Jaka powinna być dieta przy stłuszczeniu wątroby? Zalecane i niewskazane produkty

Getty Images

Dieta przy stłuszczeniu wątroby uważana jest za najskuteczniejszą metodę leczenia tego schorzenia. Jadłospis powinien być urozmaicony. Wybierać należy różnorodne produkty zgodnie z zaleceniami. Zrezygnować trzeba natomiast z wysokokalorycznych przekąsek – chipsów, paluszków i chrupek.

Stłuszczenie wątroby powoduje jej uszkodzenie. Nieograniczenie oddziaływania szkodliwych czynników predysponuje do zapalenia, a nawet do marskości. Dieta przy stłuszczeniu wątroby to podstawowy element leczenia tego schorzenia. Powinna być lekkostrawna i oparta na produktach o małej ilości tłuszczu.

Przeczytaj też: Zobacz jak zbudowana jest wątroba

Dieta przy stłuszczeniu wątroby – jaka jest jej rola?

U większości osób z chorobami wątroby stwierdza się zaburzenia metaboliczne i odżywiania, w tym przede wszystkim cukrzycę, otyłość, dyslipidemię (zachwianie gospodarki lipidowej). Pierwszą linię interwencji w stłuszczeniu wątroby stanowią: dieta, zwiększenie aktywności fizycznej i redukcja masy ciała. Ogólnie mówiąc – istotna jest modyfikacja stylu życia.

Jak powinna wyglądać dieta przy stłuszczeniu wątroby?

Podstawowe zalecenia dietetyczne przy stłuszczeniu wątroby opierają się na ograniczeniu kaloryczności posiłków. Należy jeść często (5 razy dziennie, średnio co 2 godziny), lecz mniejsze objętościowo posiłki. W przebiegu choroby nie ma konieczności ograniczenia spożycia białek. W optymalnej diecie przy stłuszczeniu wątroby zapotrzebowanie organizmu powinna pokryć podaż białka w ilości 1 g/kg m.c./dzień, a przy zwiększonym wysiłku fizycznym czy nasilonych procesach katabolicznych i anabolicznych może ona wynosić około 1,3 g/kg m.c./dzień. Białka stanowić powinny 20–25% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze nie mogą pokrywać więcej niż 30% kalorii. Jadłospis w diecie przy stłuszczeniu wątroby powinien uwzględniać głównie tłuszcze roślinne, w których dominują wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Niewskazane są nasycone kwasy tłuszczowe obecne w tłuszczach zwierzęcego pochodzenia. Ilość tłuszczu dodawanego do potraw ograniczyć trzeba do 40–45 g. Większość energii pochodzić powinna z węglowodanów, które pokrywają co najmniej 50% zapotrzebowania energetycznego organizmu.

Zalecenia dietetyczne w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby obejmują ograniczenie pokarmów przetworzonych, tłustych, zawierających duże ilości fruktozy, o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Stan ten sprzyja insulinooporności, hiperinsulinemii i nasila syntezę triglicerydów w wątrobie.

Dieta w stłuszczeniu wątroby – jak przygotowywać dania?

Jadłospis w diecie chorych na stłuszczenie wątroby opierać się powinien na potrawach gotowanych na parze lub w wodzie, pieczonych w piekarniku, duszonych, grillowanych. Nie zaleca się smażenia na głębokim tłuszczu.

Sprawdź niewskazane i zalecane produkty, na jakich powinny opierać się przepisy w diecie przy stłuszczeniu wątroby.

Napoje

  • produkty wskazane: przegotowana i niegazowana woda mineralna, herbata bez cukru – zielona, owocowa, czarna, czerwona, soki z warzyw ubogowęglowodanowych, kawa zbożowa, chude jogurty, koktajle mleczno-owocowe bez cukru, niskotłuszczowe mleko
  • produkty niewskazane: napoje słodzone, kakao, mocna kawa, nektary owocowe, tłuste mleko, alkohol, soki owocowe z cukrem

Pieczywo

  • produkty wskazane: chleb graham, pełnoziarnisty, chrupki lub pszenny jasny, bułki grahamki, umiarkowanie chleb pszenno-żytni, razowy, pumpernikiel
  • produkty niewskazane: białe i słodkie pieczywo, np. rogale, chałki, bułki półfrancuskie i maślane, chleb z dodatkiem miodu i karmelu, kruche, ucierane ciasta, babki drożdżowe, słodki biszkopt

Owoce

  • produkty wskazane (250–350 g dziennie): maliny, jagody, truskawki, wiśnie, ananasy, borówki, jeżyny, grapefruity, jabłka, brzoskwinie, cytrusy, śliwki, kiwi
  • produkty niewskazane: rodzynki, daktyle, słodzone cukrem kompoty i soki, owoce w syropie, dojrzałe winogrona, banany, arbuzy, gruszki

Ziemniaki

  • produkty wskazane: nie częściej niż 2 razy w tygodniu
  • produkty niewskazane: w postaci krążków, frytek, pyz, placków, smażone

Warzywa

  • produkty wskazane: o zawartości węglowodanów 0–5%: sałata, rzodkiewka, szczypiorek, endywia, cykoria, ogórki, rabarbar, szparagi, brokuły, pomidory, szczaw, papryka, kabaczek, kalafior, szpinak; surowe lub ugotowane al dente
  • produkty niewskazane: rozgotowane warzywa i surówki z dodatkiem dużej ilości cukru, śmietany, majonezu, żółtek

Produkty zbożowe

  • produkty wskazane: płatki owsiane, kasza manna razowa, gryczana, jaglana, jęczmienna, proso, pęczak, makarony razowe, ryż brązowy, mąka razowa
  • produkty niewskazane: płatki kukurydziane, czekoladowe, z kawałkami czekolady, w polewie miodowej, białe makarony, ryż biały, kasza manna, biała mąka i potrawy z niej, typu pierogi, naleśniki, knedle

Tłuszcz

  • produkty wskazane: umiarkowanie oleje roślinne, jak oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy
  • produkty niewskazane: smalec, słonina, boczek, łój, masło, margaryny twarde

Mięsa, ryby

  • produkty wskazane: mięsa chude, jak cielęcina, jagnięcina, królik, kurczak, indyk; chude wędliny: szynka, polędwica; pasty z mięsa i warzyw; chude ryby: dorsz, leszcz, dorada, sola, pstrąg, mintaj, szczupak
  • produkty niewskazane: mięsa tłuste, parówki, salceson, podroby, pasztetowa, konserwy mięsne, kiełbasy

Nabiał

  • produkty wskazane: chude sery twarogowe, homogenizowane, odtłuszczone serki ziarniste, mleko zsiadłe, jogurt naturalny, kefir, maślanka

Bibliografia:

  • K. Tomasiewicz, R. Flisiak, W. Halota i wsp., Rekomendacje dotyczące postępowania w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby, [w:] „Clinical and Experimental Hepatology”, 2018, 4(3), s. 1–5.
  • K. Bukol-Krawczyk, Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – leczyć czy nie leczyć?, [w:] „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2010, 1(1), s. 66–72.
  • H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2012.
  • A. Kargulewicz, H. Stankowiak-Kulpa, M. Grzymisławski, Leczenie żywieniowe niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, [w:] „Nowiny Lekarskie”, 2010, 79(4), s. 320–329.

    Zobacz też film: Jak ważna jest wątroba dla naszego organizmu?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 12.08.2020,
Opublikowano: 12.08.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej