Jak zacząć odchudzanie? Zasady skutecznej diety i ćwiczeń

Fot: artoleshko / gettyimages.com

Jak zacząć odchudzanie, by nie stracić przedwcześnie motywacji i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów? Takie pytanie codziennie zadają sobie tysiące ludzi na całym świecie, zwykle nie po raz pierwszy podejmując walkę z nadwagą. Staje się ona efektywna wówczas, gdy przestrzega się kilku zasad.

Nadwaga i otyłość to choroby cywilizacyjne w krajach wysoko rozwiniętych, w tym w Polsce. Dla wielu osób stanowią one poważny problem estetyczny, dla wszystkich – zdrowotny. Z tego względu tak ogromną popularnością cieszą się różnego rodzaju diety odchudzające, zwłaszcza takie, których autorzy obiecują szybkie efekty bez poważniejszych wyrzeczeń. Tak naprawdę istnieje tylko jeden sposób, by pozbyć się nadwagi bez efektu jojo. Nie przynosi niestety rezultatów natychmiastowych, za to trwałe. Nie wymaga poświęceń, lecz świadomej zmiany stylu życia.

Jak zacząć odchudzanie i nie zniechęcić się?

Większość porad dietetycznych zawiera stwierdzenie, że odchudzanie należy zacząć „w głowie”. Tej, skądinąd bardzo słusznej, tezie zwykle brakuje odpowiedniego rozwinięcia. Wielu autorów zwraca uwagę na konieczność znalezienia dostatecznie silnej motywacji, ale nie wszyscy podkreślają, że dieta to przedsięwzięcie jak każde inne – wymaga nie tylko zapału, ale też pewnej wiedzy i realistycznego planu działania. Nie wystarczy zatem z przekonaniem stwierdzić „zaczynam odchudzanie” – trzeba przemyśleć, jak się chce to osiągnąć i w jakim czasie, analizując przy tym swoje możliwości i ograniczenia. Warto także opracować szczegółowe menu, zaopatrzyć się w kilka niezbędnych rekwizytów (np. wagę kuchenną), znaleźć wsparcie w innych osobach. Tylko mając jasno określony plan można naprawdę skutecznie zacząć się odchudzać i cieszyć wymiernymi rezultatami.

Zmiana nawyków żywieniowych

Aby zacząć się odchudzać, trzeba przede wszystkim pogodzić się z myślą, że nie istnieje dieta cud, po przejściu której można powrócić do dawnego stylu odżywiania, utrzymując uzyskane rezultaty. Jedynym sposobem na utrzymanie szczupłej sylwetki, a co za tym idzie – zdrowia i dobrej kondycji – jest stała zmiana nawyków żywieniowych, które wyrazić można w kilku zasadach, obowiązujących niemal bez wyjątku (niektóre schorzenia wymagają szczególnego postępowania dietetycznego, więc w przypadku problemów zdrowotnych decyzję o odchudzaniu trzeba skonsultować z lekarzem):

  • należy spożywać kilka (najlepiej 5) niewielkich, regularnych (co 3 godziny) posiłków dziennie,
  • trzeba przestrzegać w diecie proporcji składników odżywczych określonych przez piramidę zdrowego żywienia – jadłospis musi być prawidłowo zbilansowany,
  • w codziennej diecie należy uwzględnić odpowiednią ilość płynów, najlepiej czystej wody.

Zastosowanie powyższych reguł stanowi niezbędny krok do tego, by zacząć się odchudzać. Wiąże się ono bowiem z radykalnym ograniczeniem spożycia produktów wysokoenergetycznych, pozbawionych wartości odżywczej i zastąpieniem ich równie smacznymi, ale zdrowszymi zamiennikami (np. białe pieczywo – pełnoziarnistym, słodycze – owocami). Co więcej, częste posiłki sprawiają, że nie pojawia się uczucie głodu, tak trudne do pokonania w przypadku większości redukcyjnych diet.

