Jak wygląda dieta podczas chemioterapii? Zalecenia żywieniowe w czasie leczenia nowotworu

Fot: Iryna Melnyk / gettyimages.com

Dieta podczas chemioterapii powinna zostać skonstruowana tak, by dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych i energii. Jednocześnie nie może być dla chorego problematyczna. W jej konstruowaniu warto skorzystać z porad specjalistów.

Chemioterapia jest jedną z metod walki z komórkami nowotworowymi. Niestety jej stosowanie wiąże się z pewnymi skutkami ubocznymi, w tym ze znacznym osłabieniem i zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Stąd też bardzo duże znaczenie ma odpowiednia dieta podczas chemioterapii, której celem jest wzmocnienie organizmu i lepsze znoszenie uciążliwego leczenia.

Jaka jest rola diety przy chemioterapii?

Mimo iż chemioterapia przynosi w wielu przypadkach korzystne efekty terapeutyczne, to nie pozostaje obojętna dla organizmu. Osłabia i wyczerpuje, często prowadzi do rozstroju układu pokarmowego. U chorych wystąpić mogą: utrata apetytu, mdłości, wymioty, zaparcia, biegunki, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu, suchość w ustach, problemy z przełykaniem. Leczenie zmienia także zapotrzebowanie na składniki odżywcze. U leczących się na nowotwór stwierdza się zwiększone zapotrzebowanie na białko, składniki mineralne i witaminy. Wyniszczony chorobą i leczeniem organizm potrzebuje białka do odbudowy tkanek. Witaminy i składniki mineralne wykazują niezwykle ważne w tym czasie działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne – zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy nowotworowe i starzenie organizmu. Występowanie i nasilenie tych dolegliwości determinuje w znacznym stopniu rodzaj i umiejscowienie nowotworu oraz długość leczenia i wielkość stosowanych dawek. Specjaliści są jednomyślni, że prawidłowo zbilansowana dieta jest jednym z elementów wpływających na powodzenie leczenia. Wspiera powrót do zdrowia – zapewnia organizmowi odpowiednią ilość energii, poprawia tolerancję na chemioterapię i jej skutki uboczne, wzmacnia odporność. Szacuje się, że zapotrzebowanie energetyczne chorego jest o 20% większe w porównaniu ze zdrową osobą.

Dieta podczas chemioterapii – informacje ogólne

Dieta podczas chemioterapii powinna opierać się na potrawach gotowanych, duszonych, przygotowanych na parze, pieczonych w folii aluminiowej. Niewskazane są dania smażone i grillowane. Wskazane jest, by w każdym posiłku znajdowało się możliwie dużo białka. Należy zwiększyć ilość gotowanych lub pieczonych warzyw i owoców, a przy spadku odporności ograniczyć spożywanie surowych. Z diety w czasie chemioterapii trzeba wykluczyć produkty długo zalegające w przewodzie pokarmowym, wzdymające, ostro przyprawione. Dziennie zaleca się wypijać 2 l płynów. Małe objętościowo, ciepłe, ale nie gorące, posiłki spożywa się regularnie 4–6 razy dziennie. Niekiedy chorzy powinni wspomagać się specjalnymi wysokobiałkowym i wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi.

Co można jeść podczas chemioterapii?

Dieta przy chemioterapii znacznie różni się od sposobu żywienia większości zdrowych osób. Tabela przedstawia produkty zalecane i niewskazane podczas tzw. chemii:

Grupa produktów Produkty zalecane
Produkty niewskazane
Mięso, wędliny, ryby, jaja jaja w koszulce i gotowane na miękko, ryby chude (pstrąg, morszczuk, dorsz, szczupak, mintaj) i średniotłuste (ostrobok, karp, karmazyn), chude mięso (kurczak, indyk, wołowina, królik, cielęcina), chude wędliny, parówki cielęce i drobiowe, pasty z chudego mięsa, galaretki drobiowe jaja surowe i smażone, owoce morza, ryby tłuste (węgorz, halibut, łosoś), wędzone, marynowane, w konserwach, mięso surowe, tłuste (wieprzowina, baranina, kaczka, gęsina, dziczyzna), wątroba, tłuste wędliny, konserwy mięsne, pasztety
Tłuszcze oliwa z oliwek, masło, olej słonecznikowy i rzepakowy smalec, margaryna, słonina, boczek
Mleko i produkty mleczne mleko najlepiej 2% tłuszczu, serki homogenizowane, słodka śmietana do 18% tłuszczu, białe sery twarogowe półtłuste i chude, sporadycznie sery żółte i topione tłusta śmietana, sery pleśniowe, o wysokiej zawartości tłuszczu, wędzone
Produkty zbożowe mąka kukurydziana i pszenna, ryż, kasza manna, kukurydziana, jęczmienna drobna, jaglana, kuskus, płatki owsiane, kukurydziane, jęczmienne, makaron otręby pszenne, pęczak, grube kasze
Warzywa i owoce marchew, ziemniaki, buraki, seler, pietruszka, kalafior, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, banany, jabłka pieczone, brzoskwinie z kompotu warzywa strączkowe i kapustne, czosnek, cebula, grzyby, cytrusy, śliwki, gruszki, winogrona, truskawki, maliny, rodzynki
Pieczywo i ciasta suchary, pieczywo graham, pszenne, tostowe, herbatniki, biszkopty, ciasto drożdżowe, rogale, bułki mleczne słodkie bułki, pieczywo żytnie, ciemne, razowe, torty, ciasta francuskie, faworki
Cukier i słodycze cukier brązowy i biały w niewielkich ilościach, miód, kisiele, galaretki owocowe, budynie, dżem, marmolada chałwa, lody, słodkie i nadziewane czekolady, tłuste kremy, mocno słodkie syropy owocowe
Przyprawy pieprz, sól, koperek, majeranek, bazylia, kminek, wanilia, cynamon papryka, ziele angielskie, chrzan, musztarda, ocet
Napoje słaba kawa, herbata i kakao, niegazowana woda mineralna, soki owocowe alkohol, mocne kawy, herbaty i kakao, gazowane napoje

Anna Puślecka opowiada o walce z rakiem:

Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2014.

2. D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, Dietoterpia, PZWL, Warszawa 2017.

3. B. Lasota, B. Rutkowska, Dieta ci pomoże, Prószyński i S-ka, Warszawa 2001.

4. M. Herbert, Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka, Vivante, Białystok 2016.

5. K. Kowalska, E. Podymniak, Żywienie a choroba nowotworowa – poradnik dla pacjentów i ich rodzin, RIMOPRO, Warszawa 2013.

Data aktualizacji: 16.05.2021,
Opublikowano: 18.05.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej