie związane jest także z odwodnieniem organizmu (dlatego jednym z objawów kaca jest silne pragnienie), które wynika ze wzmożonego wydalania moczu po wypiciu alkoholu. Dochodzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, m.in. znacznej utraty potasu, który reguluje napięcie mięśniowe, rytm serca czy przewodnictwo nerwowe. Zatrucie etanolem powoduje także znaczny spadek poziomu glukozy we krwi, co z kolei jest przyczyną silnego osłabienia. Aby szybciej i łagodniej przejść przez „syndrom dnia następnego”, należy uzupełnić niezbędne składniki odżywcze, minerały, witaminy, a także zadbać o nawodnienie organizmu.
Zobacz film i dowiedz się jak alkohol wpływa na organizm:
Najlepsze jedzenie na kaca
Mogłoby się wydawać, że jedzenie na kaca zwykle nie jest najlepszym pomysłem. Nudności i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe zniechęcają nawet do przełknięcia tabletki przeciwbólowej. Tymczasem odpowiednio skomponowane posiłki to najskuteczniejsze lekarstwo na kaca.
Alkohol poważnie obciąża wątrobę i podrażnia żołądek, więc zdecydowanie należy unikać jedzenia na kaca posiłków obfitych i ciężkostrawnych. Wskazane jest jednak, aby zawierały one tłuszcze, ponieważ wpływają one korzystnie na metabolizm substancji toksycznych. W związku z tym warto sięgnąć po jajecznicę na maśle, szklankę rosołu czy kawałek dobrej jakości mięsa.
Odpowiednie jedzenie na kaca powinno zawierać łatwo przyswajalne cukry. Najłatwiej dostarczyć je organizmowi, zjadając np. kilka łyżeczek miodu lub owoc. Słodycze nie są w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zawierają dużo wysoko przetworzonego, ciężkostrawnego tłuszczu.
Owoce i warzywa są szczególnie dobre na kaca, ponieważ uzupełniają niedobory witamin, minerałów i płynów. Na szczególną uwagę zasługują pomidory, które zawierające dużo wody oraz potas i witaminę C. Niezbędne witaminy i mikroelementy znajdują się także w szpinaku, awokado, ziemniakach, botwinie, porzeczkach i bananach.
Skoncentrowanym źródłem prostych cukrów, witamin i minerałów są także owoce suszone. Przy porannych dolegliwościach poalkoholowych nie wydają się może najlepszą przekąską, ale mogą być neutralnym dodatkiem do pożywnej owsianki. Ta stanowi doskonałe jedzenie na kaca, ponieważ zasobna jest w skrobię, witaminy z grupy B i elektrolity. Warto dodać do takiego posiłku odrobinę kakao, które zawiera potas i magnez.
Polecamy: Elektrolity, witaminy i inne domowe sposoby, by pozbyć się kaca
Zobacz film i sprawdź, które metody leczenia kaca są najskuteczniejsze?
Co najlepiej pić kaca?
Oprócz jedzenia, na kaca pomoże picie odpowiednich napojów. W związku z odwodnieniem organizmu, jeszcze przed snem po suto zakrapianej imprezie dobrze jest wypić co najmniej szklankę wody mineralnej niegazowanej, najlepiej z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Na nocnym stoliku warto postawić szklankę soku pomidorowego, który doskonale gasi pragnienie, uzupełniając przy okazji niedobory minerałów. Sprawdzą się także dobrej jakości soki owocowe, zasobne we fruktozę i witaminy.
Według niektórych źródeł objawy kaca można zmniejszyć, pijąc napoje izotoniczne. Zawierają one elektrolity, ale często także związki niewskazane przy zatruciu alkoholowym, np. kofeinę, która dodatkowo podnosi ciśnienie krwi i wypłukuje wodę z organizmu. Z tych samych powodów niewłaściwe jest picie na kaca kawy czy mocnej herbaty. Można za to sięgnąć po łagodzący dolegliwości żołądkowo-jelitowe napar z mięty, rumianku czy imbiru. Kontrowersyjnymi napojami są także sok z kapusty kiszonej i woda z kiszonych ogórków. Stanowią one dobre źródło mikroelementów, ale kwas może wpłynąć niekorzystnie na błonę śluzową żołądka, i tak już podrażnioną przez metabolity alkoholu.
Można też spotkać się z opinią, że najlepszym sposobem na kaca jest wypicie kolejnej porcji alkoholu. Metoda ta, choć przynosi doraźne efekty, tak naprawdę jedynie odwleka w czasie wystąpienie niepożądanych objawów zatrucia alkoholem i może doprowadzić do ich dotkliwszego przebiegu.