Dobra dieta, czyli jaka? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego dieta powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Ujemny bilans energetyczny

Każdy, kto pragnie zacząć dietę odchudzającą, musi określić swoje dobowe zapotrzebowanie energetyczne (wyrażane w kaloriach), które uzależnione jest od wielu czynników – wieku, płci, wzrostu i masy ciała oraz poziomu aktywności fizycznej, w tym charakteru wykonywanej pracy. Aby nastąpiła utrata masy ciała, codzienny bilans energetyczny musi być ujemny, tj. spożywa się posiłki o łącznej wartości kalorycznej niższej, niż wskazuje na to wyliczone zapotrzebowanie danej osoby. Liczba kalorii, o jaką pomniejsza się jadłospis, uzależniona jest od planowanego tempa utraty wagi. Ponieważ drastyczne zmniejszenie podaży energii utrudnia codzienne funkcjonowanie, najbardziej optymalnie jest chudnąć nie więcej niż kilogram tygodniowo. Niezbędną do tego redukcję kalorii warto obliczyć z pomocą dietetyka. Można także korzystać z kalkulatorów dostępnych w internecie czy z odpowiedniej aplikacji w telefonie. Ustalając wartość energetyczną codziennej diety, należy pamiętać o zasadzie prawidłowego bilansowania jadłospisu, czyli zachowaniu właściwych proporcji wszystkich niezbędnych substancji odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, minerałów. W tym celu trzeba kontrolować skład posiłków, co jest możliwe dzięki informacjom zawartym na etykietach produktów.

Aktywność fizyczna

Największym sprzymierzeńcem odchudzania, a przede wszystkim zdrowia, jest regularna aktywność ruchowa. Warto przeznaczyć na nią co najmniej 30 minut, nie rzadziej niż 2–3 razy w tygodniu. Czas aktywności jest istotny o tyle, że dopiero po około 20 minutach ruchu organizm wyczerpuje bieżące zapasy energii zgromadzone w postaci glikogenu i zaczyna spalać te zmagazynowane w formie tkanki tłuszczowej. Formę ruchu należy dostosować do swoich możliwości i upodobań. W przypadku znacznej nadwagi lub braku kondycji najlepiej zacząć odchudzanie od ćwiczeń niezbyt forsownych – energicznych spacerów, pływania (to gimnastyka w odciążeniu), jazdy rowerem. W przeciwnym razie łatwo zniechęcić się stopniem trudności podjętej aktywności, a przede wszystkim doprowadzić do kontuzji. Rodzaj ćwiczeń odchudzających nie jest tak istotny jak ich częstotliwość, regularność i czas trwania. Warto wiedzieć, że każda aktywność – zwłaszcza na świeżym powietrzu – dostarcza potężnej dawki endorfin, co poprawia nastrój i ułatwia podjęcie wyzwania związanego z utrzymywaniem zdrowej diety.

Zobacz film i dowiedz się kiedy warto udać się na wizytę do dietetyka:

Zobacz film: Kiedy pójść do dietetyka? Źródło: 36,6.

Jak skutecznie zacząć odchudzanie?

Mając na uwadze opisane wyżej zasady zdrowego odchudzania, zmiany najlepiej wprowadzać metodą małych kroków. Radykalne są bowiem nie tylko trudne, ale też zwyczajnie niebezpieczne dla zdrowia i szkodliwe dla samopoczucia. Nagła rezygnacja z utrwalonych przez wiele lat nawyków żywieniowych może skończyć się niestrawnością, osłabieniem, frustracją. Warto cierpliwie czekać na efekty i cieszyć się każdym małym sukcesem, który przybliża do upragnionego celu. Aby było to łatwiejsze, cały proces dobrze jest podzielić na poszczególne etapy – i świętować ich pokonywanie. Odchudzanie, czyli zmiana stylu życia na bardziej korzystny dla zdrowia i samopoczucia, powinno być powodem do radości i zadowolenia z siebie. Tylko wówczas przyniesie oczekiwane i trwałe rezultaty.

Data aktualizacji: 27.11.2018,
Opublikowano: 27.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej